Protest u Beogradu pod parolom „sedi, ne nasedaj“ bez intervencija policije, uz povremene provokacije i sukobe

Atmosfera na protestu od sedenja i poruka nenasilja se promenila kada su pojedini demonstranti počeli da skandiraju „Ustanite“. Iako su drugi odgovarali „Sedite“ i „Nećemo nasilje“, ispred ulaza u Skupštinu demonstranti su ustali i pojedini su počeli da pevaju kosovske pesme. Kada je pao mrak ispaljeno je nekoliko topovskih udara i šok bombe, ali i jedna baklja koja je brzo ugašena, kako javlja reporterka Insajdera. I dalje deo okupljenih uzvikuje „Sedite dole“. Nakon provokacija, nekoliko bačenih flaša i upaljenih baklji, ispred Skupštine Srbije, a zatim i u Pionirskom parku, došlo je do sukoba dve grupe demonstranata.  

Protest u Beogradu, 9. jul. 2020. / Foto: Insajder

Prvo je nastalo komešanje ispred Skupštine, a zatim su ka suprotnoj strani ka Pionirskom parku poletele flaše sa vodom i limenke i sa jedne i sa druge strane.

I ranije je povremeno među demonstrantima dolazilo do komešanja.

U jednom trenutku je, međutim, deo demonstranata igrao kolo, a mogao se videti i vatromet.

Nešto pre ponoći deo demonstranata je na uglu Bulevara kralja Aleksandra i Takovske zapalio baklje. 

Protest u Beogradu, 9. jul. 2020. / Foto: Insajder
Protest u Beogradu, 9. jul. 2020. / Foto: Insajder
Protest u Beogradu, 9. jul. 2020. / Foto: Insajder

Nakon što je na protestu naša novinarka Irena Stević fotografisala kordon policije kod zgrade Predsedništva, s leđa su joj pritrčala dvojica muškaraca u civilu i oteli joj telefon iz ruke. Njen zahtev da se legitimišu odbili su uz pogrdne reči, a jedan od muškaraca je rekao da je pripadnik BIA.

Treći dan za redom građani su se okupili u Beogradu i Novom Sadu na protestima koji su započeti u glavnom gradu ispred Skupštine Srbije nakon najave predsednika Srbije da će biti uveden policijski čas. Reporterka Insajdera javlja da je danas značajno manji broj policijskih snaga u uniformama oko zgrade Skupštine. Konjica i pripadnici policije se, međutim, nalaze oko Skupštine.

Pozive sa društvenih mreža pojedini demonstranti su poslušali i na platou ispred Skupštine na početku protesta sedeli, da bi se, kako su rekli reporterki Insajdera, videlo ko napada policiju. Kako kažu, protiv su nasilja. 

Okupljeni su skandirali „Sedi, sedi“. Postavljena je metalna ograda na platou ispred Skupštine, ali kordona policije nema.

Protest u Beogradu, 9. jul. 2020. / Foto: Insajder
Protest u Beogradu, 9. jul. 2020. / Foto: Insajder
Uputstvo deljeno učesnicima protesta u Beogradu, 9. juli 2020. Foto: Insajder
Protest u Beogradu, 9. jul. 2020. / Foto: Insajder

Okupljeni sede i na raskrsnici Takovske ulice i Bulevara kralja Aleksandra.

Protest u Beogradu, 9. jul. 2020. / Foto: Insajder
Protest u Beogradu, 9. jul. 2020. / Foto: Insajder
Protest u Beogradu, 9. jul. 2020. / Foto: Insajder

Pod parolom „Sedi, ne nasedaj“ održavaju se protesti i u Nišu, Novom Sadu, Kruševcu, Kraljevu, Boru, Zrenjaninu, Čačku, Vranju...

Proteste je do sada obeležilo sukobljavanje demostranata i policije, bacanje kamenica, suzavca, ali i policijska brutalnost koja je zabeležena na više video snimaka.

Izvesno je da neće doći do ponovnog uvođenja policijskog časa od petka do ponedeljka, što je bio povod za protest. Ali, kako je saopštio Krizni štab, od sutra je u Beogradu zabranjeno okupljanje više od 10 osoba i na zatvorenom i na otvorenom.

Konkretne zahteve juče je saopštio opozicioni Savez za Srbiju, ali nijedan predstavnik demonstranata ove zahteve ispostavio vlastima, niti se na protestima u Beogradu obratio govornik koji bi predstavljao demonstrante.

