Preminuo ambasador Srbije u Libiji Oliver Potežica

Ambasador Srbije u Libiji Oliver Potežica preminuo je jutros oko pet sati, posle teške saobraćajne nesreće koju je imao pre nekoliko dana u Tunisu, potvrđeno je za Insajder u Ministarstvu spoljnih poslova.

Oliver Potežica

Potežica je teško povređen u saobraćajnoj nesreći u Tunisu i trenutno je hospitalizovan u bolnici u Susu, saoštilo je juče Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Potežica je bio na odobrenom službenom putu za Tunis, neophodnom za funkcionisanje Ambasade u Tripoliju, navedeno je u saopštenju.  Zbog poznate situacije u Libiji, sve strane ambasade akreditovane u Tripoliju su svoje kompletno finansijsko poslovanje, još početkom 2011.godine, izmestile u Tunis, saopštilo je Ministarstvo.

 Potežica je rođen 1953. u Prijepolju. Završio je Pravni fakultet u Beogradu i poslediplomske studije na Pravnom fakultetu 1985.

Na Fakultetu političkih nauka 2006. završio je poslediplomske studije i odbranio magistarski rad sa temom "Verske osnove Organizacije islamske konferencije".

U diplomatskoj službi bio je od 1978, a tokom profesionalne karijere prošao je sve diplomatske rangove i radio u brojnim organizacionim jedinicama Ministarstva za spoljne poslove (najviše u Direkciji za Bliski istok i Afriku), navedeno je na sajtu MSP-a.

Kao diplomata, boravio je na službi u Ambasadi Jugoslavije u Iranu od 1985. do 1990. Bio je šef misije i vanredni i opunomoćeni ambasador Jugoslavije u Jordanu i Palestini (1996-2001). Bio je oženjen, otac je petoro dece.