Protest radnika na internetu zbog retroaktivnog oporezivanja: U ponedeljak pregovori s predstavnicima Vlade

Predsednik Udruženja radnika na internetu Miran Pogačar pozvao je večeras okupljene ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu, koji su tu stigli u protestnoj povorci sa skupa koji je počeo ispred -Skupštine, da pred Vladu dođu i u ponedeljak, kad počinju pregovori vlasti s "frilenserima" o njihovom oporezivanju.

Protestna šetnja radnika na internetu Foto: BETAPHOTO/LUKA FILIPOVIC/EV)

"Pojavite se ako hoćete, da vide koliko nas ima. Ako ne prihvate naše zahteve, izaći ćemo ponovo na ulicu", rekao je Pogačar.

On je "poručio Vladi i (predsedniku Srbije Aleksandru) Vučiću da ih se 'frilenseri' ne boje", jer "ovo je naša zemlja i ostaćemo u njoj, a oni mogu da odu".

Kako je oocenio, "ova vlast štiti one koji duguju milione, a želi da otme od običnih ljudi".

Pogačar je na početku današnjeg protesta frilensera saopštioda su ga "upravo zvali iz Vlade" i da je za ponedeljak zakazan razgovor predstavnika tog udruženja s premijerkom Srbije Anom Brnabić, ministrom finansija Sinišom Malim i direktorkom Poreske uprave Draganom Marković.

"U toku protesta zvao me je šef kabineta (premijerke Ane Brnabić) i rekao mi da ćemo sa njima sesti za pregovarački sto", rekao je Pogačar pred Domom Skupštine Srbije gde je počeo protestni skup.

On je rekao da je "vlast izgleda razumela ulične proteste" i da će "uvek biti na ulici ako je to potrebno".

"Mi smo solidarni i sa drugima čija su prava ugrožena i bićemo i zbog njih na ulici ako treba", rekao je Pogačar.

Okupljeni na protestnom skupu krenuli su u povorci do zgrade Vlade Srbije.

Saobraćaj vozila je bio zaustavljen, a na čelu kolone, iza koje su se kretali učesnici protesta, nalazio se veliki transparent "Porez da, pljačka ne".

Radnici na internet rokom današnjeg skuša su zahtevali da država odustane od retroaktivne naplate poreza i da s predstavnicima vlasti pregovaraju o oporezivanju svog specifičnog rada iz Srbije za poslodavce u inostranstvu.

"Porez treba da se plaća, ali tek po donošenju novog zakona koji će regulisati naš status", rekao je Miran Pogačar, predstavnik Udruženja radnika na internetu.

Po njegovim rečima, retroaktivno plaćanje višegodišnjeg poreza o kojem ranije nisu ni bili obavešteni, ali to sada od njih traži vlast, jeste "državna pljačka".

Među transparentima koje su nosili demonstranti bili su i oni sa natpisima "Moj tata nije kriminalac", "Prvo zakon onda porez", "Penzioneri su uz frilensere", "Ekonomski tigar ne jede svoju decu", "Ako odemo, jahaćete magarce"…

Okupljeni su odali poštu Oliveru Ivanoviću i lekarima koji su preminuli od posledica koronavirusa.

Radnici na internetu protestuju  zahtevajući da se obustavi slanje rešenja za porez koji im stižu od oktobra, a kojima se traži plaćanje poreza na zarade retroaktivno poslednjih pet godina i zahtevaju  pravedno zakonsko regulisanje njihovih statusa.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić pokrenuo je postupak kontrole pravilnosti i zakonitosti rada Poreske uprave Ministarstva finansija Srbije, posle saznanja da su građani koji ostvaruju honorarne prihode iz inostranstva dobili poziv da retroaktivno prijave i plate porez za nekoliko prethodnih godina.

Izvor: Beta, Insajder