Projekat Jadar – Kompanija Rio Tinto nastavlja ulaganje u rudnik litijuma kod Loznice

Vlada Srbije i kompanija Rio Tinto potpisali su danas Memorandum o razumevanju, koji bi trebalo da omogući realizaciju projekta Jadar, odnosno razvoj ležišta litijuma i bora u okolini Loznice.

Predsednica Vlade Srbije Ane Brnabić i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antic sastali su se s predstavnicima kompanije Rio Tinto

Na toj lokaciji 2023. godine planirano je otvaranje rudnika. Reč je o nalazištu, na kojem će se proizvoditi više od 10 odsto svetske potrebe za litijumom.

Usled visoke koncentracije litijuma i bora - kao i geološkog ležišta za koje je procenjeno da iznosi 200 miliona tona - Jadar se smatra jednim od najvećih nalazišta litijuma na svetu.

Tim srpskih i američkih geologa zaposlenih u kompaniji Rio Tinto, otkrio je u blizini Loznice 2004. godine ležište, koje sadrži mineral pod nazivom jadarit. Dolina reke Jadar u Srbiji je i dalje jedino mesto na svetu na kome je taj mineral pronađen.

„Kompanija Rio Tinto do sada je uložila 90 miliona evra u projekat Jadar, a planirano je da proizvodnja počne 2023. godine što, potvrđuje dugoročnost i stabilnost projekta“, rekla je danas premijerka Ana Brnabić.

Ona je navela da će projekat Jadar značajno uticati na razvoj Loznice i celog regiona.

Memorandum su u Vladi Srbije potpisali ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i izvršni direktor Rio Tinto uranijum i borati Sajmon Trot i direktor Rio Sava Exploration Ričard Stori.

„Razvoj projekta u zadatim vremenskim okvirima, i njegova implementacija učiniće Srbiju ključnim prerađivačem dva veoma važna elementa – litijuma i bora – koji su bitni za savremeni razvoj. Na taj način ćemo dati zamajac rastu srpske ekonomije”, rekao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Kompanija planira da investira u izgradnju rudnika i novu, inovativnu tehnologiju za preradu minerala – jadarita (koji u sebi sadrži litijum i bor).

“Veoma smo zadovoljni napretkom u potpisivanju Memoranduma o razumevanju, kojem svedočimo danas u Beogradu. Memorandum polaže temelje za efikasniju razradu našeg projekta kroz sve projektne faze, čime dovodimo Srbiju i Rio Tinto korak bliže cilju da postanemo vodeći izvor ponude litijumom i boratima na svetskom nivou,” rekao je Sajmon Trot.

Potražna za litijumom na svetskim berzama je jednaka potražnji za zlatom. Litijum se između ostalog koristi za izradu baterija za vozila na električni pogon, baterija za mobilne telefone i prenosne računare kao i u proizvodnji raketnih goriva.

Pre dve godine, ministar Antić je izneo predviđanja da bi Srbija od otvaranja rudnika jadarita, minerala iz kog se dobija skupoceni litijum, godišnje mogla da zaradi više stotina miliona evra.

Izvor: Insajder