Protest „Jedan od pet miliona“ bez incidenta: Ispred Predsedništva pripadnice Kobri i plakati s preporukama za fer izbore

Protest „Jedan od pet miliona“ održan je danas u Beogradu bez incidenata. Iako je ranije najavljena protestna ruta bila kroz ulicu Kralja Milana, iza zgrade Predsedništva, deo građana je i mimo najavljene rute došao do samog ulaza u zgradu. Građani su oko Predsedništva raširili plakate na kojima su ispisane 42 preporuke za fer i slobodne izbore, a ispred same zgrade raspoređeno je šest pripadnica vojne jedinice Kobre, kao što je predsednik Aleksandar Vučić najavio, nakon prošlonedeljnog incidenta.

Pripadnice Kobri ispred Predsednštva tokom 37. protesta ''Jedan od pet miliona'' / Foto: Srđan Ilić

Protest je završen ispred zgrade Radio-televizije Srbije.

Uoči same šetnje, kod Terazijske česme, jedan od organizatora protesta “Jedan od pet miliona” Srđan Marković poručio je da nemaju ništa ni protiv vojske ni protiv policije.

On je poručio predsedniku Vučiću da vojska i policija ne pripadaju njemu već građanima.

„Dosta je podela, mi želimo da živimo normalno“, rekao je Marković.

Pripadnice Kobri ispred Predsednštva tokom 37. protesta ''Jedan od pet miliona'' / Foto: Srđan Ilić

On je još jednom pozvao na bojkot izbora, jer kako je rekao, Vučić bojkotuje zakon i građane.

„U ovakvoj atmosferi neće biti slobodnih izbora, izbori će izgledati kao događaj od proethodne subote ispred Predsedništva. U ovakvom sistemu, sa nasilnicima nema razgovora, nema pregovora, nema okruglih stolova. Zato bojkot, jer volimo Srbiju“, rekao je Marković.

Podsetimo, prethodnu subotu obeležio je incident ispred zgrade Predsedništva gde su demostranti pokušali da ostave zahteve, a u čemu ih u prvi mah sprečilo obezebeđenje predsednika države, odnosno pripadnici specijalne jedinice “Kobre”.

Kako je Marković ranije rekao, sa obezbeđenjem je postojao dogovor da se delegaciji protesta dozvoli da ostavi spisak zahteva za fer izbore.

Pošto im je to onemogućeno, učesnici protesta probali su da uklone ogradu koja okružuje zgradu Predsedništva. Tada je utrčalo brojno obezbeđenje u civilu i došlo je do međusobnog guranja.

Marković je u jednom trenutku uspeo da preskoči ogradu i sa spiskom zahteva u rukama probao da dotrči do ulaza u zgradu, ali ga je više pripadnika obezbeđenja uhvatilo, i uz primenu fizičke sile on je vraćen sa druge strane ograde.

Delegaciji protesta je ubrzo posle toga dozvoljeno da dođe do zgrade Predsedništva i tu ostavi spisak zahteva.

Inače, Vučić je demantovao spekulacije da su zgradu Predsedništva čuvali pripadnici privatnog obezbeđenja.

“Reč je o licima vojske koji su štitili i Tadića kad je bio ovde. Oni su samo štitili zakon, reagovali su veoma blago i rezultat poziva na upad u zgradu Predsedništva je jedna ogrebotina. Da su preskakali ogradu u Beloj kući, treba da znaju da bi bili izrešetani. U Srbiji to tako neće biti. Koristim priliku da pozovem pripadnike vojne policije i specijalnih jedinica da ne poštuju strikno zakon, da im dozvole sve. Sledeći put da ne bude obezbeđenja, samo devojke, koje će im reći kako da se ponašaju”, rekao je Vučić.

Potom su 12. avgusta radnici “Beograd puta” uklonili zaštitnu ogradu ispred zgrade Predsedništva. Savetnica za medije predsednika Suzana Vasiljević rekla je da će građani sada moći da priđu do samih vrata, iako je to protivno svim bezbednosnim preporukama i zakonu.

“Ovo je jedinstven primer u svetu, ali da probamo da pokažemo kako Srbija može i kako je Srbija demokratska zemlja, koja je otvorila prostor oko zgrade. Nadamo se da će svi umeti to da poštuju i da će se sa poštovanjem odnositi prema objektima koji su simbol države”, rekla je Vasiljević.

Metalne ograde oko Predsedništva postavljene su u martu, kada su organizatori protesta, dan nakon upada u RTS, zakazali okupljanje na Andrićevom vencu.

Organizatori protesta „Jedan od pet miliona“ predali su juče na pisarnici zgrade RTS-a snimke incidenta jer, kako su naveli, građani Srbije na toj televiziji nisu mogli da vide šta se dogodilo, niti da čuju drugo mišljenje o tom incidentu.

Marković je juče saopštio i da je podneo krivičnu prijavu protiv NN lica zbog sprečavanja skupa i nasilničkog ponašanja.

Izvor: Beta