Protest u organizaciji inicijative Mame su zakon: Porodiljama da bude garantovana bar minimalna zarada

Nekoliko desetina građana, među kojima žene s bebama u kolicima, protestovalo je danas ispred Skupštine Srbije u Beogradu, a potom i ispred Vlade.

Protest Mame su zakon / Foto: Insajder

Na poziv Udruženja "Mame su zakon" zahtevali su promenu Zakona o finansijskoj podršci porodicama s decom, odnosno brisanje odredaba na osnovu kojih se tokom porodiljskog odsustva smanjuju primanja žena koje rade u "sivoj zoni".

Predstavnica Udruženja, Tatjana Macura, koja je i poslanica Stranke moderne Srbije u Skupštini Srbije, izjavila je za agenciju Beta da Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom diskriminiše žene koje imaju manje od 18 meseci povezanog radnog staža, porodice koje imaju decu sa invaliditetom, kao i žene koje imaju visoka primanja, odnosno platu veću od tri prosečne zarade.

"Tokom trudničkog bolovanja ne obračunavaju se porezi i doprinosi, tako da kada kada žena ode na porodiljsko odsustvo, ona za taj period nema povezan radni staž, što umanjuje primanja ili može i da izgubi pravo na njih", rekla je Macura.

Ona je navela da su zahtevi sa protesta da se ženama tokom porodiljskog odsustva garantuje bar minimalna mesečna zarada, da se žene - poljoprivredni osiguranici izjednače sa ženama koje su zaposlene na drugi način, kao i da se vreme povezanog radnog staža pre porodiljskog odsustva za sve smanji na 12 meseci.

Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom usvojen 1. jula 2018. godine uveo je neke pozitivne promene, povećavajući krug žena kojima je obezbeđena pomoć i na one koje su zaposlene na autorskim ugovorima i ugovorima o delu, ali je gotovo od samog početka njegove primene naišao na kritike civilnog društva.

Većina kritika usmerena je na novi način obračunavanja naknada po kome je sa 12 na 18 povećan broj meseci koje žena mora raditi u kontinuitetu kako bi primila pun iznos svoje plate. Zbog te, kako je navedeno, diskriminatorske odredbe pojedine trudnice i porodilje primaju mesečne nadoknade čak i niže od 1.000 dinara budući da Zakonom nije određen minimalni iznos naknade.

Da do izmena Zakona neće doći ove godine, rekao je pomoćnik ministra za rad Saša Trandafilović na jučerašnjoj sednici Odbora za rad Narodne skupštine, a saopštila je inicijativa Mame su zakon. Kako je rekao Trandafilović, izmene Zakona očekuje tek u okviru budžeta za 2020. godinu.

Ovo odlaganje stiglo je nakon najave ministarke bez portfelja Slavice Đukić Dejanović iz jula ove godine da je premijerka Ana Brnabić „ozbiljno shvatila da se mame ljute” i da su napravljene aktivnosti kojima će se proceniti finansijski potencijali i menjati zakon.

„Verujem da će se do jeseni pronaći modus za rešavanje tog pitanja”, navela je tada ministarka.

Izvor: Beta, Insajder