Propala prodaja Goše, dokumentaciju otkupila samo jedna firma

Prodaja fabrike šinskih vozila Goša iz Smederevske Palanke u stečaju koja je bila zakazana za 21. decembar propala je jer nijedna firma nije uplatila obavezni depozit od 1,3 miliona evra ili podnela prvoklasnu bankarsku garanciju naplativu na prvi poziv, kaže za Insajder stečajni upravnik Aca Mitić. Za kupovinu Goše, bila je zainteresovana jedino firma Želvoz 026, koja je otkupila prodajnu dokumentaciju, ističe Mitić. Želvoz 026 je ćerka firma kompanije Victory solutions iz Beograda koja se bavi nespecijalizovanom trgovinom na veliko, a koja je sredinom prošle godine kupila i nekadašnjeg smederevskog remontera firmu Želvoz.

Goša

„Do 14 sati 14. decembra, kada je isticao rok, niko nije uplatio depozit niti je položio bankarsku garanciju, tako da ću ja u petak konstatovati da prodaja nije uspela“, kaže Mitić.

Kako kaže, nakon praznika pokušaće novu prodaju. Podsetimo, početna cena na javnoj aukciji bila je određena na 2,8 miliona evra, što je 50 odsto od procenjene vrednosti Goše koju je radila požarevačka firma YU-Miland. Zainteresovani kupac, da bi učestvovao u javnom nadmetanju, bio je u obavezi da uplati oko 1,3 miliona evra depozita na račun Goše ili da ima prvoklasnu bankarsku garanciju naplativu na prvi poziv.

Ukupan dug Goše iznosi 25 miliona evra, a s obzirom na to da je početna vrednost fabrike bar devet puta manja, postavlja se pitanje da li će uopšte ostati novca za radnike i državu kojima se duguje ukupno oko sedam miliona evra, ako se fabrika i proda.

Dug prema radnicima, ali i državi, u ovom trenutku, nije moguće naplatiti jer su bivši vlasnici Goše, slovačka firma ŽOS i s njom povezana kiparska firma Lisnart, privilegovani poverioci. Naime, slovačka firma je stavila pod hipoteku svu imovinu fabrike tokom 2013. i 2014. i to u trenutku kada je ona bila u blokadi i dugovala novac i državi i radnicima, pokazalo je istraživanje Insajdera objavljeno u emisiji „Država protiv radnika“.

Hipoteka i zalozi stavljeni su na osnovu navodnog duga koji je Goša napravila u poslovanju sa fabrikom iz Slovačke, praktično svojim vlasnikom, i to u iznosu od 14,2 miliona evra. Odnos bivšeg vlasnika prema Goši najbolje ilustruje to što je ŽOS pod zalog stavio čak i kasetofon fabrike čija je vrednost procenjena na 900 dinara.

Na taj način je slovačka firma, kao vlasnik Goše, sebe svesno stavila u privilegovan položaj i oštetila ostale poverioce, pre svega radnike i državu, zbog čega je stečajni upravnik Aca Mitić protiv ŽOS-a i Lisnarta podneo i tužbu.

S obzirom na to da je početna cena Goše bila 2,8 miliona evra, a da prema rečima Mitića, otprilike toliko vredi i imovina koju je ŽOS obezbedio, ako on pokrenutu parnicu ne dobije za radnike neće ostati praktično ništa.

„Kada fabrika bude prodata biće namireni najpre poverioci iz prvog isplatnog reda koji iznosi oko dva miliona evra i koji čine minimalne zarade radnika i doprinosi za PIO na minimalnu osnovicu. Međutim, ako ne uspem da pobijem zaloge neće se namiriti ni prvi isplatni red“, rekao je ranije Mitić za Insajder.

Kupci Želvoza jedini otkupili prodajnu dokumentaciju

Za kupovinu Goše, kako je stečajni potvrdio za Insajder, bila je zainteresovana jedino firma Želvoz 026 koja je otkupila prodajnu dokumentaciju. Međutim, nakon toga oni nisu uplatili obavezni depozit.

Firma Želvoz 026 je ćerka-firma kompanije Victory solutions iz Beograda koja je osnovana 2013. godine sa hiljadu dinara, a registrovana je za nespecijalizovanu trgovinu na veliko. Kako se navodi u APR-u, vlasnica Victory solutions je 33-ogodišnja Jasna Perenčević.

Ova kompanija je u maju 2017. za 163 miliona dinara kupila smederevski Želvoz, još jednu firmu koja se bavi remontom šinskih vozila, a koja je godinama bila u dugovima.

Kupovinom smederevske fabrike za remont šinskih vozila Victory solutions je došao do 20 hektara zemlje, na kojoj je oko 95.000 kvadrata hala i pogona, kao i oprema i rezervni delovi.

Dug Želvoza je pre prodaje bio veći od četiri milijarde dinara, međutim, kupac sa firmom nije preuzeo i dugove. Najveći poverilac je bila država, kojoj je fabrika ostala dužna 2,7 milijardi dinara, zatim Fond za razvoj koji sa 1,37 milijardi. Dug za poreze, doprinose i ostale dažbine je 1,35 milijardi dinara, a neizmirene obaveze prema zaposlenima i bivšim radnicima je iznosio 760 miliona dinara.

Ponuda Victory solutions bila je dosta niža od 50 odsto procenjene vrednosti predmeta prodaje od 1,15 milijardi dinara, pa je prodaju morao da odobri Odbor poverilaca.

Mesec dana nakon kupovine Želvoza, vlasnici ove firme su osnovali novo preduzeće, na istoj adresi na kojoj i nekadašnji smederevski remonter – Želvoz 026. Ta firma je i otkupila prodajnu dokumentaciju za učestovanje na javnoj aukciji za prodaju Goše. Interesantno je i da je direktor Želvoz 026 Svetozar Bugarin, koji je pre dolaska u Želvoz radio upravo u Goši koju je napustio nakon proglašenja stečaja krajem 2017.

Insajder: Država protiv radnika

Svi događaji u fabrici šinskih vozila Goša iz Smederevske Palanke - od privatizacije 2007. do danas - pokazali su, prema istraživanju Insajdera, da radnici nisu morali da ostanu bez zarada, a država bez više od četiri miliona evra poreza, samo da su predstavnici nadležnih institucija radili svoj posao.

Fabrika Goša prodata je 2007. slovačkoj fabrici ŽOS iz Trnave čiji je većinski vlasnik biznismen iz Slovačke Vladimir Por. Te godine Goša postaje „Izvoznik godine“, međutim, slika savršenog poslovanja i uspešnog izvoza počela je da se urušava već 2009, a svaka naredna godina za Gošu je bila sve teža. Od 2014. godine Goša prestaje da isplaćuje zarade radnicima, a državi poreze i doprinose, a rezultat svega toga je da je dug Goše u novembru 2017, kada je proglašen stečaj, prema radnicima i državi iznosio skoro sedam miliona evra.

O tome kako je Goša uništena zbog nemara države i poslovnih akrobacija slovačke ŽOS Trnave, gledajte u emisiji Insajdera „Država protiv radnika“.

Saša Dragojlo