Privredni sud nije doneo odluku o bankrotu Srpske fabrike stakla

Privredni sud u Kragujevcu danas nije doneo odluku o bankrotstvu Srpske fabrike stakla iz Paraćina jer na prvom poverilačkom ročištu nije bilo poverilaca zainteresovanih da se donese takva odluka.

Srpska fabrika stakla, Paraćin

Predsednik Privrednog suda i stečajni sudija u tom postupku Branislav Jovović je objasnio da se odluka o bankrotstvu može doneti kada prođu rokovi za podnošenje plana reorganizacije Staklare koji još traju, a do sada niko nije podneo takav plan.

"Bankrotstvo može da znači da se poverioci namiruju prodajom imovine fabrike ili prodajom preduzeća", rekao je Jovović.

Poverioci su se saglasili da Vinarija Čoka plus iz Subotica odredi lice koje se biti predsednik Skupštine poverilaca Staklare koja je u stečaju od 20. septembra ove godine.

Na ročištu je stečajni upravnik Saša Jovanović predstavio ekonomsko-finansijski izveštaj o stanju u Staklari prema kome je ukupna vrednost potraživanja poverilaca fabrike oko 12,25 milijardi dinara.

On je novinarima rekao da je prezaduženost fabrike 7,83 milijarde dinara.

Među najvećim poveriocima Staklare su firma Veksilum Balkan i Srbijagas, koji je u jednom periodu bio njen većinski vlasnik.

Rešenje o stečaju je doneseno na predlog firme Veksilum Balkan iz Čačka, koja potražuje od Staklare 47 miliona evra.

Predsednik Samostalnog sindikata Hemije i nemetala Srbije Ljubiša Nestrović rekao je ranije da radnici traže da se preispita to dugovanje i smatraju da dug prema ovoj firmi postoji, ali da je mnogo manji. Kako kaže, njegov je stav da je materijal za stečaj namešten i da nema veze sa stvarnim poslovanjem i dugovanjem Srpske fabrike stakla.

On je rekao i da je Veksilum osnovan u februaru ove godine, i to sa ciljem da pokrene stečaj Staklare.

Staklara je u junu ove godine najpre izbegla stečaj jer je Privredni sud odbio predlog za otvaranje stečajnog postupka zato što mu nisu bili predočeni dokazi kojima bi se potvrdilo da predlagač, čačanska firma Veksilum, zaista ima potraživanje od 47 miliona evra.

To rešenje Privrednog suda u Kragujevcu je ukinuto posle žalbe predlagača stečaja Privrednom apelacionom sudu.

Posle uvođenja stečaja grupa poverilaca je podnela žalbu Privrednom apelacionom sudu sa zahtevom da preispita tu odluku.

Odlukom stečajnog upravnika 230 radnika fabrike je proglašeno viškom od ukupno 810 koliko je radilo pre stečaja.

Izvor: Beta