Propala prodaja Jugoremedije: Nema licenci, nema zainteresovanih (VIDEO)

Prodaja fabrike lekova Jugoremedija, u kojoj je proglašen stečaj krajem prošle godine, propala je jer nijedan zainteresovani kupac nije uplatio obaveznu akontaciju od 700 000 evra do roka koji je istekao u četvrtak, potvrdio je za Insajder stečajni upravnik Radomir Savić.

Jugoremedija

S obzirom da niko nije pristao da uplati akontaciju neće biti ni licitacije koja je bila zakazana za 16. oktobar.

„Sledeći potez u ovom slučaju je korekcija procene predmeta prodaje i, naravno, ponovo prodaja,“ kaže Savić za Insajder.

Prema poslednjoj zvaničnoj proceni rađenoj krajem prošle godine vrednost Jugoremedije utvrđena je na oko 32 milona evra, a početna cena na aukciji je bila 16 miliona evra. Međutim, najvrednija stvar koju Jugoremedija poseduje, vrednost dozvole za proizvodnju i promet lekova koja vredi 16, 2 miliona evra, nije bila uključena u prodaju s obzirom da bivši zakupac firma Union Medic visokog funkcionera SPS-a Milana Selakovića odbija da je vrati, iako je ugovor o zakupu istekao.

Predsednik Odbora poverilaca u zrenjaninskoj fabrici Vladimir Pecikoza tvrdi za Insajder da je upravo to razlog zašto je prodaja propala.

 „Mi smo odavno govorili da bez licenci niko neće da kupi Jugoremediju, jer bez licenci nema proizvodnje. Pojedini investitori su nama otvoreno rekli da oni žele da rade, ali ne žele da se tuže za licencu,“ kaže Pecikoza za Insajder.

On dodaje da je ovo još jedan način da se imovina Jugoremedije obezvredi  i time „namesti poželjnim kupcima“ s obzirom da će prilikom sledećih pokušaja prodaja početna cena biti dosta manja.

Manja cena Jugoremedije zbog funkcionera SPS-a

Milan Selaković funkcioner SPS i vlasnik privatne firme Union Medic 2013, godinu dana posle proglašenja stečaja, uzeo je Jugoremediju u zakup. Na taj način Selakoviću je praktično pripala i najvažnija „imovina“ Jugoremedije - dozvole za proizvodnju i promet lekova.

Kada je prošle godine proglašen bankrot Jugoremedije, Selaković je bio dužan da fabrici vrati i dozvolu odnosno ono što pripada Jugoremediji, ali je to odbio da uradi.

Stečajni upravnik Radomir Savić je pokrenuo tužbu protiv Selakovićeve firme Union-Medic koja je, van svih zakonskih osnova, preuzela dozvolu za proizvodnju i promet lekova od fabrike lekova. Uprkos tome, stečajni sudija Aleksandar Stoikovski je naložio raspisivanje oglasa za prodaju u kome se kao imovina Jugoremedije ne navodi dozvola za proizvodnju lekova, već upravo parnica za njen povraćaj.

U Odboru poverilaca malih akcionara Jugoremedije smatraju da se prodajom fabrike pre okončanja parnice drastično privileguje upravo Selakovićev Union-Medic koji je uzurpirao licencu i koji jedini ima ekonomski interes da kupi Jugoremediju bez ovih dozvola.

Sumnja da se prodaja Jugoremedije namešta za kupca bliskom Selakoviću mogla je biti izbegnuta da stečajni sudija nije naredio da se oglasi prodaja fabrike pre završetka sudskog spora.

Vlasnik Union Medic-a i visoki funkcioner SPS-a Milan Selaković odbio je da odgovori na pitanja Insajdera o sukobu sa Jugoremedijom zbog dozvola za lekove zbog toga što je, kako je naveo, parnica u toku.

Pogledajte ceo prilog Insajdera o situaciji u Jugoremediji.

Kada je prošle godine proglašen bankrot Jugoremedije, Selaković je bio dužan da fabrici vrati i dozvolu odnosno ono što pripada Jugoremediji, ali je to odbio da uradi.