Protest ispred Apelacionog suda zbog odluke o kreditima u švajcarskim francima

Centar za zaštitu korisnika bankarskih usluga CHF Srbija organizovao je protest zbog nerešenih problema otplate kredita u švajcarskim francima.

Protest korisnika kredita u švajcarskim francima

Na protestu koji je započeo ispred Apelacionog i Vrhovnog suda u Beogradu, a završio ispred Narodne banke Srbije, izneti su zahtevi da Vrhovni sud zauzme stav o "nezakonito indeksiranim kreditima i efektivnom povraćaju novca za jednostrano izmenjene kamate".

Takođe i o efektivnom povraćaju novca za troškove obrade kao i o efektivnom povraćaju novca za "nezakonito plaćene naknade za NKOSK".

Na protestu je, kako ističu, zatraženo da odgovorni u bankama i svi koji su im pomagali, budu osuđeni, a žrtve obeštećene.

Istaknuto je da su u drugim državama sudski sporovi rešavani u korist korisnika kredita kao i da se očekuje da i srpski sudovi sude po zakonu.

Podsetimo Apelacioni sud je pre 10 dana potvrdio prvostepenu presudu kojom je odbačena tužba za poništenje ugovora o stambenom kreditu u švajcarskim francima iz 2008. godine.

Foto: Srđan Ilić / Protest korisnika kredita u švajcarskim francima

U obrazloženju sud je naveo da je promena kursa švajcarskog franka nije neuobičajena pojava ni na domaćem ni na međunarodnom deviznom tržištu, napominjući da se rast kursa bilo koje valute, pa i švajcarskog franka, u odnosu na dinar koji se već dogodio u prošlosti - mogao predvideti.

Prema nekim procenama, u Srbiji više od 20.000 porodica i posle 10 godina otplaćivanja kredita zaduženih u švajcerskim francima, duguju više nego što su, po ugovoru, dobili od banke.

Ova presuda je pravosnažna, ali tužilac još uvek ima pravo da uloži vanredni pravni lek Vrhovnom kasacionom sudu.

Beta, Insajder