Protest učenika Filološke gimnazije zbog hapšenja nakon upada u RTS: Naš drug je žrtveno jagnje (VIDEO)

Učenici Filološke gimnazije u Beogradu održali su danas protest zbog hapšenja gimnazijalca Pavla Cvejića nakon subotnjeg upada u zgradu RTS-a. Oni su se nakon okupljanja ispred škole prošetali do zgrade Policijske uprave u Bulevaru despota Stefana gde su tražili da Cvejića puste iz zatvora. Na kraju skupa, dat je rok vlastima da Cvejić u roku od dva dana izađe ili će protestovati i narednih dana kada će pozvati i ostale đake beogradskih škola.

Protest učenika Filoške gimnazije zbog hapšenja nakon upada u RT

“Mi smo ovde jer Pavle nije dobio pravdu, a ako mora da bude osuđen neka i bude, ali ne za 30 minuta bez ikakvog obrazloženja” , istakli su organizatori današnjeg protesta ispred Policijske uprave “29 novembra” ograđujući se i od vlasti i od opozicije.

Foto: Insajder / Protest učenika Filloške gimnazije zbog hapšenja nakon upada u RTS

Početak skupa bio je ispred zgrade Filološke gimnazije da bi se krenulo u protesnu šetnju do Policijske uprave "29 novembar".

Okupljeni su prošetali ulicama Beograda uzvikujući “Ne daj se Pavle” i “Vratite nam druga”, a bili su istaknuti transparenti „Učionica, a ne zatvor“, „Zašto nam hapsite drugove“, „Evo zašto mladi odlaze“…

Protest učenika Filolške gimnazije

Na protestu su, pored đaka i pojedinih profesora, bili i predstavnici opozicije, poslanici Balša Božović i Maja Videnović kao i predstavnici protesta Jedan od pet miliona i Inicijative Ne davimo Beograd.

Kako su okupljeni gimnazijalci rekli novinarima Insajdera, razlog okupljanja je zahtev da se oslobodi njihov drug za koga kažu da je uhapšen „kao žrtveni jarac“.

Dodaju i da je nepravedno da zbog upada u RTS bude uhapšen Pavle ali ne i lideri i ostali građani koji su takođe te noći bili tamo.

Pred policijskom stanicom u Bulevaru despota Stefana kolonu je dočekao policijski kordon. Protest je protekao bez incidenta.

„Pavla vlast zatvara, a opozicija ga iskorišćava“

Na samom pozivu za ovaj protest koji je napravljen na Facebook-u navodi se da su nedelju ujutru, 17. marta, službenici Ministarstva unutrašnjih poslova uhapsili Pavla Cvejića.

“Nakon što su ga lišili slobode u sopstvenom stanu, odveli su ga u Policijsku upravu na saslušanje, pa ga hitnim postupkom osudili na trideset dana pritvora u Kazneno-popravnom zavodu Padinska skela” , navodi se, između ostalog u pozivu za ovaj događaj.

Smatraju, i da je Pavle slučaj dvostruke nepravde.

“Mi, koji Pavla poznajemo već četiri godine i s kojim se svakodnevno družimo u školi, a i van nje, možemo da posvedočimo o dvostrukoj nepravdi koja se obrela na našeg druga iz klupe: kako od strane vlasti koja ga je zatvorila tako i od strane opozicije koja ga iskorišćava kao žrtvenog jarca radi sticanja publiciteta” , piše u pozivu za protest koji potpisuju učenici, roditelji i zaposleni u Filološkoj gimnaziji. 

Podsetimo, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova saopštili su juče da su identifikovali i priveli više osoba zbog sumnje da su izvršile više različitih krivičnih dela i prekršaja tokom subotnjeg upada u zgradu RTS-a i jučerašnjeg skupa ispred zgrade Predsedništva.

Nakon ovog saopštenja policije, građani su se nakon blokade zgrade Predsedništva od nekoliko sati uputili ka Policijskoj stanici 29.novembar gde su tražili da uhapšeni budu pušteni. Nakon nekoliko sati, protest je završen, a lider Dveri Boško Obradović dao je rok vlasti da danas do 15h svi budu pušteni.

Izvor: Insajder