Premijerka za Insajder: Napadi na novinare nedopustivi i ne treba ih relativizovati, ali...

Premijerka Srbije Ana Brnabić smatra da su napadi na novinare nedopustivi i da ih ne treba relativizovati, ali o smeni državnog sekretara Ministarstva za informisanje Aleksandra Gajovića koji je javno doveo u pitanje istinitost pretnji i napada na novinare, nije htela konkretno da se izjasni. 

Ana Brnabic. Foto: Srđan Ilić

Redakcija Insajdera je kabinetu premijerke Ane Brnabić uputila sledeća pitanja:  

 - Da li će premijerka Ana Brnabić predložiti smenu Aleksadra Gajovića?

 - Ukoliko premijerka neće predložiti smenu Gajovića, molimo Vas da nam obrazložite razloge, imajući u vidu da se javno i ona, kao i ostali najviši predstavnici države, zalaže za zaštitu svih novinara i za slobodu govora;

Na ova pitanja konkretan odgovor nije stigao, a na osnovu pisane izjave koja je prosleđena Insajderu, može se zaključiti da Aleksandar Gajović neće biti smenjen. Iz kabineta je stigla i molba da se pisani odgovor premijerke objavi u celosti.

 "Najpre želim da ponovim moj stav da o kadrovskim rešenjima neću govoriti preko medija. To je moj stav koji je poznat od ranije i on se neće promeniti. Smatram da su napadi na novinare ili bilo koga nedopustivi i da ih ne treba relativizovati. Ja sam još ranije ove nedelje javno osudila verbalni napad na Nikolu Radišića. Iste večeri sam pozvala urednika N1 Jugoslava Ćosića, a moja savetnica za medije je razgovarala sa Nikolom Radišićem. Bilo nam je važno da čujemo kako je i, od njih smo dobile informaciju da je Policija odmah reagovala na prijavu napada što se nije moglo čuti u medijima.

Napadi, verbalni, a tek fizički, na predstavnike medija ili bilo koga su nedopustivi. To je crvena linija i civilizacijska norma koju moramo poštovati. Možemo da ne delimo iste vrednosti i stavove, ali bilo kakva vrsta napada je nedopustiva i neće se tolerisati. To se odnosi na sve medije odnosno to mora biti standard za sve. Treba jednako da osudimo takvo ponašanje i kada se radi o fizickom napadu na novinarku Pinka ili verbalnom napadu na novinara N1.

Isto se odnosi na nedopustive i necivilizovane verbalne ispade nekih predstavnika medija i medijskih asocijacija koji sebi daju slobodu da na društvenim mrežama iznose najozbiljnije optužbe protiv legitimnih predstavnika vlasti Srbije. Jedno je političko neslaganje, ali način na koji se iznosi političko neslaganje mora biti u skladu sa civilizacijskim normama.

Povodom napada na Nikolu Radišića ni jednom nismo čuli od predstavika novinarskih udruženja da je Policija reagovala brzo i krajnje profesionalno, a reakcija pripadnika MUP-a je najbolji dokaz politike Vlade Srbije.  Smatram da je, u interesu istine i objektivnosti, neophodno naglasiti da  je, bez obzira što se profesionalna reakcija Policije ne uklapa u narativ da je u Srbiji "ugrožena sloboda medija" i da "država ne reaguje adekvatno na napade na neke medije".

Jako je važno da svi državni organi rade u skladu sa ovlašćenjima i zakonom, kao što je bila efikasna reakcija MUP u danu napada, kao i da ovakve reakcije budu javno priznate od svih jer će, sa jedne strane, doprineti razumevanju i dijalogu, a sa druge strane, odvratiti buduće napade", stoji u pisanom odgovoru premijerke Ane Brnabić.

Podsetimo, državni sekretar u Ministarstvu za informisanje Aleksandar Gajović rekao je u  intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) da Ministarstvo nije nadležno za napade na novinare, uz poruku da svako treba sebe da štiti pa i novinari, tako što će napade prijaviti policiji. Tom prilikom,  Gajović je, kao državni službenik doveo u pitanje da se napad na  novinara N1 uopšte i desio ali i insinuirao da novinari sami sebi prete smrću na društvenim mrežama kako bi ispali žrtve.

Sve to nije bio dovoljan razlog za njegovu smenu ni za Ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića. U odgovoru Insajderu, ministar je naveo da Gajović nije tako mislio.

Izvor: Insajder