Protest Udruženja radnika na internetu ispred Skupštine Srbije, nije im dozvoljen ulazak na sednicu parlamenta

Predsednik Udruženja radnika na internetu Srbije Miran Pogačar rekao je danas da predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić nije dozvolio ulazak predstavnicima tog udruženja na sednicu kako bi učestvovali u raspravi o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana.

Protest frilensera ispred Skupštine, 21. april 2020 / Foto: Srđan Ilić

Udruženje radnika na internetu nezadovoljno je Predlogom izmena i dopuna Zakona o porezu na dohodak građana i traži da se povuče iz procedure jer će im poreska opterećenja biti izuzetno visoka. Država im je otpisala kamate, kako je navedeno u predlogu zakona, na dug u poslednjih pet godina, od 2015. godine, uvela neoporezivu mesečnu osnovicu od 32.000 dinara i obavezala da ostatak duga plaćaju u mesečnim ratama deset godina.

Predlogom izmena Zakona o porezu na dohodak je predviđeno da od kraja prošle godine do 1. oktobra ove godine frilenseri porez plaćaju tako što će neoporezivi osnovica biti 18.300 dinara.

Pogačar je za Betu rekao da su i dalje spremni za razgovor o trajnom rešenju oporezivanja radnika na internetu.

Rasprava o Predlogu izmena Zakona o porezu na dohodak građana je na dnevnom redu današnje sednice Skupštine Srbije, na koj se se raspravlja i o rebalansu ovogodišnjeg budžeta.

Protest frilensera ispred Skupštine, 21. april 2020 / Foto: Srđan Ilić

Predlog izmena propisa, koje Udruženje ne prihvata, napravila je Vlada Srbije i tim izmenama se od frilensera traži da plate porez pet godina unazad, od 2015. do oktobra ove godine uz neoporezivi deo od 32.000 mesečno i povećanje neoporezivih troškova sa 20 na 43 odsto. Dug bi se otplaćivao u mesečnim ratama 10 godina.

Predlog za oporezivanja previđa da od 1. oktobra neoporezivi iznos bude 18.300 dinara, a ne pominju se normirani troškovi. Frilenseri tvrde da bi istovremeno namirenje duga i tekućih obaveza te radnike oteralo u dužničko ropstvo, a procenjuje se da ih ima oko 100.000.

Premijerka Ana Brnabić je prošlog vikenda, kada su frilenseri protestovali ispred Skupštine Srbije, rekla da je spremna za nastavak razgovora, ali "bez ultimatuma".

Poreska Uprava je krajem prošle godine, posle kontrole, dostavila frilenserima rešenja o naplati poreza za prethodnih pet godina iako nije postojao precizan zakon za tu kategoriju radnika.

To udruženje je protestovalo više puta, a prekinuli su proteste kada su  započeli pregovore sa Vladom Srbije, koji su neuspešno okončani, kada je Vlada ponudila da se otpiše kamata, prizna veći procenat troškova i uvede neoporezivi deo od 32.000 mesečno, a dug plaća u mesečnim ratama deset godina.

Udruženje radnika na internetu je odbacilo takav predlog, ali je drugo udruženje, Udruženje frilensera i preduzetnika spremno da ga prihvati i Vlada Srbije je predlog usaglašavala sa njihovim zahtevima, a Pogačar je ocenio da to udruženje nema legitimitet i da nije reprezentativno.

Izvor: Beta, Insajder