Protest preostalih vojnih stanara Bristola, i dalje bez dogovora s Ministarstvom odbrane

Rešenje za preostale vojne penzionere koji su tokom rata 90-ih izbegli iz bivših Jugoslovenskih republika, a koji su i dalje smešteni u Hotelu Bristol u Beogradu, još uvek nije ni na vidiku. Oni su na današnjem protestu ispred hotela koji bi uskoro trebalo da pređe u nadležnost srpsko-arapske firme „Beograd na vodi“, poručili da je postupanje nadležnog Ministarstva odbrane protivno zakonu i da jednosobni stanovi koje im nude nisu u skladu sa ranijim aktima.

Protest stanara hotela Bristol

Učesnici protesta okupili su se simbolično u pet minuta do dvanaest i predstavili svoje zahteve u Ministarstvu odbrane, tražeći da se njihovo stambeno pitanje reši na zakonit način, uz prestanak pretnji i ucena službenika Ministarstva. Takođe, pozivaju nadležne da im omoguće grejanje koje je pre nekoliko nedelja isključeno, kao i da prime na razgovor predstavnike Udruženja vojnih beskućnika Srbije.

Skupu je prisustvovalo oko 50 vojnih lica, a neki od natpisa na transparentima bili su „63. dan bez grejanja“, „Otplatili smo stanove, gde su“, „Vojna ustanova Dedinja nas pljačka“, „Grad dao stanove svih struktura, gde su“, „Hoćemo zakonska rešenja“, „Zar je toliko teško da izvršite naređenje Vlade Srbije“.

General Novak: Ne tražimo sažaljenje, već ono što smo otplatili

General Božo Novak je u svom obraćanju istakao kako su ovi vojni penzioneri devedesetih dobili potvrde o uplaćivanim sredstvima, predviđenim za stambeno pitanje i kako je evidentirano da je taj novac ulagan.

“Mesečno je izdvajano 4-6% bruto ličnog dohotka. Te pare i sada postoje u Narodnoj banci, od njih su građeni stanovi, ali za druge, od njih su davani krediti, ali za druge. Ne tražimo sažaljenje, tražimo da država vrati dug”, poručio je Novak.

Podsetimo, krajem septembra ove godine porodicama vojnih beskućnika Ministarstvo odbrane poslalo je rešenja o iseljenju iz hotela, kojim će u budućnosti upravljati investitor Beograd na vodi. Ministarstvo je nakon toga saopštilo i da će oni koji imaju pravo na rešavanje stambenog pitanja biti iseljeni u druge samačke hotele ili će im biti dodeljeni stanovi, ali ponovo privremeno. Njima je naloženo da se isele u roku od 15 dana, međutim, smeštaj je za sada obezbeđen samo delu stanaru.

Predsednik Udruženja vojnih beskućnika Vlado Đukić na današnjem protestu istakao je da komunikacije između Ministarstva i stanara Bristola nema, kao i da ministar odbrane Aleksandar Vulin obmanjuje javnost.

„Ministar kaže da brine o nama, to nije istina. Da brine, ne bismo bili ovde.  Naše stavove, mišljenja i predloge odneo je vetar. Naša komunikacija sa njima je samo u jednom smeru. Ministarstvo prema nama ne koristi pravo, već silu. Da li je pravo da ljudi u Bristolu u sred zime nemaju grejanje? Ne, to je sila, jer je namerno isključeno“, izjavio je Đukić.

Kako je na protestu saopšteno, stanari Bristola su se nadležnima obraćali oko 60 puta, od kojih je preko 50 dopisa upućeno samo Ministarstvu odbrane. Međutim, njihov problem nije rešen.

Vojni zastavnik Dragan Stojanović istakao je da je dodatni problem stanara to što ne mogu da povedu pravnog zastupnika na razgovore, niti se njima ostavljaju pravni dokazi o razgovorima.

„Ja sam pitao hoćete li da vodite zapisnik, rekli su da nema potrebe. Šta to znači? Znači da nema pisanog traga. To je kao da sastanci nisu ni održani, kao na pijaci. Praktično oni nas ne jure nikakvim pravnim aktom, ali prete nam isključenjem struje i vode, a grejanje su već isključili“, rekao je Stojanović za Insajder.

