Protest pokreta Odbranimo reke Stare planine: Bez odlaganja izvaditi cevi iz Rakitske reke

Ispred Palate Srbija na Novom Beogradu pokret Odbranimo reke Stare planine (ORSP) danas je ponovo održao protest protiv izgradnje malih hidroelektrana. Učesnici protesta zahtevaju od ministra zaštite životne sredine Gorana Trivana i inspekcije da bez odlaganja sprovedu odluku o uklanjanju cevi iz Rakitske reke.

Protest ORSP ispred Palate Srbije / Foto: Fejsbuk, Odbranimo reke Stare planine

Aleksandar Jovanović iz pokreta ORSP izjavio je za agenciju Beta da Ministarstvo donelo dva rešenja, u januaru i aprilu prošle godine, o uklanjanju cevi iz korita velikih reka, koje se odnosi i na Rakitsku reku, ali da se ta rešenja ne sprovode.

„Ili ima pravne države, ili ima mini-hidroelektrane 'Zvonce'. Nisu građani nadležni da sprovode zakon, ali mogu da kažem da ta hidroelektrana neće raditi. Za četiri godine nije izgrađena nijedna mini-hidroelektrana na Staroj Planini, narod je stao u odbranu svojih reka“, poručio je Jovanović.

Prema njegovim rečima, pokušaji nastavljanja izgradnje mini-hidroelektrane na Rakitskoj reci predstavlju kršenje Zakona o vodama, o šumama i o zaštiti životne sredine.

Protest ORSP ispred Palate Srbije / Foto: Fejsbuk, Odbranimo reke Stare planine

Protest ispred Palate Srbije su nadvikivanjem uz pomoć megafona ometali, kako su ih označili organizatori protesta, predstavnici investitora koji bi da gradi MHE na Rakitskoj reci.

Investitor izgradnje mini-hidroelektrane na Staroj Planini Goran Belić je potom u telefonskom pozivu agenciji Beta reagovao na skup ispred Palate Srbija navodeći da on nije organizator onih koji su ometali protestni skup.

Nakon što je opštinska Građevinska inspekcija stopirala radove na izgradnji male hidroelektrane u selu Rakita, isto je u januaru 2019. učinila i Republička inspekcija za zaštitu životne sredine.

Prilikom obilaska radova na postavljanju cevovoda za MHE, republički inspektori su utvrdili da je od 300 do 350 metara cevovoda postavljeno u okviru prirodnog korita za velike vode, što je u suprotnosti sa rešenjem Zavoda za zaštitu prirode.

Inače, od septembra prošle godine meštani sela Topli Do na Staroj planini održavaju danonoćne straže, kako bi sprečili investitora da uđe u selo i započne izgradnju svoje MHE. Na mostu na ulasku u selo postavljene su barikade, a dolazilo je i do sukoba sa investitorom.

Investitor male hidroelektrane Dragan Josić je nakon sukoba s meštanima za Insajder rekao da “više neće kročiti tamo” i da će tužiti državu jer ne može da gradi objekat za koji je dobio građevinsku dozvolu i zato što policija, kako je rekao, nije reagovala.

Ovo je, međutim, „samo“ vrhunac svega što se dešava prethodnih meseci u blizini reka na Staroj planini, a do toga je došlo jer sistemske reakcije države – nema.

Delovalo je da će do konkretne reakcije doći kada je Ministarstvo zaštite životne sredine najavilo izmenu Zakona o zaštiti prirode kojom bi izgradnja MHE bila zabranjena u zaštićenim područjima. Razlog za zabranu je, kako su ranije za Insajder naveli u tom ministarstvu, to što MHE negativno utiču na prirodu, potom jer je planirana izgradnja velikog broja MHE u zaštićenim područjima, ali i zbog pritiska stručne javnosti i lokalnog stanovništva.

Što hitnija procedura izmene zakona kojom bi izgradnja malih hidroelektrana bila zabranjena u zaštićenim područjima prirode najavljena je nakon sastanka u predstavnika pokreta Odbranimo reke Stare planine sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ministrom energetike Aleksandrom Antićem i direktorom JP Srbija Vode Goranom Puzovićem koji je održan u Predsedništvu u septembru 2019.

Skoro pola godine kasnije, zabrana nije usvojena niti ima naznaka kada će izmene Zakona doći do poslanika.

Izvor: Beta, Insajder