Savez za Srbiju je zatražio hitno imenovanje depolitizovanog Kriznog štaba za borbu protiv pandemije, odgovornost policijskih funkcionera za dešavanja ispred Skupštine Srbije, odnosno prekomernu primenu sile, hitno puštanje na slobodu privedenih građana i objektivno izveštavanja Radio-televizije Srbije o demonstracijama.

O ovim zahtevima vlasti se nisu izjasnile, a nadležni iz policije tvrde da prekomerne upotrebe sile nije bilo, već da su policajci reagovali onda kada je to bilo neophodno.

Dok je prvog dana protesta bilo manje pripadnika policije, juče su se brojne snage policije sa opremom za razbijanje demonstracija nalazile oko zgrade Skupštine Srbije.

Protesti do jednog trenutka budu mirni, dok se određena grupa, uglavnom mladih muškaraca, ne približi kordonu policije i počne na njih da baca pirotehnička sredstva, flaše, limenke, na šta policije odgovara suzavcem.

Tako potisnuti demonstranti napad na policiju ponavljaju u susednim ulicama, i ponovo budu potisnuti nakon bacanja suzavca, sve dok policija demonstrante potpuno ne rastera u kasnim satima.

Na jučerašnjem protestu napadnut je lider Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović. Kako je za Insajder rekao član ovog pokreta Pavle Grbović, Trifunovića je napala grupa momaka u crnim majicama i raskrvarila mu glavu.

„Došli smo ispred Skuštine, Sergej je bio kod jarbola i grupa od nekih dvadesetak momaka u crnim majicama ga je napala. Gađali su ga flašom, krenuli su da ga udaraju… Ja sam bio blizu, pokušao sam da ga sklonim i dok smo odlazili i dalje su nas gađali. Bilo je tu i dobacivanja, uvreda, psovanja. Nemoguće da policija nije primetila“, rekao je Grbović. O ovom incidentu MUP se nije oglasio.

Za dva dana protesta zabeleženo je nekoliko incidenata gde je policija koristila prekomernu silu.

Kamera televizije N1 zabeležila je kako policijski službenici prilaze trojici muškaraca koji sede na klupi. Kako se vidi na snimku, policajci su pendrecima tukli muškarce koji su rukama pokušavali da se odbrane, a nastavili su sa udarcima i šutiranjem i nakon što je jedan od njih pao na zemlju.

Na snimku koji je juče objavila inicijativa A11, vidi se kako policija pod punom opremom sa palicama potiskuje demonstrante. Jednog su uspeli da stignu i dva policajca su ga sa nekoliko udaraca oborili na pod. Nakon toga, više policajaca je u trku palicama udaralo čoveka koji leži na asfaltu, šutiralo ga i gazilo. Na kraju su policajci koji su išli u džipovima iza stali izašli iz vozila i prebijenog čoveka samo preneli na trotoar i tu ga ostavili, seli u džipove i nastavili dalje.

Zbog ovih, ali i drugih zabeleženih incidenata, Beogradski centar za ljudska prava podneo je do sada devet krivičnih prijava tužilaštvima u Beogradu i Novom Sadu, ali i Zaštitniku građana i unutrašnjoj kontroli MUP.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić saopštio je da policija nije koristila prekomernu silu prema učesnicima protesta održanog sinoć, osim, kako se navodi, u pojedinačnim slučajevima. Zbog tih slučajeva on je pokrenuo postupke kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Ministarstva unutrašnjih poslova.

I policija i demonstranti napadali su novinare.

Ali najveći primer nasilja nad novinarima je došao od policije – novinara Bete Žikicu Stevanovića je policija sinoć opkolila i napala, iako je pokazao novinarsku legitimaciju.

Stevanović je zadobio ozbiljne udarce po glavi, razbijena mu je arkada i veći deo noći je proveo je u hitnoj pomoći, gde su mu povrede sanirane, a kolege kamermani su dobili udarce pendrecima po telu.

„Kako su me udarali počeo sam refleksno da padam, zbog udaraca, ali i da bih im pokazao da ne pružam otpor. Iako sam se spustio na zemlju, nastavili su da me tuku. Koliko njih, tačno ne znam. Sudeći po tragovima pendreka od listova nogu do leđa i glave možda dvojica, možda trojica“, rekao je novinar Bete Žikica Stevanović za Udruženje novinara Srbija (UNS).

Novinarska udruženja – NUNS, UNS, NDNV i ANEM – osudila su napade na novinare i medijske radnike tokom protesta i zahtevaju od policije da im obezbedi bezbednost prilikom izveštavanja.

Izvor: Insajder