Protest „Mame su zakon“: Porodilje ne smeju da primaju nadoknadu manju od minimalne plate (VIDEO)

Oko hiljadu ljudi, među kojima su najbrojnije bile mame i trudnice, protestovalo je u utorak uveče u Beogradu tražeći da se izmene pojedine odredbe Zakona o finansijskoj podršci porodici, za koje tvrde da su diskriminatorske. Kako su okupljeni ukazali, novim propisom koji je stupio na snagu 1. jula,  oštećene su majke koje su radili manje od 18 meseci u kontinuitetu pre nego što su zatrudnele, zatim majke preduzetnice, majke koje imaju decu sa invaliditetom, kao i majke koje zarađuju više od tri republičke prosečne plate. Dodatni problem je što zakonom nije određeno koja je minimalna nadoknada koju porodilje dobijaju na mesečnom nivou. U pojedinim slučajevima ona je iznosila samo 1.000 dinara.

Protest Mame su zakon

Okupljeni naglašavaju da protest pod nazivom „Mame su zakon“ nije politički obojen, niti ga je organizovala neka politička stranka, već da je organizovan preko društvenih mreža.

Protestnom šetnjom do Vlade Srbije iskazano je nezadovoljstvo efektima ovog zakona koji je usvojen u julu ove godine, pa je danas Skupštini predat predlog njegove izmene i dopune.

Okupljeni su nosili transparente s natpisima „Bebe da se rađaju, a sićom da nas gađaju“, „Mame su zakon“, „Zakon nam poručuje bežite iz Srbije“, „Beba da cveta, a bolovanje smeta“. Pojedina deca nosila su transparente na kojima je pisalo „Nisam kazna već blagoslov“.

Trudnica Milena Jovičić rekla je za Insajder da je oštećena Zakonom o finansijskoj podršci porodicama jer je u njenoj struci teško imati spojenih 18 meseci radnog staža, a prema njenoj računici, kao porodilja će primati oko osam hiljada.

„Ja sam filološkinja i generalno u školama jezika teško je skupiti 18 spojenih meseci radnog staža. Moja naknada za vreme porodiljskog će biti umanjena za 24.000 od plate za koju sam prijavljena, i ostaće mi nedovoljno novca da se normalno živi. Nisam još dobila rešenje, ali prema mojoj računici primaću mesečno oko osam hiljada“, kaže ova trudnica.

Macura: Hoćemo hitnu raspravu o traženim izmenama

Poslanica Pokreta centra Tatjana Macura napomenula je da protest nije stranački, ali je politički jer „moramo da promenimo zakon“. Kako je rekla, danas je Skupštini predat predlog izmene i dopune zakona i zahtev da se odmah započne rasprava o izmenama.

„Unete su izmene u odredbe u kojima piše da buduće porodilje moraju da rade u kontinuitetu 18 meseci kako bi mogle da ostvare pravo na punu nadoknadu u porodiljskom odsustvu. Tražimo da se u zakon unese takva izmena da je 12 meseci dovoljno za punu nadoknadu“, rekla je Macura.

Protest Mame su zakon

Macura je rekla da je druga izmena koja je zatražena ta da nadoknada za porodilje ne sme biti manja od minimalne zarade propisane zakonom. Takođe, zahtev je i da maksimalne nadoknade ne smeju biti ograničene na tri prosečne plate.

Kako je Macura ocenila, neustavna odredba ovog zakona je ona koja se tiče dece sa invaliditetom.

„Tražimo da se sramna odredba kojom se ukida, ili kojom potencijalno može da se ukine nadoknada koja se zove ’tuđa nega i pomoć’ izbriše iz zakona“, poručila je Macura.

Kako je rekla, predložene izmene dogovorene na raspravama u Beogradu, u Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, a u razgovoru s porodiljama i trudnicama, kao i sa svim zainteresovanim građanima, predstavnicima političkih stranaka i civilnog društva.

I rad i rađanje u Srbiji - neće moći

Podsetimo, početak primene Zakona o finansijskoj podršci porodici izazvao je brojna negodovanja u javnosti kao i zahteve za ostavkama nadležnih.

Dodatno nezadovoljstvo izazvale su i poruke službenice Ministarstva za rad tokom gostovanja na RTS-u, kao što su ona da „nijedan poslodavac neće zaposliti takvu ženu (koja želi da zatrudni)”, jer je njemu “žena potrebna da radi”.