Protest „Jedan od pet miliona“ u Beogradu: Zatražena smena Nebojše Stefanovića (VIDEO)

"Srbija je večeras ustala i nema više spavanja" , poručila je večeras jedna od organizatorki protesta "Jedan od pet miliona" Jelena Anasonović građanima na Trgu Slavija na kraju protestne šetnje. Ona je ponovila ranije zahteve demonstranata dodajući novi, a to je smena ministra policije Nebojše Stefanovića jer, kako je navela, umesto da broji nerešena ubistva on broji sugrađane. Skup je protekao bez incidenta, a novi protest zakazan je za 5. januar.

Protest Jedan od pet miliona

„Dobro jutro dragi ljudi. Dobro jutro jer je Srbija večeras ustala i nema više spavanja. Mnogo nas je ali nećemo mi da se brojimo neka to rade oni„ , rekla je Anasonović i podsetila na zahteve demonstranata.

 „Tražimo smenu najvećeg doktora u Ministarstvu unutrašnjih poslova, smenu Nebojše Stefanovića. Zato što umesto da broji nerešena ubistva on broji nas sugrađane“ , istakla je Anasonović.

Ona je zatim ponovila i ostale zahteve demonstranata kao što su redovno prisustvo opozicije u informativnim emisijama ove televizije, 5 minuta u Dnevniku RTS za predstavnike protesta “1 od 5 miliona”, otkrivanje svih okolnosti ubistva Olivera Ivanovića kao i nalogodavce napada na Borka Stefanovića i Milana Jovanovića.

„Dokle god nam ovo ne ispune, okupljaćemo se svake subote u sve većem i većem broju“ , navela je Anasonović i pozvala građane da se „sledeće godine, na istom mestu i u isto vreme, 5. januara, ponovo okupe.

Podsetimo, ministar policije Nebojša Stefanović nedavno je rekao da je na prošlom protestu učestvovalo oko 5.000 ljudi, što je znatno manje od onoga što tvrde organizatori protesta. On je, na konferenciji za novinare, uz pomoć fotografije pokušao da objasni kako je policija došla do ove cifre tvrdeći da su organizatori demonstracija broj učesnika skupa povećali za 10 puta.

Sindikat vojnih penzionera predvodio kolonu

I ove subote centrom Beograda kolona građana prošetala je ispred transparenta "Jedan u pet miliona". Za razliku od prethodnih na čelu kolone ovog puta bili su predstavnici Sindikata vojnih penzionera i invalida. Skup je kao i ranije bio bez stranačkih obeležja, a u kolini su bili lideri opozicionih stranaka kao što su Borko Stefanović, Boris Tadić, Boško Obradović, Dušan Petrović, Nebojša Zelenović, i drugi.

Građanima su se ove subote pridružile i brojne organizacije, a među njima i članovi organizacije Kritična masa, Krov nad glavom i druge.

Inače, četvrti po redu protest pod nazivom "Jedan od pet miliona" počeo je i večeras u 18h na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu. Okupljenim građanima su se prvo obratili glumac Branislav Trifunović, novinar Srđan Škoro i predsednik Mesne zajednice Rakita Desimir Stojanov, a potom su građani krenuli u protestnu šetnju.

Foto: Srđan Ilić / Protest Jedan od pet miliona

Trifunović je okupljenima poručio da ako ih pitaju ko je organizator protesta, oni odgovore (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić, jer da nije njega, kako je rekao, ne bi bilo ni protesta.

"Hvlala ti Vučiću što si ubrzao svoj odlazak", rekao je Trifunović. Na samom početku, glumac je pozvao okupljene građane da pošalju poruku podrške Davoru Dragičeviću i grupi "Pravda za Davida" koji već mesecima traže od nadležnih da otkriju ko je ubio 21-godišnjeg Banjalučanina Davida Dragičevića. 

Trifunović je upozorio okupljene građane da na trasi šetnje može doći do provokacija, ali je zamolio da na njih, kako je rekao, odgovaraju osmesima i poljupcima.

Foto: Srđan Ilić / Protest u Beogradu

Na protestu, pred okupljenima, govorio je i predsednik Mesne zajednice Rakita Desimir Stojanov koji je rekao da dolazi "odande gde ugnjetavaju, ponižavaju, biju".

