Profesori BU podneli žalbu na odluku Stručne komisije FON-a o doktoratu Siniše Malog (VIDEO)

Žalba profesora Univerziteta u Beogradu (BU) na odluku Stručne komisije FON-a, koja je nedavno zaključila da doktorat Siniše Malog nije plagijat, u 14 časova zavedena je kroz arhivu Rektorata, rekao je za Insajder profesor i akademik Dušan Teodorović. On je danas zajedno s profesorkom Filozofskog fakulteta Dubravkom Stojanović u holu Rektorata od 11 do 14 časova skupljao potpise zaposlenih profesora, dok su penzionisani profesori, saradnici i ostali mogli da svoju podršku daju u onlajn peticiji. Odlukom Senata BU od pre nedelju dana potrebna je samo jedna žalba bilo kog iz stručne zajednice na osnovu koje bi Odbor za profesionalnu etiku preispitao odluku Komisije o doktoratu Malog.

Potpisivanje žalbe u Rektoratu BU / Foto: Insajder

Elektronsku peticiju potpisalo je više od 600 ljudi, a na papirima u Rektoratu skupljeno je više od 150 potpisa zaposlenih profesora.

Razlog za angažovanje u priloženju žalbe dugogodišnji profesor i akademik Dušan Teodorović vidi u „odbrani Univerziteta od urušavanja”. On je, u izjavi za Insajder, rekao da smatra da je to njegova obaveza, ali i naglasio da nije jedini profesor koji je u izradi žalbe učestvovao.

„Ovde se radi o jednom neverovatnom plagijatu koji je evidentan svakom prosečno obrazovanom građaninu Srbije. Branimo sistem visokog obrazovanja i to je moja motivacija, pogotovo imam odgovornost kao redovni član SANU, bar ja to mislim, da se borim za jedan bolji univerzitet”, rekao je profesor Teodorović.

Podsetimo, prvo je redovni profesor i šef katedre za finansije na EBS Univerzitetu u Wiesbadenu Raša Karapandža je na sajtu Peščanika objavio svoju analizu doktorata Siniše Malog, svoj stav o radu Stručne komisije koja je ocenjivala doktorat Malog i primer žalbe koja bi mogla biti podneta Univerzitetu u Beogradu. On, međutim, nije profesor Univerziteta u Beogradu pa prema procedurama ne može ni podneti žalbu, s toga su mu se pridružili profesor Teodorović, profesorka Rakić Vodinelić i drugi profesori.

„Žalba ima akademski deo, koji je uradio profesor Raša Karapandža, mi smo ga proučili i stali smo iza njega, taj deo je sada i naš. Pravnu ekipu je vodila profesorka Vesna Rakić Vodinelić. Ona ima velike zasluge, jer je žalba obuhvatila i sve pravne aspekte, uključujući i Zakon o autorskom pravu, i ona ima 42 stranice ukupno”, ocenio je Teodorović.

Odbor, prema Pravilniku, ima rok od 120 dana da odgovori na žalbu i njegova odluka je konačna.

„Doktorska disertacija rezultat samostalnog naučno-istraživačkog rada“

U izveštaju Stručne komisije FON-a, koji je Univezitetu u Beogradu predat 9. maja, navedeno je da je na osnovu svoje analize Komisija zaključila da je doktorska disertacija Siniše Malog rezultat samostalnog naučno-istraživačkog rada.

„Iako postoje određeni propusti, oni po obimu i značaju nisu doveli u pitanje osnovne naučne doprinose i originalnost ovog rada. Stručna komisija smatra da je kandidat ispunio sve zakonski propisane uslove i predlaže da se kandidat Siniša Mali promoviše u zvanje doktora nauka, kako bi mogao koristiti sva prava koja mu po tim propisima pripadaju“, zaključila je Stručna komisija.

Ovaj izveštaj potpisali su prof. dr Dejan Erić, prof. dr Vinko Kandžija, prof. dr Tomaž Čater i prof. dr Dragan Mikerević.

Na taj izveštaj pravo žalbe prema Pravilniku ima jedino Univerzitet u Beogradu, a na sednici Senata Univerziteta u Beogradu od pre nedelju dana jednoglasno je usvojen predlog rektorke Ivanke Popović da će biti podneta žalba Odboru za profesionalnu etiku na izveštaj Stručne komisije FON-a prema kojem doktorat Siniše Malog nije plagijat, ukoliko rektorki stigne makar jedna žalba koju Univerzitetu mogu podneti svi koji su u naučnom ili nastavnom zvanju.

Izvor: Insajder