Protest lekara zbog velikog broja umrlih kolega tokom pandemije

Sindikat lekara i farmaceuta organizovaće 15. februara u 12.05 protest ispred Vlade Srbije da bi ukazali na veliki broj lekara i zdravstvenih radnika, umrlih tokom pandemije koronavirusa, najavio je predsednik tog sindikata Rade Panić.

Dr Rade Panić

“Situacija je tako teška da smatramo da je protest održan uz sprovođenje svih epidemiloških mera manji problem nego to što se dešava u zdravastvu i koliko je zdravstvenih radnika preminulo” rekao je Panić za Nova.rs.

Prvi zahtev protesta, prema njegovim rečima, biće da se porodicama svih zdravstvnih radnika, koji su preminuli od kovida 19, a u tom trenutnku su bili u radnom odnosu, dodele nacionalne penzije.

Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta je istakao da će ostale zahteve detaljno formulisati glavni odbor Sindikata na svojoj sednici 5.februara a da između ostalog planiraju da traže da se “u radni odnos primi većina mlađih kolega koji su nezaposleni da bi se rasteretili postojeći lekari”.

Jedan od zahteva biće i da se kovid 19 proglasi profesionalnom bolešću, što će za lekare značiti više različitih beneficija, kao što su ostvarivanje prava na naknadu štete, pravo na dodatne preventivne i rekreativne dane odmora, kao i definitivno zakonsko regulisanje prava na sto odsto naknade za bolovanje.

Prema podacima Sindikata lekara i farmaceuta od početka pandemije umrla su 93 lekara.

Izvor: Nova.rs