Preminuo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije preminuo je jutros u KBC Crne Gore, saopšteno je na sajtu Mitropolije.

Amfilohije Radović Foto Srđan Ilić

"U petak 30. oktobra 2020 godine u 8:20 časova, u Kliničko Bolničkom Centru Crne Gore, posle primanja Svete Tajne Pričešća, upokojio se u Gospodu Visokopreosvećeni Arhiepiskop Cetinjski Mitropolit Crnogorsko- Primorski i Egzarh svetoga trona Pećkoga g. Amfilohije", navela je Mitropolija.

Kako su dodali, o svim drugim detaljima u vezi sa sahranom javnost će biti uskoro obaveštena.

Da je mitropolit preminuo prvo su sinoć preneli mediji, da bi ih zatim demantovala Crkva.

Rano jutros, načelnica Pulmonološke klinike Kliničkog centra Crne Gore Jelena Borovinić-Bojović izjavila je da je "zdravstveno stanje mitropolita bilo ozbiljno i da je postavljen na mod invazivne ventilacije". 

Ona je objasnila da je do pogoršanja zdravstvenog stanja Amfilohija došlo juče, nakon što se kod mitropolita razvila upala pluća, kao posledica koronavirusa.

Episkopski savet Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori saopštio je da će mitropolit Amfilohije biti sahranjen u nedelju, 1. novembra, u kripti Sabornog hrama u Podgorici.

"Nakon urađenog skenera pluća i plućnih arterija i napredovanja respiratorne insuficiencije mitropolit je intubiran i postavljen na mod invazivne ventilacije na kojem se nalazi i u ovom trenutku. Stanje je ozbiljno, uključen je kompletan lekarski tim i pratimo neprekidno sve parametre. Hemodinamitski je stabilan i borimo se da tako i ostane", rekla je Borovinić-Bojović.

Podsetimo, Amfilohije je od 6. oktobra bio u Kliničkom centru u Podgorici, gde se lečio od kovida19.

Uticajna ličnost u vrhu SPC sa političkom težinom

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije (Radović) rođen je na Božić 7. januara 1938. godine u Barama Radovića u Donjoj Morači, a na rođenju je dobio svetovno ime Risto.

Osnovnu školu je završio u manastiru Morači, a Bogosloviju Svetog Save u Rakovici u Beogradu. Diplomirao je na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu 1962. godine. Uporedo sa Bogoslovskim fakultetom, studirao je klasičnu filologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Posle završenog fakulteta, postdiplomske studije nastavlja u Bernu i Rimu, gdje je magistrirao na Istočnom pontifikalnom institutu (1965).

Odatle odlazi u Pravoslavnu Crkvu Grčke, gde je primio sveštenički čin. U tom periodu, u Atini je odbranio doktorat o Svetom Grigoriju Palami.

Posle godinu dana provedenih na Svetoj Gori, odlazi za profesora na Pravoslavni institut Svetog Sergija u Parizu, a od 1976. godine postaje docent, pa redovni profesor na Bogoslovskom fakultetu Svetog Jovana Bogoslova u Beogradu (kasnije Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu), u dva mandata bio je i njegov dekan.

Govorio je grčki, ruski, italijanski, nemački i francuski jezik, a koristio u naučnom radu starogrčki, latinski i crkvenoslovenski.

Mitropolit Amfilohije je nosilac drevnih titula: Egzarh Sveštenog trona pećkog, kao i Arhiepiskop cetinjski, navedeno je u biografiji na sajtu mitropolije crnogorsko primorske.

Bio je član Sinoda SPC, "crkvne vlade" u više saziva, predsedavao je tim telom i bio zamenik obolelog patrijarha Pavla od kraja 2007. godine do njegovog upokojenja.

"Đed", kako su ga zvali poštovaoci, predvodio je višemesečne litije u Crnoj Gori, protiv Zakona o verskim zajednicama, koji SPC smatra diskrimatorskim, što je, prema mnogim ocenama, doprinelo da vladajuća stranka Mila Đukanovića dobije manje glasova od opozicije na parlamentarnim izborima.

Uoči sazivanja konstituvne sednice Skupštine Crne Gore, sastao se sa liderima pobedničkih opozicionih stranka u manastritu Ostrog.

Kada je biran naslednik patrijarha Pavla, Amfilohije je na Saboru dobio najviše glasova, ali kako se poglavar SPC bira na "apostolski način", žrebanjem, patrijarh je postao tadašnji episkop niški Irinej.

Sinod SPC bi, kako se očekuje, mogao da brzo postavi administratora za mitropoliju, obično nekog susednog episkopa, dok bi se novi mitropolit birao na Saboru, čije je održavanje neizvesno zbog korone.

Izvor: Insajder, Beta