"Mi tražimo za naše selo samo mir i reka da nam ne bude oduzeta. Imamo li pravo na to?", upitao je Stojanov.

On je poručio i da investitoru koji gradi malu hidroelektranu u Rakiti neće dozvoliti da prođe kroz njegovu dedovinu.

Nakon ovih govora, učesnici skupa krenuli su u protestnu šetnju od platoa, preko Makedonske, Svetogorske, Takovske, Kneza Miloša i Ulice kralja Milana do Trga Slavija.

Kako su javili reporteri Insajdera sa lica mesta kolona građana protezala se od zgrade Politike u Makedonskoj ulici do zgrade Pošte Srbije u Takovskoj ulici.

Kolonu je kod Doma omladine pokušala da presretne grupa od stotinak ljudi, koji su nosili transparente s natpisima “Ne damo Kosovo”. Njih je policija, međutim, zaustavila i incidenata nije bilo.

Kod zgrade RTS u Takovskoj ulici održan je performans.

Kod RTS-a je pušten snimak izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića u kojoj kaže da neće ispuniti nijedan zahtev makar ih se skupilo i pet miliona građana, a potom je raširen transparent s natpisom "Počelo je" i zapaljene su baklje.

Foto: Srđan Ilić / Protest Jedan od pet miliona

Organizatori protesta pozvali su građane ispred RTS-a da naprave što veću buku.

"Kada već ne žele da nas vide onda neka nas čuju", poručili su.

"Ovo je zemlja za nas"

Demostranti su zastali kod zgrade Beograđanka u kojoj se nalazi Studio B. Okupljenima se tada obratio glumac Branislav Trifunović i zamolio okupljene da, kako je rekao, pozdrave predsednika Vučića, koji u vreme održavanja protesta gostuje na toj televiziji. Građani su uzvikivali "Vučiću, prebroj nas" i "Vučiću, lopove", a pevali su i "Barbara, javi se". Trifunović je potom poručio da je "ovo zemlja za nas", citirajući reči pesme grupe EKV, koju je potom puštena s razglasa.

Ni ovog puta nije bilo vidljivo prisustvo uniformisanih policajaca, izuzev saobraćajnih policajaca.

Tokom šetnje su se sa razglasa čule pesme Hladnog piva, EKV-a, Anice Dobre, a na samom čelu kolone obezbeđen je bio i prostor za osobe sa invaliditetom.

Samo neki od transparenata koji su nosili okupljeni građani bili su "Metla za Ratel i RTS" , "Ima nas pet miliona", "Dosta laži, penzioneri su gladni", "Šetam ne želim da odem", " Vratite otete penzije", "Reke vam ne damo, recite ne MHE", "Mi smo uz narod, ni za sadašnje, ni za bivse lopove".

Foto: Srđan Ilić / Protest Jedan od pet miliona

Zahtevi demonstranata

Podsetimo, građani koji protestuju več četvrtu subotu za redom, zahtevaju 5 minuta u Dnevniku RTS za predstavnike protesta “1 od 5 miliona” , redovno prisustvo opozicije u informativnim emisijama ove televizije, ali i smenu ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića.

Zahtevi su i otkrivanje nalogodavaca i počinilaca ubistva Olivera Ivanovića, nalogodavaca i počinilaca napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića kao i nalogodavaca napada na novinara Milana Jovanovića iz Grocke.

Inače, ovo je četvrti po redu protest građana u poslednjih mesec dana.

Prve demonstracije pod sloganom "Stop krvavim košuljama" održane su 8. decembra, a povod je napad na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića.

Drugi i treći protest održani su pod sloganom „Jedan od pet miliona“ , a povod je bila poruka predsednika Srbije i lidera SNS-a Aleksandra Vučića da neće ispunjavati zahteve opozicije, „makar se na protestima skupilo i pet miliona ljudi“.

Na sva tri protesta, iako bez stranačkih obeležja, u nekim od prvih redova bili su čelnici više opozicionih stranaka u Srbiji, dok su se okupljenima obraćali glumci Branislav Trifunović i Tihomir Stanić, akademik Dušan Teodorović, karikaturista Dušan Petričić i novinar portala Žig Info Milan Jovanović.

Svaki dosadašnji skup prošao je bez incidenta kao i bez vidljivo uniformisanih policajaca.