Protest Grupe za slobodu medija u Tirani: EU mora da učini više

Predstavnici Grupe za slobodu medija iz Srbije, na konferenciji Evropske unije o medijskim slobodama u Tirani, u znak protesta su tokom konferencije ustali sa sedišta i pokazali majice na kojima je pisalo #EU do more zahtevajući tako da Evropska unija učini više za slobodu medija u Srbiji. Na crnim majicama je na engleskom jeziku pisalo “ovako izgleda kada nema slobodnih medija” i “borba protiv medijskog mraka”.

U Tirani više od 250 predstavnika medija i medijskih organizacija sa Zapadnog Balkana i EU prisustvuju konferenciji koja je posvećena važnosti medija u procesu pridruživanja Evropskoj uniji. 

Kako navodi Cenzolovka, predstavnici Grupe za slobodu medija, koja okuplja novinarska, medijska udruženja i organizacije civilnog društva, danas su u Tirani pozvali Evropsku uniju da podrži slobodno, profesionalno i odgovorno novinarstvo u Srbiji i ne zanemaruje očajan položaj u kojem se ono nalazi.

Dodaje se da se učesnicima panela o ulozi medija u procesu evropskih integracija u ime Grupe iz publike obratio direktor Centra za istraživačko novinarstvo Branko Čečen, dok su ostali članovi stajali u crnim majicama sa porukom „EU učini više“. 

U znak solidarnosti sa problemima medija u Srbiji, njima se, stajanjem u istim majicama, pridružilo i više učesnika konferencije iz zemalja regiona.

Akcija grupe za slobodu medija i Čečenov apel EU pozdravljeni su aplauzom učesnika koferencije, koja je okupila 250 novinara, urednika i predstavnika novinarskih i medijskih udruženja i organizacija civilnog društva država Zapadnog Balkana.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han izjavio je danas u Tirani da su medijske slobode uslov o kome se ne može pregovarati ni s jednom državom Zapadnog Balkana i da Evropska komisija u kontinuitetu prati izazove s kojima se suočavaju mediji regiona.

Istovremeno, novinari koji učestvuju na međunarodnoj konferenciji  "EU-Zapadni Balkan medijski dani" zatražili su od Brisela da učini više na zaštiti slobode medija.

Han je, otvarajući skup, rekao da su "uslovi" za istraživačko novinarstvo "značajno opali" i da Evropska komisija prati izazove i prepreke s kojima se suočavaju mediji u region.

"Slučajevi nasilja i zastrašivanja uvek su izazivali našu zabrinutost i manjak napretka u ovoj oblasti biće predmet naše pažnje. Evropska komisija će insistirati da se ukine praksa nekažnjivosti", rekao je Han na skupu koji je okupio medijske profesionalce iz regiona i predstavnike Evropske komisije.

On je ocenio da su političari u državama kandidatima za članstvo odgovorni za medijske slobode, kao i za bezbednost i pristojne uslove za rad novinara, ali i podvukao da su mediji sa svoje strane odgovorni da "kritički, odgovorno i profesionalno izveštavaju".

Konferenciju je zajedno s evropskim komesarom Hanom otvorio albanski premijer Edi Rama koji je govor mržnje označio kao probem s koji se suočavaju društva regiona.

"Ne smemo da dozvolimo da se sloboda izražavanja degradira", rekao je Rama, otvarajući skup.

Podsetimo, Grupa za slobodu medija koja okuplja brojne novinarske i medijske organizacije pokrenuta nakon gašenja Vranjskih novina.

Vukašin Obradović glavni i odgovorni urednik Vranjskih doneo je odluku da nakon 23 godine ugasi ovaj list , nakon čega je stupio u štrajk glađu.

Zbog gašenja Vranjskih, održan je i protest novinara ispred Vlade Srbije.

Takođe, u istoj nedelji Pokret socijalista, stranka ministra Aleksandra Vulina, dva dana je saopštenjima najgrublje vređala i diskreditovala novinara KRIK-a, nakon što je ovaj portal na osnovu zvaničnog dokumenta Agencije za borbu protiv korupcije, objavio tekst  o sumnjivom poreklu novca kojim je Ministar Vulin kupio stan.

Zbog "nedelje u kojoj su kulminirali napadi na slobodu medija i integritet i egzistenciju nezavisnih novinara", nekoliko medija, novinarskih udruženja i nevladinih organizacija organizovali su zajedničke akcije zbog urušavanja slobode medija i izražavanja.

Krajem septembra, novinari redakcije Insajder odlučili su da podrže akciju „Ovako izgleda medijski mrak“ zamračivanjem naslovne strane sajta na sat vremena zato što su mediji koji promovišu odgovorno novinarstvo ozbiljno ugroženi iz više razloga.

Izvor: Insajder, Beta