Pretnje novinarima KRIK-a

Novinari KRIK-a podneli su krivičnu prijavu Višem javnom tužilaštvu u Beogradu zbog pretnji na društvenim mrežama, nakon nedavnih istraživanja imovine državnih funkcionera.

Dve osobe su uputile pretnje novinarki Dragani Pećo i redakciji Mreže za istraživanje kriminala i korupcije - KRIK, jedna pretnja upućena je anonimno, a druga pod punim imenom. 

Preko anonimnog naloga na Tviteru novinarima KRIK-a uz pretnje i psovke poručeno je "da su izdajnici", uz pitanje ko su oni da traže podatke o radnom stažu za predsednika države i vlade. 

S drugog naloga novinarima je poručeno da ih „treba postrojiti i streljati kao strane agente u Srbiji“.

Pretnje KRIK-u usledile su posle kampanje koju su pojedini mediji, pa i zvaničnici, vodili protiv novinara ovog portala, a tokom koje je urednik portala Stevan Dojčinović označavan kao "strani špijun".

Urednik KRIK-a Stevan Dojčinović u izjavi za Insajder.net kaže da su podatke o čoveku koji je pretio pod punim imenom novinari uspeli da nađu na društvenim mrežama, dok se druga osoba na Tviteru predstavila kao Petar Pan.

“Objavili smo priču o pretnjama i podnetoj krivičnoj prijavi, pre svega zbog vršenja barem minimalnog pritiska na institucije da se ovo u što kraćem roku reši, ali i upravo zbog ovih koji nam prete“, rekao je Dojčinović dodajući da su oni uradili sve što su mogli i da sada čekaju institucije da odrade svoj deo posla, dok oni, kako kaže, uprkos pretnjama nastavljaju da rade svoj posao.