Protest radnika IKL: Investitoru poklonjena imovina u centru grada

Bivši radnici i akcionari Industrije kotrljajućih ležajeva (IKL) iz Beograda i danas su protestovali ispred zgrade Predsedništva Srbije, jer traže da se sprovede sudska presuda o vraćanju imovine tog preduzeća bivšim zaposlenima. Prema dokumentaciji u koju je Insajder imao uvid, i pored pravosnažne sudske presude da je imovina fabrike IKL u Knez Danilovoj ulici u Beogradu otuđena u krivičnom postupku, kupoprodajni ugovor nije raskinut a izraelskom investitoru su izdate sve neophodne dozvole pa se na toj lokaciji završava izgradnja stambenog kompleksa Garden centar.

Predsednica Udruženja akcionara IKL Stana Rondović rekla je tokom današnjeg protesta da je Aleksandar Vučić kao predsednik Vlade obećao radnicima još pre dve godine da će njihov problem biti rešen.

„Rečeno nam je da ne insistiramo na stavljanju ugovora van snage i obećano da ćemo pravni okvir rešavanja problema dobiti u roku za 10 dana. To je bilo 12. juna 2015 godine, u kabinetu premijera Vučića“ istakla je Rondović.

Ona je naglasila i da su radnici jedini upisani kao zakonski vlasnici kao i da nisu nikoga ovlastili da „poklanja investitorima imovinu IKL-a u njihovo ime“. Kako navode, samo traže da se sprovede pravosnažna presuda Višeg suda i vrati nezakonito otuđena imovina IKL-a.  

Bivši radnici i akcionari Industrije kotrljajućih ležajeva (IKL) najavili su da će nastaviti sa protestima sve dok su im ugožena osnovna ljudska prava, pre svega pravo na ličnu imovinu. 

Kako je prodat IKL

Država je svoje akcije u IKL-u prodala 2005. godine za oko pola miliona evra firmama  Tandem finansijal, Europamont i Kvantum. Plac na kom je prodata fabrika, nalazi se na ekskluzivnoj lokaciji u centru Beograda.

Novi vlasnici nisu pokrenuli proizvodnju već su godinu dana kasnije zgradu IKL-a prodali za 14,5 miliona evra kompaniji KD Propertis. 

Kako je kasnije utvrđeno deo novca od te prodaje nije uplaćen IKL-u već je prebačen na račune povezanih preduzeća većinskih vlasnika, a kasnije iskorišćen za kupovinu poljoprivrednog preduzeća „Mitrosrem“ koje je potom preuzeo Darko Šarić, kome se sudi za šverc kokaina i pranje para.

2014. godine posebno odeljenje za borbu protiv organizovanog kriminala Višeg suda u Beogradu osudilo je grupu ljudi za pranje novca i zloupotrebu položaja prilikom prodaje IKL-ovih zgrada. Upravo na tu presudu se pozivaju bivši radnici i mali akcionari tražeći da se imovina IKL-a vrati.

Na mestu nekadašnje fabrike IKL na Paliluli kompanija Direct Capital S gradi stambeni kompleks Garden Centar. Građevisnke dozvole za izgradnju na ovoj lokaciji su izdate iste godine kada je doneta presuda u slučaju malverzacija sa prodajom IKL-a.

Firma koja gradi Garden centar je u stopostotnom vlasništvu izralske kompanije AFI Project Developers koja stoji iza Airport city-ja i koja će graditi kompleks Sky line na mestu zgrade saveznog MUP-a u ulici Kneza Miloša.