Prijave DRI: Istraga protiv gradskih i čelnika javnih preduzeća i institucija u Jagodini

Državna revizorska institucija podnela je devet krivičnih prijava protiv nadležnih u Gradskoj upravi i direktora javnih ustanova u Jagodini zbog nenamenskog korišćenja budžetskih sredstava. Kako iz Osnovnog javnog tužilaštva u Jagodini navode za Insajder, prijave su između ostalih podnete protiv odgovornih lica u Direkciji za izgradnju grada Jagodina, Upravi za budžet finansije privredu i poljoprivredu i Upravi za opšte i zajedničke poslove.

Iz Osnovnog javnog tužilaštva u Jagodini navode za Insajder da su prijave Državne revizorske institucije podnete 23. marta, a da ih je ovo tužilaštvo zatim prosledilo Višem javnom tužilaštvu u Kraljevu - Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije.

Prema podacima Osnovnog tužilaštva u Jagodini prijave su podnete protiv direktora Zavičajnog muzeja Zorana Petrovića i Srđana Đorđevića, direktora Narodne biblioteke Vesne Crnković, direktora Kulturnog centra Nebojše Petrovića i Predškolske ustanove Pionir Vladana Đurđevića.

Takođe, zbog nenamenskog trošenja budžeta, DRI je podneo prijave protiv Miodraga Jevremovića, direktora JP Direkcija za izgradnju grada Jagodine, Gordane Jovanović, načelnice gradske Uprave za budžet, finansije, privredu i poljoprivredu, Verice Pejčić, načelnice gradske Uprave za opšte i zajedničke poslove i Marinka Kiklića, načelnika gradske Uprave za društvene delatnosti.

Podsetimo, državni revizor je kontrolu poslovanja Jagodine za 2016. uradio prošle godine. U tom izveštaju je utvrđeno da je mimo zakona i propisa potrošeno oko milijardu dinara.

Gradskoj upravi je dat rok od 90 dana da način poslovanja u narednom periodu prilagodi zakonima i propisima. Pošto su u datom roku dostavili dokaze, revizor ih je prihvatio kao verodostojne.

Međutim, činjenica je da je državni revizor utvrdio da je u Jagodini 2016. potrošeno 435 miliona dinara (oko 3,6 miliona evra), a da to nije planirano u budžetu. Prema zakonu, trošenje novca na ovaj način je krivično delo za koje Državna revizorska institucija podnosi krivične prijave bez obzira na ispravke koje su u međuvremenu urađene.

U revizorskom izveštaju se navodi, između ostalog, da je više od 15 miliona dinara potrošeno bez sprovedenih javnih konkursa, a preko 73 miliona mimo precedura u postupcima javnih nabavki.

Prema nalazima revizora, jednokratna pomoć socijalno ugroženim porodicama u 2016. dodeljivana je bez pravnog osnova. Takođe, bez zakonskog osnova je gradska uprava plaćala iz budžeta nagradna letovanja učenika, a bez validne dokumentacije i sprovedenog postupka javne nabavke organizovano je i putovanje delegacije grada u Beč.

O tome kako Jagodina finansira besplatna letovanja, redovna putovanja privrednika i učenika u Beč i dodeljuje jednokratnu pomoć za socijalno ugrožene, Insajder se bavio u emisiji "Insajder na lokalu -Jagodinska idila".