Priznanje, nagodba i uslovna kazna za šefa smene u policiji u noći rušenja u Hercegovačkoj

Policajac Goran Stamenković priznao je krivicu za nesavestan rad u slučaju "Savamala" i zaključio sporazum sa Tužilaštvom za uslovnu kaznu zatvora, potvrdila je za Insajder portparolka Višeg tužilaštva Tatjana Sekulić. Deo optužnice koji se odnosi na N.N. osobe, vraćen je Prvom osnovnom tužilaštvu na postupanje, rekla je Sekulić.

Hercegovačka. Foto: Srđan Ilić

Sporazumom je predviđena uslovna kazna, a predmet je dostavljen Višem sudu u Beogradu radi zakazivanja ročišta o odlučivanju o sporazumu.

Stamenković je tako jedina osoba koju je Više javno tužilaštvo u Beogradu imenovalo u vezi sa nelegalnim rušenjem u izbornoj noći u Savamali. On je u noći rušenja tog beogradskog kvarta bio šef smene dežurne službe beogradske policije. Zaprećena kazna za krivično delo nesavestan rad u službi je od šest meseci do pet godina.

Ime Gorana Stamenkovića kao jednog od odgovornih u ovom slučaju prvi je objavio portal KRIK početkom ove godine na osnovu dokumenta kojim je Više javno tužilaštvo obavestilo Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu da je slučaj prešao u njihove ruke u julu 2017.

Načelnik beogradske policije u javnosti posle dve godine, bez reči o Hercegovačkoj

Tužilaštvo: MUP imenovao samo jednog odgovornog za nepostupanje policije u slučaju Hercegovačka

"Nakon detaljne analize svih izveštaja i prikupljene dokumentacije utvrdili (smo) da se u radnjama policijskog službenika Stamenković Gorana, šefa smene KOC-a (Komandno-operativnog centra) dežurne službe Policijske uprave za grad Beograd eventualno stiču bitna zakonska obeležja bića krivičnog dela nesavestan rad u službi", piše u dokumentu Višeg tužilaštva do kojeg je došao KRIK.

Nakon objavljivanja informacije da je imenovan jedan od odgovornih u slučaju Hercegovačka novinari redakcije Insajder pitali su ministra policije Nebojšu Stefanovića da li dežurni šef smene u policiji mogao sam da odluči da se u noći rušenja u Hercegovačkoj ulici policija ne odazove na pozive građana.

On je, odgovarajući na pitanja tada naveo da u MUP-u radi 42.500 ljudi, ali da onaj koji je na dužnosti donosi odluku kada je u pitanju smenski rad. Time je praktično ministar odgovornost za to što se policija nije odazivala na pozive građana u noći rušenja prebacio sa „vrha policije“ na dežurnog policajca te noći.

Podsetimo, u noći između 24. i 25. aprila 2016. grupa osoba s fantomkama na glavama bagerima je porušila nekoliko objekata u Hercegovačkoj ulici. Ta maskirana grupa maltretirala je i prolaznike u tom kraju, oduzimala im mobilne telefone i vezivala.

Građani su u toj noći pozivali policiju, ali se oni nisu odazvali. Građane su čak upućivali na komunalnu policiju, koja je govorila da to nije u njihovoj nadležnosti.

Odgovore na pitanje ko je toliko moćan da policiji naredi da ne rade svoj posao dao bi izveštaj Sektora unutrašnje kontrole koji MUP već mesecima odbija da dostavi novinarima redakcije Insajder. Uprkos rešenju Poverenika MUP odbija da ovaj izveštaj objavi tvrdeći da bi objavljivanje „ugrozilo postupak u ovom slučaju“.