Protest „Jedan od pet miliona“ u Beogradu i proglašavanje „Slobodne zone“ (VIDEO)

Na 22. protestu „Jedan od pet miliona – Svi kao jedan“ u Beogradu ispred Predsedništva organizatori protesta i lideri opozicije proglasili su tzv. „Slobodnu zonu“, u kojoj će narednih mesec dana građani moći da razgovaraju s odbornicima gradske skupštine i poslanicima Narodne skupštine. Glavna poruka večerašnjeg protesta bila je da ako predstavnici vlasti govore o slobodama, moraju i na delu da dokažu slobodu.

22. protest Jedan od pet miliona u Beogradu / Foto: Insajder

Ranije je objašnjeno da se „Slobodna zona“ formira jer predstavnici vlasti nisu adekvatno odgovorili ni na jedan protestni zahtev.

„U okviru Slobodne zone i Otvorenog parlamenta građani će moći narednih mesec dana svaki dan da razgovaraju s predstavnicima opozcije. Radno vreme će biti od 13 do 21 čas, konferencije za medije u 14 sati svaki dan. Biće organizovane tribine u kojima će učestovati javne ličnosti i predstavnici političkih organizacija. Biće organizovan i ’Otvoreni dnevnik’ svako veče u 19.30“, rekao je Igor Nikolić, član Izvršnog odbora Pokreta Slobodnih građana za Insajder na samom protestu.

U Pionirskom parku je postavljen šator, za koji, kako je Nikolić naveo, organizatori protesta imaju dozvolu, a gde će se sve navedene aktivnosti odvijati.

Slobodna zona u Pionirskom parku / Foto: Insajder

Građani sa kojima smo razgovarali podeljenog su mišljenja oko efekta Slobodne zone.

Dok jedni smatraju da ona nema puno smisla jer se postavlja pitanje da li to dopire do onih koji ne dolaze na protest, drugi veruju da je to jedan od načina da se ostvari komunikacija i sa onima koji ne dolaze na proteste. Oni navode da je Slobodna zona mesto gde se mogu čuti i drugačije informacije, jer su, kako kažu, mediji zatvoreni.

Večerašnji protest je počeo kod Terazijske česme, gde se okupljenima ponovo obratio glumac Branislav Lečić. On je podsetio da je juče bio Svetski dan slobode medija i rekao da danas u Srbiji nema konstruktivnog dijaloga i polemike.

„Kako smo mi u Srbiji dočekali Svetski dan slobode medija? S Majom Pavlović koja štrajkuje 20. dan upravo za slobodu medija. Situacija u medijima je takva da nema polemike, nema konstruktivnog dijaloga. Kad neko štrajkuje glađu svuda u svetu, to je poziv za uzbunu, jer je to znak da je neko spreman da da svoj život za svoju ideju. Gde su kolege Maje Pavlović da stanu uz nju i da dokažu da je sloboda medija ugrožena u Srbiji“, naveo je Lečić.

Zamerio je vlastima što su sastanak sa Majom Pavlović zakazali tek za utorak, ističući da kad neko štrajkuje glađu, to je onda hitno, da je trebalo odmah da je prime na razgovor.

On je rekao da „više nema alibija nikome i ničemu za poniženje i ukidanje slobode i demokratije u Srbiji“. Predstavnicima vlasti je poručio da ako pričaju o slobodi, onda moraju na delu tu slobodu i da dokažu.

„Mi smo građani koji žele da uzmu sudbinu u svoje ruke i da damo doprinos. Hoćemo sistem koji nas štiti i motiviše, hoćemo da volimo vlast koja nam želi dobro. Učinićemo sve da taj sistem napravimo“, poručio je Lečić.

On je pitao predsednika Aleksandra Vučića koji je plan za Kosovo, i šta predstavlja razgraničenje.

„Ne može Vučić govoriti da ćemo snositi konsekvence što nismo podržali plan koji nam nije ni predstavio“, rekao je on.

Na kraju govora Lečić je poručio da građani koji protestuju „pobeđuju bez nasilja, bez mržnje, potpuno dostojanstveno“.

Nakon obraćanja Lečića kod Terazijske česme, okupljeni su krenuli u protestnu šetnju do Pionirskog parka, ali su zastali ispred zgrade REM-a, gde se nalazi vlasnica novosadskog Kanala 9 Maja Pavlović koja štrajkuje glađu 20 dana.

Tu su pročitani njeni zahtevi, među kojima je taj da Organizacija proizvođača fonograma Srbije (OFPS) vrati novac na račun njene televizije, koji je skinut po rešenjima za koje ona tvrdi da su nezakonita, a zbog kojeg je račun TV Kanal 9 u blokadi. Pavlović od Ministarstva pravde zahteva da inicira rešavanje postupaka pred Upravnim i Vrhovnim kasacionim sudom u roku od mesec dana, kao i da Ustavni sud u roku od 30 dana okonča postupak koji vodi TV Kanal 9.

Bez odgovora vlasti na protestne zahteve

Na protestu „Svi kao jedan – Jedan od pet miliona“ održanom 13. aprila organizatori protesta su uputili tri konkretna zahteva predstavnicima vlasti. To su formiranje zajedničke komisije vlasti i opozicije za definisanje fer i poštenih izbornih uslova, izbor novog sastava REM-a koji bi na ravnopravnim osnovama predlagale poslaničke grupe vlasti i opozicije i izbor tehničkog rukovodstva i uređivačkog kolegijuma informativnog programa RTS-a i RTV-a u kojima će članove jednako predložiti i vlast i opozicija.

Ove zahteve su predstavnici vlasti okarakterisali kao „smešne“, kako ih je nazvao ministar policije Nebojša Stefanović, i „besmislene“, kako je u izjavi istakla predsednica Skupštine Maja Gojković. Predsednik Aleksandar Vučić, s druge strane, nije govorio o zahtevima, već je samo rekao da je tokom protesta iz zgrade Predsedništva "sve mogao da sluša" i da "žive duše nije bilo ispred zgrade Predsedništva, niti u blizini gradske skupštine".

Nakon ovih reakcija, na protestu održanom 20. aprila predstavljen je zajednički tim sastavljen od, kako je rečeno, nezavisnih stručnjaka, koji bi razgovarao sa predstavnicima vlasti o regulisanju tri ključne tačke – oslobađanju medija, regulisanju zloupotrebe Regulatornog tela za elektronske medije i fer i poštenih izbora.

Tim ljudi, kako je saopšteno, čine profesor Čedomir Čupić, profesor Dušan Vučićević, profesorka Snježana Milivojević, profesorka Jovanka Matić, politikolog Boban Stojanović, reditelj Srđan Dragojević, novinar Vukašin Obradović i Zoran Gavrilović iz Biroa za društvena istraživanja, kao i predstavnici NUNS-a i Asocijacije slobodnih medija.

Predstavnici vlasti do danas nisu pokazali volju da pregovaraju s ovim timom o iznetim zahtevima.

Izvor: Insajder