Protesti zbog Trampovog priznavanja Jerusalima

Na desetine hiljada ljudi okupilo se danas u više gradova kako bi protestovali zbog odluke predsednik SAD Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela. Najveći protesti održani su u Džakarti i Pakistanu, a skup podrške Palestini održan je i u Sarajevu.

Protest u Pakistanu

 U Džakarti je, prema proceni tamošnje policije, protestovalo oko 80.000 Indonežana u znak solidarnosti sa Palestincima koji nameravaju da istočni deo Jerusalima proglase glavnim gradom svoje buduće nezavisne države.

Indonezija, najmnogoljudnija muslimanska zemlja, podržava palestinski cilj.

Demonstracije je organizovao Indonežaski Ulema savet, najviše islamsko telo u zemlji uz podršku vlade i drugih muslimanskih organizacija

Indonežani su se okupili ispred Nacionalnog spomenika u centru Džakarte, mašući palestinskim zastavama i transparentima, zahtevajući "oslobođenje Palestine".

Erdogan: Turska otvara ambasadu u Istočnom Jerusalima

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da će ova zemlja otvoriti ambasadu u Istočnom Jerusalimu, prenosi Rojters. Navodi se da je Erdogan ovo saopštio nekoliko dana nakon što je na samitu muslimanskih lidera predvodio pozive svetu da Istočni Jerusalim priznaju kao prestonicu Palestine.

"Uz Božju volju, bliži se dan kada ćemo zvanično, uz Božju pomoć, otvoriti ambasadu tamo", rekao je Erdogan.

Rojters navodi da je on u govoru ponovio oštre kritike odluke SAD da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela.

Demonstranti, mahom u beloj odeći, pozivali su SAD da povuku svoju odluku. Indonežanski ministar vera i guverner Džakarte bili su medju demonstrantima nedaleko od ambasade SAD.

Muslimansko sveštenstvo u Indoneziji pozvalo je danas i na bojkot američkih proizvoda. Odluka

Protest i u Pakistanu

Hiljade islamista protestovale su danas i u dva pakistanska grada. Pristalice stranke Džamat-e-islami demonstrirale su u Karačiju, dok su se sledbenici islamiste Hafiza Saida kog SAD traže zbog terorizma okupili u Lahoru, koji je nedaleko od uporišta njegove terorističke organizacije. Oba skupa su završena bez incidenata.

Protesti u Pakistanu traju od Trampove objave 6. decembra koja je izazvala gnev muslimana širom sveta.

Lider stranke Džamat-e-islami Siradžul Hak pozvao je danas sve muslimanske države da prekinu diplomatske veze sa SAD dok Vašington ne razmotri odluku o Jerusalimu.

Hafiz Said je rekao da muslimani širom sveta treba da ostave sve medjusobne razlike po strani i ujedine se u cilju "oslobođenja" Jerusalima.

Pakistan je kao većinski muslimanska zemlja potvrdio podršku Palestincima, koji planiraju da glavni grad njihove buduće države bude istočni Jerusalim. Taj deo grada Izrael je okupirao u ratu 1967. godine i kasnije anektirao, a izraelski lideri tvrde da će ujedinjeni Jerusalim ostati večna prestonica jevrejske države.

Skup podrške Palestini u Sarajevu

I u Sarajevu je danas održan skup podrške Palestini i protest zbog odluke američkog predsednika Donalda Trampa da Jerusalem prizna kao glavni grad Izraela.

Netanjahu zahvalio Trampu

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu zahvalio je danas predsedniku SAD Donaldu Trampu za "odlučnost i liderstvo u odbrani istine o Izraelu" i za "odbijanje pokušaja da se Ujedinjene nacije iskoriste kao platforma protiv Izraela".

"Mi ćemo iduće nedelje ovde toplo dočekati američkog potpredsednika Majka Pensa. On je veliki prijatelj Izraela. On je veliki prijatelj Jerusalima", rekao je Netanjahu na sednici svoje vlade, pred planiranu posetu Pensa, u sredu.

U Baščaršiji se okupilo nekoliko desetina članova udruženja "Bosanskohercegovačko-palestinskog prijateljstva", "Palestinska zajednica u BiH", "Egipatska Unija u Bosni", AKOS i Mladi muslimani", koji su oštro su osudili odluku američkog predsednika da Jerusalem prizna kao glavni grad Izraela.

Na skupu je bio i bivši poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić koji je kazao da mu je drago što je Sarajevo danas podržalo Palestinu.

"Drago mi je da se Sarajevo danas setilo i probudilo i poslalo poruku Palestini, da smo sa njima i njihovim pravima. Današnjim okupljanjem šaljemo poruku Izraelu da i Sarajevo izlazi na ulicu da protestuje protiv toga što se Jerusalem jednostrano proglašava glavnim gradom Izraela”, rekao je Cerić.

Dodao je da se izraelsko-palestinski konflikt ne može rešiti vojno i silom, već samo mirnim putem.

"To znači da Palestinci imaju Istočni Jerusalem kao glavni grad svoje države, i da se konačno, posle gotovo stoleća, osećaju se kao kod svoje kuće i da ne lutaju po svetu kao izbeglice”, kazao je Cerić.

Tramp je 6. decembra objavio da SAD priznaju Jerusalem kao glavni grad Izreala.

Lideri muslimanskih zemalja su kao odgovor na njegovu odluku priznale istočni Jerusalem za glavni grad Palestine i pozvale sve države sveta da priznaju državu Palestinu.

Izvor: Beta-AFP-AP, Insajder