Preminulo još 37 ljudi od koronavirusa u Srbiji, novozaraženih opet manje od 2.000

U prethodna 24 časa u Srbiji je od posledica infekcije virusom korona umrlo 37 osoba, čime je ukupan broj smrtnih slučajeva od početka epidemije povećan na 3.325.

Uzorci PCR testova na koronavirus na Torlaku Foto: Srđan Ilić

Po podacima Instituta Srbije za javno zdravlje, testirane su 7.573 osobe, a prisustvo virusa laboratorijski je potvrđeno kod 1.966.

Na bolničkom lečenju je 7.631 kovid pacijent, a 265 je na respiratorima. Procenat smrtnosti iznosi 0,97 odsto. 

Od početka epidemije, u Srbiji su testirane 2.320.434 osobe, a pozitivnih na prisustvo virusa bilo je 343.870.

U ustanovama socijalne zaštite za smeštaj korisnika i gerontološkim centrima u Srbiji, virusom korona inficirano je 1.756 korisnika i 776 zaposlenih, što je blagi rast u odnosu na podatke od subote. Od početka epidemije u Srbiji, izlečeno je 3.227 korisnika i 1.378 zaposlenih u ustanovama socijalne zaštite.

U kovid bolnici u Užicu više otpusta nego prijema na lečenje

Ranije danas direktor Zdravstvenog centra Užice Miloš Božović izjavio je za RTS da je epidemiološka situacija u toj bolnici povoljnija nego pre deset do 15 dana, i da je prepolovljen broj pregleda zbog sumnje na infekciju koronavirusom.

"Sada imamo oko 450 pacijenata. Prepolovljen je broj pregleda. Imali smo i do 1.900 pregleda, a juče je bilo oko 870 pregleda", rekao je Božović.

Božović je dodao da specijalističke ambulante rade, ali smanjenim kapacitetom, kao i da raste broj otpusta iz kovid bolnica u Zlatiborskom okrugu.

"Jedan deo bolnice Užice je u non kovid sistemu. Bolnica Prijepolje je potpuno u non kovid sistemu. Rade tako što primaju pacijente koji se jave na pregled. Radi se samo ono što mora, jer su nam i ortopedi i hirurzi i internisti, svi u kovid sistemu", istakao je Božović.

On je rekao da je u kovid bolnicama na vrhuncu epidemije bilo i više od 600 hospitalizovanih, dok je sada ukupno oko 450 kovid pacijenata.

Kon: Kolektivni imunitet ako se vakciniše 1,5 miliona stanovnika

Masovna imunizacija najmanje 1,5 miliona stanovnika Srbije obezbeđuje kolektivni imunitet koji je dovoljan da se spreče epidemijski talasi korona virusa kakve smo imali, ocenio je danas epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon.

On je u objavi na Fejsbuku naveo da je za potpuno suzbijanje virusa korona potreban kolektivni imunitet koji je preko 80 odsto, odnosno da se vakciniše do tri miliona stanovnika.

''Srbija će obezbediti sve što je potrebno za masovnu imunizaciju: dobrovoljnost, najviši moguci stepen provere bezbednosti i efikasnosti vakcine, izbor razlicitih vakcina, odredeni su prioriteti...'', naveo je Kon.

Dodao je da je veliki broj (do 40 odsto) imunitet stekao nakon kontakta s virusom, tako što je preležao kovid-19 ili imao asimptomatsku infekciju.

Istakao je da će rezultat masovne imunizacije zavisiti od odziva stanovništva, ali i sposobnosti da se od toga ne pravi tema za podele, već, kako je naveo, tema o ličnoj zaštiti, ali i solidarnosti.

''Izlazak iz ove zdravstvene krize se jasno vidi, brzina izlaska zavisi od nas'', poručio je Kon.

Agencija za lekove: Vakcine su bezbedne

Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije rekao je danas da se sve isporuke vakcina kontrolišu i građani mogu da imaju puno poverenje u njihovu bezbednost i efikasnost.

On je za RTS naveo da je poslednjeg dana stare godine stigla dozvola Agencije za lekove i za vakcinu 'sputnjik' I da bi narednih dana trebalo da otpočne vakcinacija i tom vakcinom.

„Mi moramo da unesemo jednu dozu nade, odobrili smo do sada dve vakcine Fajzerovu i 'sputnjik'. Svaka isporuka se kontroliše u što kraćem roku ali poštujući naše stroge kriterijume kako bi naši građani imali bezbedne vakcine“, rekao je Zelić iz ALIMS.

Izvor: Beta, RTS, Insajder