Protest novinara ispred Vlade Srbije: Ko su fantomi koji napadaju N1

Medijski radnici i građani okupili su se večeras ispred zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici u Beogradu na protestu „Novinari protiv fantoma“ koji je organizovala Grupa za slobodu medija. Povod za protest je to što su maskirani muškarci u ponedeljak veče u dvorište TV N1 ubacile više stotina letaka sa natpisima „Republika Srbija doviđenja. Dobrodošli u Luksemburg“.

Protest „Novinari protiv fantoma“ / Foto: Srđan Ilić

Novinarka Tamara Spaić je rekla da je protest izražavanje podrške pre svega televiziji N1 jer radi posao koji bi trebalo da radi javni servis.

„Hoćemo da znamo ko su fantomi koji napadaju N1. Tužilaštvo i policija da se probude i da počnu da rade svoj posao ”, rekla je Spajić.

„Živimo u svojoj zemlji, a radimo u neprijateljskom okruženju“

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić je rekao da je protest podrška, pored N1, i svim drugim redakcijama koje su proteklih godinama doživljavale to što sada

„Ovde smo zbog javnog medijskog servisa koji ima obavezu da izveštava o onome sto se zaista dešava u ovoj zemlji“, poručio je on.doživljava N1.

Rekao je i da novinari koji profesionalno rade svoj posao žive u stalnom strahu za sebe i svoje porodice.

„Živimo u svojoj zemlji, a radimo u neprijateljskom okruženju. Svi oni koji su se drznuli da rade profesionalno svoj posao i izveštavaju kako radi Vlada i ministri doživeli su sve najgore. Mi živimo u društvu u kome nema slobode medija, to su videli i ljudi iz Evropske unije i nadam se da će uraditi nešto dok razgovaraju sa predsednikom o našem pridruživanju“, rekao je Bodrožić.

Vuk Cvijić, novinar nedeljnika NIN, rekao je da su svi novinari ugroženi, ali da su se okupili na protestu zbog novinara N1.

„Mislim da ćemo se jedino zajedno odbraniti. Znamo da je našem kolegi spaljena kuca, bojim se da se ova vlast u borbi sa argumentima odgovara nasiljem. Pokazali smo da solidarno pomažemo jednom građaninu“, rekao je Cvijić.

Urednik BIRN-a Slobodan Georgiev je rekao da je bacanje letaka u dvorište TV N1 “samo spoljna manifestacija“, a da su pritisci još gori. Ja sam pre neki dan napisao: da nema N1, ne bi se znalo ništa šta se dešava u Srbiji. Mi smo iz malih redakcija sa malim dometom, ako N1 nešto ne objavi – kao da se nije ni desilo“, rekao je Georgiev.

On je poručio i da neće biti moguće da mediji opstanu bez podrške građana i da je „nas posao je bez toga uzaludan“.

Okupljeni medijski radnici su nakon govora podigli svoje akreditacije i letke na kojima je pisalo “Novinari protiv fantoma”, kako bi pokazali Vladi i građanima da su tu uvek da podrže svoje kolege.

Protest „Novinari protiv fantoma“

Grupa za slobodu medija: Novinari su svakodnevno izloženi uvredama, pritiscima, zastrašivanju

Grupa za slobodu medija je, najavljujući protest, saopštila da su novinari i drugi medijski radnici u Srbiji svakodnevno izloženi uvredama, pritiscima, omalovažavanju, pretnjama, zastrašivanju.

“Nemamo podršku ni policije, ni pravosuđa, a ponajmanje vlasti. Naprotiv, odavno je postalo jasno da u Srbiji nema sigurnosti za novinare i druge medijske radnike koji časno rade svoj posao", navedeno je u saopštenju.

Grupa je istakla i da su namere vlasti jasne – da ugase sve medije koji svoju uređivačku politiku ne podređuju političkoj promociji i propagandi za potrebe Srpske napredne stranke i Aleksandra Vučića.

„Napuštate Republiku Srbiju, dobrodošli u Luksemburg“

U dvorište zgrade TV N1 u ponedeljak oko 21 čas dvojica muškaraca su preko ograde ubacila oko 500 letaka na kojima je pisalo „Republika Srbija doviđenja. Dobrodošli u Luksemburg“. Kako je javila N1, muškarci su na licu nosili hirurške maske i udaljili su se automobilom koji je bio parkiran u blizini.

Ovo nije prvi put da se nedaleko od zgrade N1 dešavaju ovakvi incidenti. U nedelju su blizu ulaza postavljene improvizovana rampa i tabla s natpisom „Napuštate Republiku Srbiju, dobrodošli u Luksemburg“.

I pre manje od mesec dana na ogradi gradilišta, koje se nalazi odmah pored TV N1, takođe je osvanuo plakat na kome piše „Republika Srbija - doviđenja, N1 - dobrodošli u Luksemburg“.

Nalepnice sa istim tekstom nekoliko dana pre toga pojavile su se na više lokacija u Beogradu, uključujući i zgradu Regulatornog tela za elektronske medije, saopštila je ranije N1.

TV N1 i Vuk Cvijić dobitnici nagrade „Dušan Bogavac“

Žiri novinarske nagrade „Dušan Bogavac“, koja se dodeljuje za etiku i hrabrost, odlučio je da ovogodišnji dobitnici tog priznanja budu redakcija Televizije N1 i novinar nedeljnika NIN Vuk Cvijić.

Kako se navodi u obrazloženju, redakcija TV N1 svojim programom uživo, informativnim emisijama, reportažama i istraživačkim prilozima već godinama „de fakto obavlja posao Javnog medijskog servisa Srbije“.

„Sve ono što je po Zakonu o javnim medijskim servisima obaveza RTS-a i RTV-a, dakle istinito, nepristrasno, potpuno i blagovremeno informisanje, kao i poštovanje profesionalnih standarda i novinarskog kodeksa, zastupljeno je u emisijama TV N1“, navodi se.

Takođe se dodaje da to što redakcija, uprkos pretnjama, pritiscima i ugrožavanju bezbednosti svojih novinara, ne menja uređivačku politiku svedoči o etici i hrabrosti tog medija.

Cvijić je nagrada dodeljena zato što se već dve decenije bavi osetljivim temama iz oblasti kriminala i korupcije, za šta je u Srbiji potrebna velika hrabrost.

„Cvijić se u svojim istraživačkim pričama bavio ne samo najopasnijim pripadnicima domaćeg kriminala i prljavog biznisa, nego je razotkrivao i korupciju u obaveštajnim službama i vrhovima vlasti. Zbog toga je često bio u neprilici: prisluškivali su ga, obili su mu kola i ukrali kompjuter, a zbog pisanja o Stanku Subotiću godinama je na meti provladinih medija“, navedeno je u obrazloženju.

Žiri je radio u sastavu Tatjana Lazarević (KoSSev), Branko Čečen (CINS), Stevan Dojčinović (KRIK), Željko Bodrožić (NUNS) i Filip Mladenović (Fondacija "Dušan Bogavac").

Izvor: Insajder