Protest „Protiv aneksije“ održan u Kosovskoj Mitrovici

Ispred zgrade Euleksa u Kosovskoj Mitrovici danas je održan mirni protest građana „Protiv aneksije severne Kosovske Mitrovice". Povod protesta, kako je obrazloženo, je namera albanskih lidera da ujedine severni i južni deo grada. Današnji protest održan je nakon pauze od mesec i po dana od svakodnevnih okupljanja u ovom gradu, protiv, kako je tada isticano, necivilizacijskih mera Prištine, a samo dan uoči ranije najavljene prve protestne šetnje „Jedan od pet miliona“ u Kosovskoj Mitrovici.

Protest u Kosovskoj Mitrovici

Okupljeni su nosili transparente "Sever bastion srpske slobode", "Takse, napadi, pretnje, šta je sledeće", "Protiv taksi - protiv aneksije", "Srbija čuva svoje Srbe", "Vučiću čuvaj Srbe", "Okupacija Severa neće moći", "Ne damo Sever"...

Okupljenima se, kako prenosi RTS, obratio Milan Ivanović, direktor KBC Kosovska Mitrovica i poručio da je ovo miran građanski protest zbog albanskog terora, taksi i pokušaja aneksije severne Mitrovice.

Kako je rekao današnji miran protest usmeren je protiv nastojanja gradonačelnika Južne Mitrovice Agima Bahtirija da vlada i severnim delom tog grada.

"Ovo je građanski protest, jedan od hiljadu koje smo održali zbog albanskog nasilja, tiranije, terora, ubistva Srba, a poslednjih nekoliko meseci zbog prištinskih taksi, a danas posebno zbog pokušaja aneksije severne Kosovske Mitrovice", poručio je Ivanović.

On je rekao da se u Mitrovici okupio veliki broj ljudi, "više nego na nekim opozicionim mitinzima u Beogradu".

Foto: Kossev / Protest u Kosovskoj Mitrovici

"Treba da se posrame, jer je u maloj Mitrovici, gde ima 15.000 ljudi, više ljudi na protestima nego u dvomilionskom Beogradu. Ali, sve zavisi od ciljeva i ideja", ocenio je Ivanović.

On je dodao je i da su protesti građana u Kosovskoj Mitrovici autentični i da su ih organizovali oni koji žive ovde sa porodicama.

Predsednik Srpske liste okupljenima: Ovo nije politički skup

Okupljenima se na protestu obratio i predsednik Srpske liste Goran Rakić koji je rekao da ovo nije politički skup, već "naša borba za naše bolje sutra".

"Juče takse, danas aneksija ili u prevodu okupacija Kosovske Mitrovice, sutra Zvečana, prekosutra Leposavića, Zubinog potoka, Trepče. Žele pod nekim njihovim nerazumnim predlozima da nas uvere da ujedinjenjem Mitrovice žele da nas ekonomski razviju. To je laž", rekao je Rakić.

Foto: Kossev / Rakić na protestu u Kosovskoj Mitrovici

On je takođe upitao predstavnike Evropske unije zašto ćute kada se zna da u južnom delu Kosovske Mitrovice ne živi nijedan Srbin.

Nakon obraćanja okupljenima, građani su krenuli u protesnu šetnju do glavnog gradskog mosta, a na početku kolone bio je razvijen transparent "Odavde nema nazad", uz grb Srbije.

Na skupu si bili i rudari kombinata Trepča koji su nosili zastave tog kombinata. Protest je završen kod mosta koji deli južni i severni deo.

Građanski protest su podržali politički predstavnici Srba sa KiM, kao i druge institucije Srbije.

Podsetimo, u Kosovskoj Mitrovici poslednji protest, u seriji svakodnevnih protesta od novembra, održan je 19. decembra kada je Studentska akcija dodeljivala novogodišnje paketiće trudnicama u KBC Mitrovica .

Demonstracije su tada organizovane protiv „anticivilizacijskih mera Prištine“ – takse od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i BiH, ali i hapšenja trojice Srba i pokušaja hapšenja potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića, koji su prema dosadašnjim optužnicama optuženi za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića.

Nije saopšteno zašto se tada sa protestima naprasno prestalo, kao ni zašto, uprkos najavama da će se sa protestima istrajati. Trojica Srba su i dalje u pritvoru, prištinske vlasti su nedavno raspisale potragu za Radoičiča, a takse od 100 odsto su i dalje na snazi.

Sutra prvi protest „Jedan od pet miliona“ u Kosovskoj Mitrovici

Podsetimo, u Kosovskoj Mitrovici je za subotu, 2. februara, planirana protestna šetnja “Jedan od pet miliona” koja, prema rečima organizatora, ima za cilj da pokaže da se stanovnici tog grada, ali i ostalih sredina na Kosovu solidarišu sa ljudima i njihovim zahtevima u ostatku Srbije koji već nedeljama protestuju.

Reagujući na ovaj poziv za protest, direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić ranije je izjavio da Kosovska Mitrovica nije mesto za podele i poručio liderima Saveza za Srbiju (SzS) da ga zaobiđu. Na njegovu izjavu reagovao je Marko Jakšić, jedan od organizatora protesta, koji je naveo da će ga “smatrati odgovornim”, ukoliko se bilo kome tokom šetnje “desi nešto loše”.

Inače, nakon što je na društvenim mrežama objavio da će u subotu u Mitrovici biti održan protest, Jakšiću su upućene pretnje. Njemu je preko Tvitera poručeno da ga “treba obesiti na sred Terazija za primer”.  

Izvor: RTS, Kossev, Insajder