Protest ispred TV Pink: Opravdana reakcija, pogrešna adresa ili novi izgovor za nasilje

Već sedam dana od najave da će demonstranti na današnjem protestu “Jedan od pet miliona” šetati do TV Pink traje polemika u javnosti o opravdanosti takve odluke. Jedni misle da je pogrešna adresa protestovanje ispred televizije koja ima pravo na svoju uređivačku politiku, a drugi smatraju da je iskazivanje nezadovoljstva izveštavanjem televizije Pink na ovaj način legitimno, jer je nacionalna frekvencija javno dobro. I dok organizatori, ali i predstavnici države uveravaju da nikakvo nasilje neće biti dozvoljeno, činjenica je da nije prošlo ni mesec dana od nasilnog upada demonstranata u RTS, kada se takav scenario nije mogao predvideti.

Sedamnaesti protest "Jedan od pet miliona" / Foto: Srđan Ilić

Organizatori protesta “Jedan od pet miliona” pozvali su građane da u subotu, 6. aprila pođu u protestnu šetnju od Vlade do TV Pink.

Kako su naveli u saopštenju, okupljanje građana kod zgrade Vlade počeće u 18 časova, a protestna šetnja će se kretati Ulicom kneza Miloša, a zatim će preko Bulevara vojvode Putnika i Bulevara kneza Aleksandra doći do zgrade Radio-televizije Pink. 

I studenti u šetnju do Pinka

U subotu se održava i studentska šetnja pod sloganom Jedan od pet miliona koja u Studentskom gradu počinje u 16 časova. Kako je najavljeno, šetnji će prethoditi mini koncert muzičara Sevdahbaby, a prisutnima će se obratiti profesor Oliver Tošković i pisam Marko Vidojković.

Protestna šetnja će krenuti od Studentske ulice do ulice Pariskih komuna odakle će se preko bulevara Mihajla Pupina uputiti ka Brankovom mostu, i dalje nastaviti Brankovom ulicom, Zelenim vencom, Prizrenskom ulicom onda ići preko Terazija, ulicom kralja Milana, kralja Miloša i pridružiti se ostalim protestantima kod Vlade.

“Kao simbol medijskog mraka i kontrole medija koji je obojio srpsku medijsku scenu u ružičasto, građani će u subotu podsetiti na etiku i kodeks novinara Srbije, a ujedno i poručiti da takva vrsta propagande u našoj zemlji više nije poželjna”, navodi se u saopštenju protesta.Građanima će se ispred Vlade obratiti glumac Branislav Lečić, a ispred televizije Pink, kao što je to ranije bila praksa ispred RTS-a, prirediće se performans “Dnevnik slobodne Srbije”.

Na kraju saopštenja, organizatori pozivaju građane da prate uputstva redara i suzdrže se od uvredljivih komentara, kako zbog svoje, tako i zbog bezbednosti svih okupljenih.

Trifunović: Pink je pogrešna adresa

Odmah nakon najave ovakvog protesta deo javnosti kritikovao je ideju odlaska do televizije Pink, smatrajući da je prava adresa REM koji je zadužen da ovu televiziju kontroliše.

Tako je jedan od prvih govornika protesta “Jedan od pet miliona”, glumac Branislav Trifunović, za N1 rekao da smatra da je pogrešno što je građanima adresa televizija Pink, a da je, kako je rekao, razlog marša ka Pinku “sujeta političara i ništa drugo nego reakcija na tvit Željka Mitrovića – ‘dođi Boškić na Pink’”.

On je rekao i da očekuje provokacije vlasnika TV Pink Željka Mitrovića, ali i da ne veruje da će do nasilja doći, kao ni do upada u zgradu, jer bi to “bilo potpuno strašno”.

Da nikakvog nasilja neće biti uveravaju i predstavnici Saveza za Srbiju, ponavljajući da je u pitanju samo i isključivo mirna šetnja. Jedan od lidera SzS Dragan Đilas poručio je i da će “učiniti sve da ne bude nikakvih incidenata ispred Pinka”.

Vlasnik televizije Pink Željko Mitrović je nakon najave da će se šetati do njegove televizije, putem društvenih mreža poručio liderima Saveza za Srbiju da će “u subotu videti kako se postupa pri upadima na privatni posed”.

Pored toga, u zvaničnom saopštenju TV Pink zatraženo je od države da “zaštiti novinare koji su na meti nasilnika Saveza za Srbiju”.

“Država će raditi svoj posao”

Povodom najavljene trase šetnje oglasili su se i predstavnici vlasti, koji su podsetili da će “država raditi svoj posao”, kao i da nasilje neće biti dozvoljeno.

“Biće preduzete sve potrebne mere da ne bude nasilja”, poruka je ministra policije Nebojše Stefanovića.

Predsednik Srbije Aleksandar Vućić podsetio je da sloboda kretanja Ustavom zagarantovana kategorija, ali da je za državu važno da se izbegnu sukobi.

“Neće im biti omogućeno da upadnu na Televiziju Pink. Nasilje neće biti omogućeno nikome”, rekao je Vučić.

I domaća i strana novinarska udruženja pozvala učesnike protesta da se uzdrže od nasilja

Povodom najavljenih protesta ispred zgrade TV Pink oglasila su se i domaća i strana novinarska i medijska udruženja sa glavnom porukom da se učesnici “uzdrže od nasilja”.

Domaća novinarska udruženja podsetila su da je svako nasilje, verbalno ili fizičko neprihvatljivo i neprimereno u demokratskom društvu. Oni su pozvali policiju da zaštite novinare i imovinu medija ispred kojeg građani protestuju, kao i novinare koji o događaju izveštavaju.

Istu poruku imala je Međunarodna i Evropska federacija novinara (IFJ i EFJ) čiji je apel za osiguranje bezbednosti i imovine prenelo Udruženje novinara Srbije (UNS).

“IFJ i EFJ pozivaju bezbednosne službe da na protestima imaju nultu toleranciju prema nasilju, pružajući zaštitu svim novinarima, uključujući i osoblje televizije Pink, kao i novinare koji izveštavaju sa demonstracija”, navedeno je u saopštenju UNS-a.

Izvor: Insajder