Protest “Jedan od pet miliona” i premeštanje Slobodne zone iz Beograda u Kruševac

Lideri opozicije okupljeni u Savezu za Srbiju večeras su govorili na protestu u Kruševcu, jer su protesti počeli pre šest meseci, a nakon što je u tom gradu napadnut lider tadašnje Levice Srbije Borko Stefanović. Saopšteno je da je Slobodna zona iz Beograda premeštena u Kruševac, a na glavnom trgu otvoren je “Muzej naprednjačkog realizma”. Protest “Jedan od pet miliona” održan je večeras i u Beogradu, a jedna od glavnih poruka koja se mogla čuti je da nema demokratije bez pomirenja na Balkanu.

Dvadeset i šesti protest "Jedan od pet miliona" u Beogradu / Foto: Insajder

Jedan od govornika na protestu u Kruševcu bio je Borko Stefanović iz Stranke slobode i pravde (SSP), koji je u novembru prošle godine napadnut u Kruševcu.

Između ostalog je rekao da se danas, posle šest meseci protesta, mnogo jasnije vidi Srbija koja se bori protiv siromaštva, nejednakosti, propadanja, nezaposlenosti, korupcije i Srbija u kojoj će nasilje biti zabranjeno i kažnjavano.

Predsednik SSP-a Dragan Đilas takođe misli da se u poslednjih šest meseci mnogo toga promenilo u Srbiji.

“Da se jedna energija pojavila koja ne može da nestane i biće opet na ulicama kad bude bilo vreme. U ovih šest meseci se pokazala vlast kakva je u potpunosti zahvaljujući ovome. Na kraju krajeva, kao posledica protesta, stigao je taj izveštaj Evropske komisije koji vrlo jasno govori ono što mi govorimo”, ocenio je Đilas.

Među govornicima su bili i potpredsednik Narodne stranke Nikola Jovanović, predsednik Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović, lider Pokreta za preokret Janko Veselinović, kao i Boban Jovanović, Kruševljanin koji je povređen zajedno sa Borkom Stefanovićem.

Predsednik Pokreta Dveri Boško Obradović najavio je da će naredne subote, kada se navršava šest meseci od prvog protesta u Beogradu, biti istovremeno organizovani protesti u više desetina gradova i opština Srbije.

Posle govora okupljeni su krenuli glavnim gradskim ulicama, noseći na čelu kolone transparent “Stop krvavim košuljama”, kao i na prvom protestu u Kruševcu, pre šest meseci.

Predstavnici Saveza za Srbiju najavili su i da će u ponedeljak nezavisna radna grupa predstaviti analizu političke situacije u zemlji i platformu koja definiše šta je potrebno raditi u narednom periodu.

Poručili su i da će, ukoliko Aleksandar Vučić odbije da raspiše izbore pod fer uslovima, tražiti uključivanje međunarodne zajednice u izborni proces u Srbiji.

Protest u Beogradu: Nema demokratije bez pomirenja naroda Balkana

“Ujedinjenje i pomirenje” - ključne su poruke sa protesta “Jedan od pet miliona” koji je dvadeset i šestu subotu za redom održan u Beogradu. Okupljenim građanima ispred Terazijske česme obratio se glumac Branislav Lečić pozivajući na “pomirenje naroda Balkana”, jer kako je ocenio, gde nema pomirenja, nema ni demokratije, a građani tako postaju “materijal za obračune i političke ambicije”. 

Protestna kolona se kretala od Terazija preko ulica Kralja Milana, Resavske, zatim Bulevarom kralja Aleksandra preko Takovske do zgrade Radio-televizije Srbije.

Građani koji se protive aktuelnoj vlasti šetaju šest meseci unazad u Beogradu i širom Srbije, a kako smatra Lečić, Terazijska česma je kao mesto okupljanja zapravo Narodna skupština.

“Nema nazad. Da lije kiša ili sneg, ja bih opet došao. Ovo je Narodna skupština, glas slobode, bez obzira što nas nema onoliko koliko bi svako od nas želeo, ali dok održavamo vatru verujte da će biti”, smatra Lečić.

