Pripremno ročište za napad na Stefanovića bez jednog optuženog: Među svedocima i poslovni partner Radoičića i Veselinovića

U Višem sudu u Kruševcu danas je održano pripremno ročište u postupku za napad na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića, aktiviste ovog pokreta i jednog policajca koji se dogodio krajem novembra prošle godine. Ročište je bilo zatvoreno za javnost, a Ivan Ninić, advokat Borka Stefanovića, kaže za Insajder da je izložena optužnica kao i da je sud usvojio sve ranije predložene dokaze i svedoke. Prvooptuženi Miloš Šaponjić se nije pojavio na ročištu. 

Borko Stefanović i predstavnici opozicije Foto: Twiter, Savez za Srbiju

Na pripremnom ročištu u Višem sudu u Kruševcu danas su se pojavili Marko Živković zvani Buvac i Danijel Gmijović zvani Cafta. Obojica su se izjasnili da nisu počinili krivično delo.

Prvooptuženi Miloš Šaponjić nije bio prisutan, a njegov branilac naveo je da sa njim nema kontakt od sredine avgusta. I preostala dvojica optuženih naveli su da nemaju informaciju šta se događa sa optuženim Šaponjićem.

Zato je, kako je naveo Ninić za Insajder, sudija izdao naredbu Policijskoj upravi Kruševac da za sledeće ročište koje je zakazano za 29. oktobar privede Šaponjića.

Na današnjem ročištu pročitana je optužnica i izvedeni su dokazi, a sudija se saglasio sa svim predloženim.

“Predviđeno je saslušanje 18 lica u ovom postupku jer je sudija prihvatio i zahtev odbrane da se saslušaju i troje medicinskih sudskih veštaka” , kaže Ninić.

Za sledeće ročište, koje će biti otvoreno za javnost, planirano je da izjave daju optuženi i oštećeni.

Kako je dodao Ninić, prihvaćen je i predlog tužilaštva da se među dokazima nađe i disk sa zadržanim podacima i ostvarenim telefonskim komunikacijama za brojeve telefona u vlasništvu optuženih.

Prihvaćen predlog da se sasluša i poslovni partner Radoičića i Veselinovića

Izvesno je međutim da će se pred sudom pojaviti i kruševački biznismen Goran Makragić koji je nedavno ,zajedno sa Zvonkom Veselinovićem i Milanom Radoičićem, pravosnažno oslobođen optužbi za nelegalno iskopavanje šljunka.

Tužilac je podsetimo u optužnici predložio saslušanje Makragića koga je sam Borko Stefanović označio kao organizatora napada na njega. Makragić je, u okviru istražnog postupka već saslušavan, a kako je tada preneo KRIK, on je negirao Stefanovićeve navode da je u poslovnim vezama sa osumnjičenima rekavši da ih poznaje samo „iz viđenja“.

Sam Makragić bio je u poslovnoj vezi sa kosovskim biznismenom Zvonkom Veselinovićem i Milanom Radoičićem, potpredsednikom Srpske liste za kim je nedavno tužilaštvo u Prištini raspisalo poternicu zbog sumnji u učešće u ubistvu lidera GI SDP Olivera Ivanovića.

Njih trojica, zajedno sa Ivanom Stamenovićem bili su optuženi za nelegalno iskopavanje šljunka.

U prvom postupku koji je protiv njih vođen pred istim sudom u Pirotu za to delo, u februaru 2017. godine sva četvorica optuženih su oslobođeni. Međutim, nakon toga, Apelacioni sud u Nišu je naložio ponavljanje postupka.

Na ponovljenom suđenju pred Višim sudom u Pirotu sredinom januara ove godine osuđeni su Veselinović, Makragić i Stamenović dok je Milan Radoičić, oslobođen krivične odgovornosti. Konačnu odluku doneo je Apelacioni sud nedavno kada su sva četvorica pravosnažno oslobođena jer “nije van svake sumnje dokazano da su učinili krivična dela”.

Prvo pripemno ročište, koje je bilo zakazano za 16. jul, je odloženo i to nakon što sva trojica optuženih otkazala punomoćje advokatima.

Podsetimo, Lider Levice Srbije Borko Stefanović napadnut je 23. novembra u Kruševcu kada je krenuo na tribinu Saveza za Srbiju.

Sam Stefanović kao i Savez za Srbiju napad su okarakterisali kao pokušaj ubistva, dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i pre zvaničnog saopštenja policije izjavio da su napadači uhapšeni i da su Stefanović i još dva mladića zadobili lakše povredu.

Optužnica, koju je Više javno tužilaštvo u Kruševcu podiglo 27. marta, tereti Miloša Šaponjića zvanog Šapu, Marka Živkovića zvanog Buvac i Danijela Gmijovića zvanog Caftu za nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu.

Sva trojica, kako je otkrio Insajder, ranije su osuđivani za različita krivična dela.

Iako su ranije osuđivani za različita krivična dela, a u slučaju napada na Stefanovića sumnjiče se da su naneli telesne povrede poput “preloma i iščašenja zuba” i potresa mozga, tužilaštvo ih tereti za nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu.

Takođe, Danijel Gmijović, jedan od optuženih u trenutku napada morao je da bude u kućnom pritvoru po pravosnažnoj i izvršnoj presudi suda u Kruševcu za tešku krađu.

Napad na Stefanovića i ostale bio je povod da se u decembru prošle godine organizuje prvi protest protiv nasilja i to pod parolom “Stop krvavim košuljama" koji su zatim prerasli u proteste "Jedan od pet miliona".

Izvor: Insajder