Protesti "Žutih prsluka" u Francuskoj, policija u Parizu bacila suzavac, uhapšeno više od 500 ljudi

Protest pokreta "Žutih prsluka" počeo je na pariskoj aveniji Šanzelize. Francuska vlada je zbog protesta širom zemlje na ulice izvela skoro 90.000 policajaca, usled straha od jačanja nasilja prilikom novih antivladinih protesta, javljaju francuski mediji. Prema najnovijim podacima Uprave pariske policije, od jutros je uhapšeno 548 ljudi, a 272 osobe su zadržane u policiji. U Briselu je preventivno uhapšeno oko 70 osoba.

Policija baca suzavac na protestu u Parizu

Uhapšeni su osumnjičeni da su planirali nasilje nad ljudima ili uništavanje objekata. Francuska policija bacila je suzavac na demonstrante u blizini Šanzelizea. Više kanistera suzavca ispaljeno je na okupljene ljude u ulici nedaleko od Trijumfalne kapije u nameri policije da ih natera da se povuku. Neki od okupljenih su uzvratili kamenicama i petardama, prenose francuski mediji.

Preventivna hapšenja su izvršena prilikom kontrola ličnih isprava i pretraga demonstranata na glavnim punktovima na kojima se od jutros okupljaju, pre svega kod Jelisejskih polja i Trga Bastilje.

Policajci proveravaju da li demonstranti imaju bilo kakvu opremu za nerede kao što su zaštitne naočare, šlemovi, sprejevi...

Francuske snage reda u potpunosti su blokirale pariski Trg Konkord, koji direktno gleda na Jelisejska polja, a nalazi se nekoliko stotina metara od predsedničke palate.

"Žuti prsluci" su izrazili razočaranje zbog obimnih snaga policije, koje smatraju "preteranim", i žale što im je "onemogućeno da protestuju".

Agencija frans pres javlja da je nekoliko demonstranata pokušalo da zapali fasadu jedne radnje u Aveniji Jelijsejska polja.

Demonstranti su zapalili božićne jelke u toj aveniji, a pojedinici su koristili drvene table kao štitove naspram pripadnika snaga bezbednosti koji su bacili suzavac kako bi ih rasterali.

Radio Frans enfo (France Info) javio je da su kante za smeće zapaljene u obližnjim ulicama te otmene četvrti Pariza i da je tenzija povećana.

Zbog najavljenih protesta u francuskoj prestonici je jutros zatvoreno 36 stanica metroa, kao i mnoge prodavnice. Okupljanja i blokade demonstranta danas su organizovane na različitim lokacijama.

Vlasti su u samo u Parizu rasporedile 8.000 policajaca i oklopna vozila za probijanje barikada. U Francuskoj će danas na ulicama biti skoro 90.000 pripadnika policije.

Ajfelova kula i Luvr su zatvoreni, kao i stotine firmi.

Vlada predsednika Emanuela Makrona upozorila je da će današnje proteste pokreta "žutih prsluka" u Parizu uzurpirati "radikalizovane i pobunjeničke" grupe zbog čega će oni biti najopasniji do sada.

Predsednik Francuske Emanuel Makron će danas, kako navodi više francuskih medija, ostati u Jelisejskoj palati odakle će pratiti situaciju, a juče je predsednik Nacionalne skupštine rekao da će se on obratiti javnosti tek u narednin danima.

Demonstranti se bune, pored ostalog, protiv Makrona i visokih poreza.

Odluka Vlade o odlaganju povećanja poreza na gorivo nije zaustavila proteste

Od 17. novembra na ulicama širom Francuske organizuju se protesti i blokade pokreta Žuti prsluci zbog povećanja poreza na gorivo, koji su prerasli u nerede u kojima je povređeno više od 100 osoba, a nekoliko stotina građana je privedeno.

Protesti su nastavljeni uprkos odluci vlade Makrona da odustane od najavljenog povećanja poreza na gorivo.

Članovi i simpatizeri pokreta "Žuti prsluci" prethodnih nedelja masovno su se okupljali zbog najavljenog povećanja poreza na gorivo, ali je to ubrzo preraslo u opšte nezadovoljstvo politikom predsednika Emanuela Makrona. Prema podacima MUP-a, na protestima je učestvovalo više od 130.000 ljudi.

Nakon mirnih okupljanja, oni su se pretvorili u nerede, u kojima su demonstranti u žutim saobraćajnim prslucima palili kola, lomili prozore, pljačkali prodavnice i išarali Trijumfalnu kapiju raznobojnim grafitima.

Zbog nemira u zemlji, Makron je odložio posetu Beogradu, planiranu za 5. i 6. decembar. Kako je rekao srpski predsednik Aleksandar Vučić, u telefonskom razgovoru Makron ga je zamolio da se poseta odloži na nekoliko nedelja.

Izvor: Beta