On je ocenio da su se napori protesta “krunisani” Izveštajem Evropke komisije o napretku Srbije za 2018. Godinu. U Izveštaju se konstatuje da antivladini protesti traju od decembra prošle godine zbog napada na jednog opozicionog lidera.

“Doživeli smo ipak da se naši napori krunišu Izveštajem Evropske komisije, mi smo ih naterali da zaštite ono za šta se i sami zalažu. Odavde mora da krene velika evropska misao, da se pomirimo bez obzira na naciju i veru. Samo ako se tako udružimo nećemo biti instrument ni lokalnih političara, ni velikih sila”, rekao je Lečić i zaključio da “gde nema pomirenja, nema ni demokratije”.

Dvadeset i šesti protest Jedan od pet miliona / Foto: Insajder

Na protestu je govorio i funkcioner Dveri, Jugoslav Kiprijanović, koji je prilikom incidenta koji se početkom nedelje desio ispred Skuštine, uoči sednice Kosovu, zadobio manji udarac kada je vozač lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja bejzbol palicom zamahnuo na članove pokreta Dveri koji su došli da sačekaju predsednika Aleksandra Vučića. On je takođe građane pozvao na ujedinjenje.

“Želim da se poklonim svima vama koji prethodnih šest meseci nepokolebljivo stojite i dolazite svake subote. Bez obzira, koliko god da nas je ovde, kada god krene šetnja, Beograd je tu i izguraćemo do kraja dok im ne vidimo leđa”, rekao je Kiprijanović.

On je podsetio da je šest meseci prošlo od prve krvave košulje i pozvao građane svih profesija da se pridruže protestu.

Dvadeset i šesti protest Jedan od pet miliona / Foto: Insajder

Na prethodnom, dvadeset i petom po redu protestu, organizatori su najavili da će se sledeće subote, povodom šest meseci od protesta u Kruševcu, održati protest i u tom gradu kao i u Beogradu, a glumac Branislav Lečić je najavio veliki protest 8. juna, kada će se, kako je rekao, “najaviti novi plan i sledeći potezi”.

Podsetimo, protesti u Beogradu koji traju već šest meseci počeli su 8. decembra, nakon što je lider pokreta Levice Srbije Borko Stefanović pretučen neposredno pred početak tribine Saveza za Srbiju u Kruševcu.

Od tada do danas, građani su se okupljali svake subote u Beogradu, a protesti su ogranizovani i u drugim gradovima.

U Beogradu je takođe održan i protest 13. aprila na koji su došli građani širom Srbije, a sa kojeg je zatraženo formiranje zajedničke komisije vlasti i opozicije za definisanje fer i poštenih izbornih uslova, izbor novog sastava REM-a koji bi na ravnopravnim osnovama predlagale poslaničke grupe vlasti i opozicije i izbor tehničkog rukovodstva i uređivačkog kolegijuma informativnog programa RTS-a i RTV-a u kojima će članove jednako predložiti i vlast i opozicija.

Najviši predstavnici vlasti, među kojima su ministar policije Nebojša Stefanović i predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, ove zahteve opozicije međutim ocenili su kao „smešne“ i „besmislene“ koji „nemaju utemeljenje ni u snazi ni u realnosti“.

Nakon toga, na nekom od sledećih protesta organizatori i lideri opozicije sastavili su tim od, kako je rečeno, nezavisnih stručnjaka, koji će razgovarati sa predstavnicima vlasti o regulisanju tri ključne tačke – oslobađanju medija, regulisanju zloupotrebe Regulatornog tela za elektronske medije i fer i poštenih izbora.

Nakon što je vlast i ovo ignorisala, formirana je Slobodna zona ispred zgrade Predsedništva Srbije gde su predstavnici opozicije i lidera protesta prethodnih nedelja organizovali više akcija i tribina.

Izvor: Insajder