Priznanje Kosova povukla i Unija Komora, kosovska skupština najavila raspravu o radu Ministarstva spoljnih poslova

Unija Komora, ostrvska država u južnoj Africi između Madagaskara i afričkog kopna, povukla je priznanje Kosova, a činjenica da je to učinila kao deseta zemlja koja povlači ovaj potez izazvala je zakazivanje vanredne sednice Skupštine Kosova o ovoj temi.

Ivica Dačić

Dosad su priznanje, kako je ranije naveo ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, povukli Komonvelt Dominika, Surinam, Liberija, Sao Tome i Principe, Gvineja Bisao, Burundi, Papua Nova Gvineja i Lesoto, Grenada i Unija Komora.

Svako povlačenje priznanja izazvalo je polemike Beograda i Prištine da li je do povlačenja zaista i došlo i optužbe poput one koju je izrekao kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli da Srbija ovakve akte „kupuje raznim povlasticama“ i „daje razne ponude, pruža naoružanje, studentske stipendije, novac…“.

Ipak, opozicioni Demokratski savez Kosova i Samoopredeljenje su danas zatražili da se to pitanje postavi na dnevni red Skupštine Kosova pošto, kako su naveli, ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli nije pokazao odgovornost prema Skupštini koju ne informiše o radu tog ministarstva.

Predsedništvo Skupštine Kosova je danas prihvatilo zahtev opozicionih stranaka da se na vanrednoj sednici koja je zakazana za 16. novembar, raspravlja o radu Ministarstva spoljnih poslova Kosova i povlačenju priznanja nezavisnosti.

S druge strane, Ivica Dačić koji je u diplomatskoj akciji radi povlačenja priznanja Kosova, najavio je  u februaru da garantuje da će na spisku država koje su priznale Kosovo biti manje od 100 država.

"Ja ću nastaviti s tim aktivnostima i očekujem da će taj broj pasti ispod sto. Ima 193 članice UN, polovina bi bila 97, dakle da padne taj broj na 96 da ne mogu da tvrde da imaju više od polovine članice koje su priznale Kosovo", rekao je tada Dačić.

On je danas rekao da Srbija nije protiv Kosova.

„Mi smo protiv toga da se jednostrani akti nameću kao svršena stvar“, naveo je ministar spoljnih poslova, pokazujući podelivši novinarima prevod note Unije Komora o povlačenju priznanja.

U noti koja nosi datum 1. novembar navodi se da "Vlada Unije Komora povlači priznanje Kosova da bi omogućila dvema stranama da dođu do pravičnog, ravnopravnog i trajnog političkog rešenja pitanja vezanog za status Kosova".

Priština nema dovoljno glasova za prijem u Interpol

Dačić je istakao i da uprkos tvrdnjama vlasti u Prištini, Kosovo nema ni blizu dovoljno glasova da bi postalo članica Interpola, te da se na članice te policijske organizacije vrši pritisak da bi glasale za Kosovo ali da to "nije dobro".

Unija Komora neće glasati za prijem Kosova u Interpol, iako se nalazi na spisku "sigurnih glasova" Prištine, naveo je šef srpske diplomatije.

Prema njegovim rečima, u Interpol se primaju samo države, a Kosovo članstvo želi samo da bi se prikazivalo kao nezavisna država.

Dačić je takođe odbacio navode iz Prištine da se Srbija ponaša "divljački".

"Nas su divljački bombardovali da bi Kosovo bilo nezavisno. Haradinaj i ostali su divljački ubijali i sad pričaju o divljačkom ponašanju Srbije. (...) Mi radimo u interesu mira i stabilnosti", naveo je Dačić.

Dačić je rekao da je zapad "stvorio monstruma koji je srušio međunarodno pravo".

"Da budem ciničan, skoro celo rukovodstvo Kosova je već u Interpolu, na poternicama", naveo je on.

Izvor: Beta; Insajder