Protest vojnog i policijskog sindikata “Vratite nam državu”: Zatražena smena Vulina i Stefanovića (VIDEO)

Protest pod nazivom “Vratite nam državu”, u organizaciji Vojnog sindikata Srbije i Policijskog sindikata Srbije, održan je u centru Beograda ispred zgrade Predsedništva, a okupljeni su potom krenuli u šetnju prema RTS-u. Oni su zatražili smenu ministara odbrane i unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina i Nebojše Stefanovića, fer izbore i vraćanje institucija u ruke građana.

Protest vojnog i policijskog sindikata

Saobraćaj je bio obustavljen od Terazija do Ulice kneza Miloša, a učesnici protesta su nosili državne i sindikalne zastave. Na ulici je bio i kamion sa ozvučenjem sa koga su se obraćali organizatori skupa na kome se okupilo od 700 do 1.000 građana, javljaju reporteri Insajdera informacije koje su dobili od organizatora na licu mesta. 

Na početku su predstavnici sindikata poručili da protest samo formalno organizuju vojni i policijski sindikat, ali da su dobili podršku velikog broja organizacija i udruženja građana, čija je podrška javno pročitana.

Zahtev za smenu ministara policije i odbrane

Veljko Mijailović, predsednik Policijskog sindikata Srbije tražio je smenu ministara policije i odbrane, Nebojše Stefanovića i Aleksandra Vulina jer, kako je rekao, nisu adekvatni za te funkcije.

On je postavio pitanje predstavnicima vlasti kakve su rezultate postigli za šest godina, ali je kritikovao i česte izbore.

„Šest godina svake godine slavimo 100 dana njihove vlasti! Pa, kakvo je to igranje s inteligencijom?! Šta ste uradili za šest godina sem što se uvalili svoje komesare u sve nivoe vlasti, a da mi budemo robovi i sprovodimo njihove naloge koji nemaju trunku pameti?! Nećemo da budemo sluge“, naveo je Mijailović. 

Takođe je izneo tvrdnju da su pripadnici policije sinoć krenuli da uhapse pojedince, koje nije imenovao, ali da je „iz kabineta“ stigla intervencija da se osumnjičeni puste.

Foto: Srđan Ilić / Protest vojnog i policijskog sindikata

Uz poruku „vratite nam državu“, Mijailović je rekao: „Ne budete li hteli, mi ćemo ponovo doći i skladu sa zakonom se obračunati s vama“, poručio je Mijailović.

Ocenio je i da se „svako ko je patriota tretira kao neprijatelj“.

Očekivao je, dodao je, da će predsednik Aleksandar Vučić imati hrabrosti da ih primi, ali je on napustio zgradu.

„Ne boj se predsedniče, mi nismo huligani. Ja sam išao u školi za policajca 15 godina, nisam vaspitavan na severnoj tribini bilo kog stadiona“, poručio je Mijailović koji je takođe tražio da se institucije vrate narodu.

"Vratiti institucije narodu"

„Moramo da vratimo insitucije narodu, a ne belosvetskih hohštapletrima. Narod ima pravo na slobodu, policija mora da sluša narod, mora da radi za svoj narod, a ne da bude paravan kriminalcima i da štiti njihove kriminalne aktivnosti“, naveo je predsednik policijskog sindikata.

Foto: Srđan Ilić / Protest vojnog i policijskog sindikata

I ovoga puta se čula tvrdnja da su predstavnici vlasti učinili sve da spreče pripadnike vojske i policije da prisustvuju protestu.

„Oni kontrolišu policiju i sudove. Juče su vršili pritisak na prevoznike da ne prevoze ljude. Kad nas se ne plašite, zašto to radite?“, upitao je.

Jelena Anasonović je u ime organizacije Protiv diktature navela da "smo u aprilu dokazali da možemo da ostavimo po strani politike različitosti i zajednički se borimo protiv vlasti“.

„Imati mišljenje u ovoj državi je veoma pogrešno, jer vas sklanjaju s pozicija, gledaju popreko, ispitaju, a u okolini vas pitaju: šta ti imaš od toga. E pa imam dostojanstvo“, rekla je ona.

Kako je navela, u pitanju je borba za institucije u službi građana.

Foto: Srđan Ilić / Protest vojnog i policijskog sindikata

Među parolama su bile i „Vrati penzije“, „Oteto –prokleto“, „Vrati knjigu, mali Alek“!

Okupljenima se obratio i Dušan Kokot iz Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika, koji je čestitao Beograđanima Novu godinu aludirajući na novogodišnji rasvetu kojom su već ukrašeni pojedini delovi glavnog grada.

On, kako je rekao, dolazi iz Zrenjanina, grada okruženog oranicama, a koji je danas „grad gladnih u kome nema osmeha ni vode, ali će zato da dobije kafanu i splavove na gradskom jezeru“. 

"Kao da kapiten Zvezde igra za Partizan"

Građani koji su branili jezero su, prema njegovim rečima osuđeni i oni i moraju da plate, što je nazvao primerom borbe neravnopravnih protivnika:“S jedne strane građani, a s druge lopovi i secikese. Polusvet se drznuo da upravlja svetom – to je naše prokletstvo. A budućnost nam donosi još gore“, rekao je Kokot.

On je podsetio da je ministar prosvete koji treba da uređuje državne škole je vlasnik privatne škole:„To je kao da kapiten Zvezde igra i za Partizan. Kako smo to dozvolili?“, uz ocenu da je cilj uništavanje državnih škola da bi „nikle privatne“.

„Između privatne škole i privatne policije tanka je linija, kao i između privatnog zdravstva i privatne vojske. Zašto to dozvoljavamo“, upitao je predstavnik Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika. 

