Protest građana Smedereva zbog zagađenja

Građani Smedereva večeras su se pod sloganom "Za svu decu"okupili na protestu zbog zagađenja vazduha u tom gradu. Oni su blokirali Luku Smederevo i prugu koja direktno vodi do nje. Reč je o simboličnoj blokadi, s obzirom na to da večeras tamo nema železničkog saobraćaja.

Protest u Smederevu: Foto: Printscreen Facebook

Luku i prugu kineska kompanija HBIS koristi za transport i pretovar rude, a građani su nezadovoljni  jer se pri tom procesu podiže rudna prašina, za koju strahuju da je kancerogena i da im uništava disajne puteve.

Smederevci kažu da 50 godina imaju problem sa zagađenjem, otkako je otvorena Železara, ali da se situacija značajno pogoršala otkako je 2016. godine železaru kupila kineska kompanija HBIS, koja je povećala proizvodnju, ali nije uvela standard zaštite životne sredine i vazduha.

Višegodišnje nezadovoljstvo je kulminiralo kada je krajem jula oblak crne prašine prekrio kuće koje se nalaze u neposrednoj blizini Železare.

Udruženja građana "Tvrđava", koje je jedan od organizatora protesta, najavilo je tužbu protiv kineske kompanije.

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine: Politički protest

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović je uoči protesta izjavio da se današnji protest građana protiv zagađenja u Smederevu koristi isključivo u političke svrhe, a ne u svrhu rada na poboljšanju kvaliteta vazduha tog grada.

U saopštenju Agencije, Radović visok stepen zagađenja vazduha u Smederevu, koji je izazvan radom tamošnje Železare, obrazlaže "uspešnim radom" tih postrojenja te da zagađenje predstavlja fenomen koji se javlja "u svim državama" koje su imale "nagli rast ekonomije".

"Već u sledećoj fazi neophodno su ulaganja u modernizaciju postrojenja uz najviše ekološke standarde", rekao je Radović.

Radović je dodao da pored meštana "koji osećaju realan problem i kojima je cilj čistiji vazduh u Smederevu" postoji i deo "nevladinog sektora i političkih stranaka" koji "zloupotrebljava" problem aerozagađenja.

Naveo je da važno da stanovnici Smedereva znaju da se Analizom rezultata na jednostavan način može imati uvid u činjenice i naveo da je u 2019. bilo upola manje dana s prekoračenjem srednjih dnevnih koncentracija zagadjujućih RM 10 čestica u odnosu na 2011. godinu, kada je prekoračenja bilo tokom 256 dana.

"Za razvoj i budućnost jednog grada kao što je Smederevo pogubno je da se nezadovoljstvo gradjana upotrebljava u političke svrhe. Nažalost to se upravo čini današnjim protestom", naglasio je Radović.

Istakao je da rezultati merenja kvaliteta vazduha nikada nisu bili transparentniji i da su uvek dostupni na aplikacijama i sajtu Agencije za zaštitu životne sredine.

"To naravno nije dovoljan rezultat i plan je da i dalje vredno radimo i investiramo u poboljšanje kvaliteta vazduha i zaštitu životne sredine grada Smedereva ali je veoma važno da se gradjanima predoče pravi podaci", rekao je Radović.

Izvor: Beta, Insajder