Protest vojnog i policijskog sindikata: Vlast urušila sektor bezbednosti i stvorila „političku policiju“ (VIDEO)

Četvrti protest predstavnika vojnog i policijskog sindikata Srbije održan je ispred Vlade Srbije, pod nazivom „Ministri, ostav!“, protiv, kako navode, katostrofalnog materijalno-radnog statusa pripadnika Vojske Srbije i uzurpacije pravne države od strane trenutne vlasti.

Protest vojnog i policijskog sindikata Srbije

Pred početak protesta organizatori protesta su naveli da je ovo za „slobodne ljude koji više veruju svojim očima i svom novčaniku nego lažnim medijima koji prikazuju da se živi sjajno i bajno“, a kako javlja reporter Insajdera na protestu se okupilo nekoliko stotina ljudi.

Predsednik Vojnog sindikata Srbije Novica Antić rekao je da je vojska prinuđena da izađe na ulice jer su u današnjoj Srbiji ugroženi zakon i državni poredak.

„Kada smo stupili u vojnicki stroj zaklekli smo se Srbiji da ćemo štititi teritoriiju, Ustav, zakone i državni poredak. Ovaj poslednji segment onog što štitimo je ugrožen i mi smo se digli danas da to branimo u skladu sa zakletvom koju smo dali građanima Srbije“, rekao je Antić.

Prema njegovim rečima, policajcima koji učestvuju u protestima se preti otkazima, ali se oni ne boje. Naveo je i da su predstavnici autoprevoznika koji su dovezli učesnike u Beograd pozivani na informativne razgovore.

Predsednik Policijskog sindikata Veljko Mijailović optužio je vlast da je „urušila sektor bezbednosti“ i stvorila „političku policiju“, kao i da se bavi „medijskim manipulacijama“ i optuživanjem svih onih koji se ne slažu s njom za „politikantstvo“ i „izdajništvo“.

„Da li je politika kada kažemo da se nikad ranije nije desilo da policija uhapsi lice koje u službenom vozilu prevozi narkotike? Da li je politika kada kazemo da ste formirali političku policiju, otpustili profesionalce, a doveli poslušnike koji slepo sprovode interese vaših političkih partija?“, rekao je Mijailović.

On je podsetio i na krivičnu prijavu koju je Vojni sindikat podneo protiv brigadnog generala V.Z. i potpukovnika N.D. zbog toga što su zloupotrebili službeni položaj, ali i zbog toga što su omogućili ljudima iz „kriminogene sredine“, u javnosti poznatim kao Vučko, Sale Mutavi i Velja Nevolja, da koriste strelište i municiju VS.

„Ljudi iz Vojske i Policije su vozili razne zlikovce, trgovce narkoticima na vojna strelišta. Vratite Vojsku i Policiju narodu jer je narod jedini gospodar Vojske i Policije,“ rekao je Mijailović.

Vojni sindikat traži da se poveća osnovica za platu i da bude 35.000 dinara, kako je propisano i zakonom, dok Policijski sindikat traži da premijer ispuni obećanje koje im je dao prošlog decembra i da im isplati jednokratnu pomoć od 20.000 dinara.

Protest su podržali iz Udruženja stanara iz Niša, Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd, Sindikat Sloga i radnici Zastave oružje.

Nakon govora ispred Vlade, protestanti su otišli do Skupštine Srbije da ostave protestno pismo. Protest je zavšen ispred zgrade RTS-a, gde, kako navode iz sindikata Vojske, niko od novinara ili urednika nije hteo da ih primi.

Paralelni protest, a nije kontramiting: Država se brani, a ne ucenjuje

Savez boračkih organizacija Srbije Sabor istovremeno je održao skup ispred zgrade Ministarstva spoljnih poslova u Beogradu pod sloganom "Za jedinstvo srpskog naroda u očuvanju bezbednosti Srbije".

Predsednik Sabora boračkih organizacija Dejan Marjanović tvrdi da nisu organizovali kontramiting, iako je njihov skup gotovo na istoj lokaciji kao i onaj vojnog i policijskog sindikata, kao i da njihov skup poziva na jedinstvo i daje podršku Vladi Srbije u jačanju bezbednosti zemlje.

Dok su napuštali skup, pojedini učesnici okupljanja boračkih udruženja uzvikivali su učesnicima protesta preko puta "Izdajice".

Ovo je prvi protest Saveza boračkih organizacija Srbije Sabor, a kako javlja reporter Insajdera, na njemu se okupilo oko 150 ljudi.

Izvor: Insajder.net, Beta