Okupljenima se obratio Novica Antić, predsednik Vojnog sindikata Srbije koji je između ostalog rekao da se danas ratuje na drugačije, perfidnije načine.

„Ako imate neprijatelja koji ruši zemlju jer ne poštuje njen Ustav i teritoriju, to je signal da vojnik mora da ispuni zakletvu i stane u odbranu Srbije“, rekao je Antić.

Foto: Srđan Ilić / Protest vojnog i policijskog sindikata

Kako je naveo, srpsku vojsku dnevno napušta šest ljudi.

„Vojska više gubi od kad je ova vlast nego od neprijatelja u prošlim ratovima“, rekao je Antić i dodao:

„Suverena vlast u Srbiji je narod, a oni bi trebalo da budu predstavnici naroda. Ali da li su oni predstavnici naroda, ako ne poštuju zdravsto, sudstvo, prosvetu... u ovoj zgradi ne sedi naš predsednik jer da sedi, smeo bi da izađe i da nam se obrati, “ rekao je Antić.

On je rekao da je današnji skup „simboličan početak ustavo-braniteljskog sabora Srbije i srpskog naroda“.

Zahtev za promenu izbornog sistema

Jovo Tamburić je, u ime Udruženja penzionisanih vojnih lica Srbije, govoreći na Trgu republike nakon šetnje od Predsedništva, poručio aktualnoj vlasti da je vreme da ode.

„Onome ko je u istoriji Srbije najviše obmanjivao građane  Srbije vreme je da kažemo da odlazi“, rekao je Tamburić.

Potom je pušten snimak obećanja Aleksandra Vučića koji obećava da penzionerima neće biti smanjene penzije, a Tamburić je poručio: „Odlazi“.

On je zatražio da se građanima vrati država, pravo na život i da urede budućnost svoje dece.

Takođe se založio za izmenu izbornog sistema, kako bi bili stvoreni uslovi za demokratske izbore i formiranje vlasti u Srbiji po volji naroda – između ostalog da birački spiskovi budu ažurni, a da kandidati provere bezbednosnu i proveru mentalnog zdravlja i ravnopravno predstavljanje u medijima.

„Opozicija bez ovakvog zakona ne bi smela da učestvuje na izborima“, poručio je.

Duga lista zahteva

Na početku skupa okupljenisu  tražili između ostalog sveobuhvatnu lustraciju, krivičnu odgovornost svih koji su se ogrešili o zakon, nezavisno sudstvo, ukidanje zakona o privremenom umanjivanju penzija, poštovanje zakona i profesionalne institucije, bez upliva politike.

Takođe su tražili punu zaposlenost, što podrazumeva rad na neodređeno vreme i socijalnu sigurnost da bi svaki pojedinac mogao da stvori stabilne uslove života za sebe i svoju porodicu.

Jedan od zahteva je i pravična nadoknada za radnike opustošenih preduzeća, izmene zakona o radu i zakona o štrajku, promovisanje kolektivnog pregovaranja, ukidanje zakona o zabrani zapošljavanja u javnom sektoru.

Na dugačkoj listi zahteva važno mesta je zauzeo i ona da sloboda javne reči bude zakonom zagarantovana, da javni servis bude dostupan svima, da budu kažnjeni mediji koji šire mržnju prema pripadnicima manjina i drugačije seksualne orjentacije, a na listi se našao i zahtev da regulatorna tela rade svoj posao i to nezavisno.

Prisutnima su poručili da u slučaju da se na skupu pojavi neko ko provocira, snimaju ako su u mogućnosti, a da reakciju prepuste nadležnim stručnima služaba u skladu sa zakonom. 

Foto: Srđan Ilić / Protest vojnog i policijskog sindikata (Vojni i policijski sindikat)


Skup obezbeđuje redarska služba, a nema vidljivog prisustva uniformisane policije. Predviđeno je da demonstranti prošetaju poret RTS-a do Trga republike.

Vojni sindikat saopštio je da od vlasti traže uspostavljanje pravne države i demokratskih institucija, zaustavljanje privatizacije javnih resursa, slobodu javne reči, socijalnu sigurnost, besplatno školstvo i zdravstvo.

“Srbija je postala talac u rukama onih kojima je narod poverio vršenje vlasti. Oni su zloupotrebili javne funkcije zarad lične koristi, a za to vreme građani su obespravljeni. 5. oktobar je propušten dan. 6. oktobar je propuštena decenija. 7. oktobar ne smemo propustiti jer on ne pripada samo nama, već i našoj deci”, saopštio je Vojni sindikat Srbije.

Prethodno je Vojni sindikat zatražio od Ane Brnabić, predsednice Vlade Srbije, i Narodne skupštine da smene Aleksandra Vulina, ministra odbrane, zbog Nacrta zakona o Vojsci Srbije.

"Ovim zakonom privatizuje se Vojska Srbije. Daju se ovlašćenja ministru odbrane da može da koristi vojnu policiju i mimo potreba vojske za obezbeđenje lica van njenog sastava, pre svega stranačkih kadrova poput Gašića, koga i sada kao direktora BIA obezbeđuje vojna policija. Vulin ovako postaje član Vlade sa ovlašćenjima kakve nema nijedan ministar na svetu. Sve to se radi da bi se vojnicima dodatno urušio već katastrofalan položaj i da bi se zaplašili da ne izađu na proteste", saopštio je Vojni sindikat Srbije.

Kako se navodi, ovaj protest građana Srbije podržala su udruženja ratnih veterana Srbije, građanske inicijative i pokreti, zaposleni u javnim preduzećima, prosvetari, rudari, seljaci i radnici.

Izvor: Insajder, Slobodna Evropa