Pritvor do 30 dana za devet pripadnika “škaljarskog klana”

Viši sudu u Beogradu odredio je za devet od deset osoba uhapšenih u petak uveče u jednom novobeogradskom restoranu pritvor do 30 dana, rečeno je danas agenciji Beta u sudu.

Hapšenje, policija

Za desetog od njih je odbijen zahtev tužilaštva za određivanje pritvora, ali mu određena mera zabrane sastajanja i komuniciranja s određenim osobama.

Osumnjičeni i njihovi advokati mogu uložiti žalbu u roku od tri dana od prijema rešenja, rekla je portaprolka Višeg suda Bojana Stanković.

Policija je u petak uhapsila deset osoba zbog sumnje da su izvršili krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Beogradski mediji naveli da je reč o članovima crnogorskog "škaljarskog klana" koji se povezuje za raznim krivičnim delima u Srbiji i Crnoj Gori.

Uhapšeni su A. J. (39), M. P. (38), I. Z. (28), M. V. (33), N. B. (33), M. M. (36), M. N. (28), M. P. (26), N. N. (32) i Z. K.(35), saopšteno je tada iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Prema pisanju medija, "škaljarci" su formirani u Kotoru, nakon što je nastao raskol u kriminalnoj grupi koja je švercovala kokain zajedno sve do 2014. Tada je u španskom gradu Valensiji nestalo 300 kilograma kokaina, nakon čega je počeo rat između "škaljaraca" i takozvanog "kavačkog" klana iz Kotora. Obračun ove dve kriminalne grupe rezultirao je brojnim likvidacijama i ranjavanjima, kako u Crnoj Gori, tako i u Srbiji.

Članovi crnogorskog Škaljarskog kriminalnog klana u medijima su se prethodnih meseci dovodili u vezu sa ubistvom jednog od vođa navijača Partizana Aleksandra Stankovića koji je ubijen u mafijaškom obračunu oktobra prošle godine. Kako je Insajder ranije pisao, istraga za ubistvo Aleksandra Stankovića još nije počela.

Pojedini mediji, dovodili su takođe "škaljarski klan" u vezu i sa otkrivenim oružjem blizu kuće premijera Aleksandra Vučića u Jajincima. Međutim, istraga i u ovom slučaju još uvek nije počela. 

Izvor: Beta