Proizvodnja Fijata u Kragujevcu staje od sutra do 3. septembra

Radnici kompanije Fijat Krajser automobili Srbija od sutra idu na plaćeno odsustvo i na kolektivni godišnji odmor, a prvi radni dan u fabrici će im biti tek 3. septembar.

Fabrika Fijata u Kragujevcu, Srđan Ilić

"Obavešteni smo zvanično od poslovodstva da od 19. avgusta radnici ponovo idu na plaćeno odsustvo, a na posao će se vratiti 3. septembra", rekao je predsednik Samostalnog sindikata Fabrike automobila u Kragujevcu Zoran Marković.

On dodaje da su radnici od sutra do 29. jula na plaćenom odsustvu, kada im počinje kolektivni letnji godišnji odmor koji traje do 18. avgusta. On navodi da je ta odluka Fijata u skladu i sa kolektivnim ugovorom i Zakonom o radu.

Vlada Srbije je ranije na zahtev kompanije Fijat odobrila mogućnost za dodatne dane plaćenog odsustva preko zakonskog maksimuma koji iznosi 45 dana godišnje. Na osnovu toga radnici Fijata u Kragujevcu mogu biti na plaćenom odsustvu 87 dana više, odnosno ukupno 132 dana u ovoj godini.

Podsetimo, Ugovor o zajedničkom ulaganju između Fijata i države Srbije potpisan je 2008. godine, desetak dana pre parlamentarnih izbora 2008, kojim se predviđa otvaranje fabrike automobila u Kragujevcu. Od tada do danas, međutim, Ugovor u kojem bi se moglo videti na šta se sve konkretno Srbija obavezala, nadležni odbijaju da objave i to pod izgovorom da to ne dozvoljava druga strana.

Fabrika je svečano otvorena u Kragujevcu dvadesetak dana pred parlamentarne izbore 2012. godine. Država ima 33 odsto vlasništva u Fijatu, a firmom upravlja većinski italijanski partner.

Te godine predstavnici vlade koju je predvodila Demokratska stranka tvrdili su da će se na jedan evro uloženih subvencija državi vratiti sedam do osam evra u naredne tri godine, a tadašnja opozicija najavljivala je objavljivanje celog Ugovora, ali i njegovu promenu.

Međutim, iako je promenjena vlasta, do promena u subvencionisanju italijanske firme, niti do objavljivanja celog Ugovora, nije došlo.

Ugovor potpisan na 10 godina jedan je od najčešće pominjanih, ali i osporavanih primera subvencionisanja stranih kompanija.

Novinari Insajdera su uvidom u finansijski izveštaj utvrdili da je javno objavljeni Ugovor dopunjen i izmenjen u decembru 2009, a da država u skladu s njim i podsticajnim planom daje Fijatu različite subvencije i oslobađa ovu kompaniju od brojnih poreza.

U finansijskom izveštaju se navodi da Fijat dobija od države Srbije subvencije za investicije, da postiže uštede na osnovu kredita odobrenog od države Srbije, da prima sredstva za obuku radnika, kroz program otkupa automobila staro za novo, na osnovu smanjenja cene energije…

Subvencije koje je Srbija dala Fijatu bile su i tema Insajderovog istraživanja iz 2016. godine „Srbija najveći pojedinačni “strani” investitor“.

Izvor: Beta, Insajder