Prema Zaključku Vlade, Ministarstvo nenadležno tek kada isprazni Bristol

Prema dokumentima do kojih je došao Insajder, hotel Bristol i njeni stanari su trenutno u jednoj vrsti pravnog vakuuma s obzirom da se Ministarstvo odbrane proglasilo nenadležnim za hotel, dok kompanija Beograd na vodi još uvek nema pravni osnov da preuzme upravljanje hotelom.

Vulin: Vojska Srbije brine o smeštaju svih vojnih lica i u starosti

U danima kada stanari Bristola čekaju isključenje struje i vode, a grejanja nema već mesec dana, ministar odbrane Aleksandar Vulin dodelio je ključeve stanova pojedinim pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

On je u subotu, nakon dodele, izjavio da će Vojska Srbije brinuti “o svakom svom čoveku bez obzira da li je aktivni pripadnik Vojske Srbije ili je penzionisano lice”. Takođe, on je dodao i da će država, između ostalog, voditi računa i o njihovom smeštaju u starosti. 

Naime, prema Zaključku Vlade iz avgusta ove godine, Ministarstvu odbrane prestaje pravo korišćenja i upravljanja Bristolom tek kada hotel isprazni „od svih lica i stvari“ i dostavi „odgovarajuće dokaze o izmirenju svih troškova i obaveza“ do momenta primopredaje objekta. To praktično znači da dokle god stanari i dalje borave u Bristolu, Ministarstvo ne može da izvrši primopredaju na koju se poziva kada se postavi pitanje odgovornosti.

„Zaključkom Vlade RS iz avgusta 2018. godine prestalo je pravo Ministarstva odbrane da hotel Bristol koristi za privremeni odnosno samački smeštaj i odlučeno da se hotel preda u nadležnost Republičkoj direkciji za imovinu“, ponovilo je Ministarstvo u svom odgovoru za Insajder.

Kada je reč o isključenom grejanju u Bristolu, Ministarstvo navodi da „nema zakonskog osnova da planira i opredeli novčana sredstva za održavanje zgrade“, s obzirom na to da je u postupku predaje hotela Republičkoj direkciji za imovinu.

Ministarstvo ćuti o uslovima za dodelu 134 stana

Prema zaključku Vlade Srbije do kog su došli novinari Insajdera, država je za rešavanje stambenog pitanja aktivnih i penzionisanih pripadnika Ministarstva odbrane, među kojima su i stanari Bristola, opredelila 134 stana u Beogradu.

U Zaključku Vlade koji je usvojen 2. avgusta  navodi se i da je Ministarstvo odbrane dužno da posebnim aktom utvrdi uslove i kriterijume za dodelu stanova. Međutim, novinari Insajdera već mesecima pokušavaju da dobiju odgovore od ovog Ministarstva na pitanja u vezi sa rešavanjem stambenog pitanja vojnih stanara hotela Bristol, ali odgovore nismo dobili.

Insajder je ponovo poslao pitanja Ministarstvu odbrane i da li je donet akt kojim se utvrđuju uslovi i kriterijumi za dodelu stanova, kako je predviđeno Zaključkom Vlade, međutim, povratna informacija ni ovoga puta nije stigla.

Beograd na vodi će moći da upravlja nizom objekata u Savskom amfiteatru

Ugovorom o izgradnji Beograda na vodi predviđeno je da ova kompanija posle ulaganja u renoviranje, može bez naknade da upravlja nizom objekata u Savskom amfiteatru, između ostalih i zgradom hotela Bristol. Prema podacima do kojih je došao Insajder, Zavod Grada Beograda za zaštitu spomenika odobrio je prošle godine kompaniji Beograd na vodi projekat za radove na hotelu. Do danas, nije poznato šta taj projekat predviđa kao ni koliko će u renoviranje investirati firma Beograd na vodi.

Zanimljivo i da su prava koja ova firma dobija nakon renoviranja objekata različito definisana u verzijama ugovora na srpskom i na engleskom jeziku.

Dok u verziji na srpskom jeziku piše da nakon renoviranja kompanija Beograd na vodi ima pravo da bez naknade koristi ove zgrade, u engleskoj verziji, koja je jedina važeća, navodi se da Beograd na vodi stiče pravo upravljanja objektima.

To, praktično, znači da će firma Beograd na vodi imati pravo da izdaje ove objekte trećim licima, odnosno da će moći da zarađuje od državne imovine koju koristi besplatno.

Izvor: Insajder