Pritvor do 30 dana trojici uhapšenih Srba u okviru istrage za ubistvo Olivera Ivanovića

Osnovni sud u Prištini izrekao je danas meru pritvora trojici osumnjičenih u okviru istrage za ubistvo lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića. Istovremeno, advokati uhapšenih tvrde da oni nisu uhapšeni zbog ubistva Ivanovića već zbog sporednih događaja u vezi sa tim ubistvom.

Presuda, ilustracija

Pritvor je na zahtev specijalnog kosovskog tužilaštva određen za Marka Rošića, Nedeljka Spasojevića i Dragišu Markovića.

Kako piše Tanjug, a prenose mediji, danas su pred sudijom saslušani samo na okolnosti određivanja pritvora, a svoju odbranu povodom krivičnog dela za koje se terete iznosiće pred tužiocem naknadano.

Specijalni tužilac Sulj Hodža izjavio je po okončanju ročišta da je tužilaštvo obezbedilo dokaze da su osumnjičeni izvršili delo koje im se stavlja na teret.

"Podneo sam zahtev za meru pritvora trojice osumnjičenih koji su juče uhapšeni u Mitrovici. To sam učinio imajući u vidu dokaze koje imam za osnovanu sumnju i zatražio sam meru sigurnosti - pritvor, sa ciljem da se obezbedi normalan tok krivične procedure za ubistvo Olivera Ivanovića", kazao je Hodža novinarima.

Kako javljaju prištinski mediji advokati osumnjičenih su odbacili navode Specijalnog tužilaštva Kosova i istakli kako nema dokaza da su njihovi klijenti izvršili krivično delo za koje se sumnjiče.

Trojica osumnjičenih su pod velikim merama bezbednosti dovedeni do Osnovnog suda u Prištini.

Četvrti Srbin, koji je juče takođe uhapšen Saša Ćurčić, treba da bude priveden u sudu u Kosovskoj Mitrovici jer se on ne tereti za ubistvo Ivanovića već za ometanje policije u obavljanju službene dužnosti.

Advokati: Nisu uhapšeni zbog ubistva Olivera Ivanovića

Sa druge strane advokati uhapšenih tvrde da oni nisu uhapšeni zbog ubistva.

Advokat Dejan Vasić izjavio je večeras u Kosovskoj Mitrovici da četvorica uhapšenih Srba koji su u pritvorskoj jedinici viskog rizika u Podujevu nisu osumnjičeni za ubistvo Olivera Ivanovića, već se radi o navodnim sporednim događajima u vezi sa tim ubistvom.

Vasić je novinarima kazao je da je njegov branjenik Dragiša Marković osumnjičen "za odavanje službene tajne, odnosno da je tokom trajanja uviđaja na mestu ubistva razgovarao mobilnim telefonom".

"Obrazloženje i zahtev za određivanje pritvora ne sadrže nijedan dokaz, niti bilo šta što ukazuje da je on to zaista radio. Oni čak ni ne navode ime lica koje ga je videlo da telefonira, kao ni koja je to informacija koju je odao i kome je odao", kazao je Vasić i ocenio da se radi o "spekulacijama i poluistinama zasnovanim većim delom na medijskim izveštajima".

Pritvor od mesec dana odrešen je i Marku Rošiću, a prema rečima njegovih advokata Miloša i Mira Delevića, zahtev za određivanje pritvora je baziran samo na pretpostavkama.

Po rečima advokata Srđana Mitrovića, Aleksandar Ćurić koji je u pritvorskom centru visokog rizika u Podujevu, osumnjičen je za ometanje službenih lica u vršenju poslova javne bezbednosti i za neovlašćeno držanje oružja i municije, zbog male količine municije koja je navodno nađena u prsluku bačenom blizu kuće u kojoj on stanuje.

"Predložili smo nadležnom tužiocu da izvrši lekarski, a po mogućstvu i psihijatrijski pregled, jer smatramo da je to u ovom trenutku potrebno", rekao je Mitrović i dodao da lekarski pregled i po mogućstvu psihijatrijsko veštačenje treba da naloži državni tužilac Jagodinka Nikolić.

On je najavio da će podneti žalbu, jer je obrazloženje za hapšenje Ćurića "nesuvislo i ne odgovara činjeničnom stanju".

Stefanović tvrdi da hapšenje nema veze sa istragom o ubistvu Ivanovića

Jučerašnje hapšenje komentarisao je danas i ministar policije Nebojša Stefanović. On je ocenio da upad specijalne jedinice kosovske policije ROSU na sever Kosova nema veze sa istragom o ubistvu Olivera Ivanovića već da predstavlja "političku igru" u vezi sa opstankom Srba na Kosovu i Metohiji.

Stefanović je rekao da "ljudi sa dugim cevima po peti put upadaju na sever Kosova" zbog čega je lokalno stanovništvo veoma uznemireno.

"Užasno je složeno stanje po život, pre svega Srba koji žive na Kosovu i Metohiji. Njihova bezbednost je stalno ugrožena jer više ne znaju šta može da im se desi", dodao je ministar. 

Navodeći da je Beograd zainteresovan da ubistvo lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića bude rešeno, ministar je pozvao prištinske vlasti da dostave "bilo kakvu informaciju dokle se stiglo sa istragom". 

"Ne moraju da dele te informacije sa nama, neka ih podele sa međunarodnim institucijama ali neka kažu koga su optužili i za šta", rekao je Stefanović.

Podsetimo, juče ujutru kosovske policijske snage ROSU uhapsile su Marka Rošića, i dvojicu pripadnika KPS-a koji su radili na slučaju ubistva Olivera Ivanovića Nedeljka Spasojevića i Dragišu Markovića.   

Kako je zvanično saopšteno, u sklopu istrage o ubistvu Olivera Ivanovića, policija traga i za M.R, koji juče ujutro nije zatečen u stanu tokom pretresa.

"On je u bekstvu, a kada se suoči s policijom Kosova, ta osoba će biti uhapšena", rekao je direktor Odeljenja za istrage policije Kosova Riza Šilova.

Prištinski mediji navode da je u pitanju Milan Radoičić, potpredsednik Srpske liste. Kako je ranije objavljeno, ROSU je juče izvršio pretres u zgradi u kojoj Radoičić živi.

"U ovoj fazi izlazimo samo sa inicijalima, vršimo istrage protiv osumnjičenih koji su pomagali u krivičnom delu", rekao je Hodža.

Oliver Ivanović ubijen je pre devet meseci ispred sedišta svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici. Nepoznata osoba ispalila je u njega šest metaka. Ubijen je s leđa, rano ujutru.

Inače, istragu o ubistvu Olivera Ivanovića istovremeno vode i kosovsko i Tužilaštvo za organizovani kriminal Srbije. Upravo su nesaradnja ova dva tužilaštva i međusobno optuživanje bili izgovor za izostanak napretka u istrazi.

Izvor: Insajder, B92, Beta