Protestne šetnje održane i u Kruševcu, Čačku, Boru, Zrenjaninu...

Protesti su večeras održani u brojnim gradovima Srbije. Oko 500 građana Kruševca, uglavnom mladih, učestvovalo je večeras na protestnom skupu u centru grada, organizovanom protiv policijskog nasilja i u znak podrške demonstrantima širom Srbije.Potestne šetnje organizovane su i u Kraljevu, Zrenjaninu, Čačku, Boru...

Protest u Kruševcu; Foto: Printscreen

Uzvikujući parole "Nećemo Vučića", "RTS laže", "SNS lopovi, Srbiju ste prodali" demonstranti su prvo prošetali do zgrade Policijske uprave i Trga mira, a potom se vratili na Trg kosovskih junaka.

"Dajemo podršku studentima koji su sve ovo započeli. Svi smo ovde različiti, ali neka nas to ne plaši. Ne možemo da trpimo nepravdu. Nećemo da nas zatvaraju u kućni pritvor, da nas lažu kako nas leče, a onda prave svoje pirove i žurke. Nećemo da kriminalci, u ime policije, biju našu decu", rekla je okupljenima Duška Milosavljević, profesorka srpskog jezika.

Jedna od učesnica protesta upozorila je demonstrante na, kako je rekla, "ubačene elemente iz SNS".

"Videla sam petoricu momaka za koje znam da su iz SNS-a. Nemojte da nasedate na njihove prvokacije. Ukoliko nešto započnu samo sedite dole", rekla je ova učesnica protesta.

Nakon još jedne kraće šetnje do Trga kosturnica skup je završen uz dogovor da se sutra okupe na istom mestu u 19.00 sati.

Demonstrante je u šetnji obezbeđivalo oko 30 pripadnika policije u uniformama i civilu, a nikakvih incidenata nije bilo.

Iz Čačka poručili "Dosta je laži"

U Čačku je večeras održan protest, koji je zakazan preko društvenih mreža, pod parolom "Dosta je laži", a "protiv diktature (predsednik Srbije Aleksandar) Vučićevog režima, policijske brutalnosti, laži i obmana", na kome se okupilo nekoliko stotina gradjana.

Oni su se u 18 časova okupili ispred zgrade lokalne Skupštine, gde su skandirali protiv predsednika Srbije i gradonačelnika Čačka Miluna Todorovića, koji je funkcioner Sprske napredne stranke, uz pištaljke i trube.

Neki građani su nosili transparente na kojima je pisalo "Oliver Ivanovićć", " MB Namenska! Naplatna rampa!", "Jutka! Krušik! Jovanjica! Doktorat! Lična karta!", "Slobodni izbori?".

Na protestu su bili prisutni i lokalni predstavnici stranaka okupljenih u Savez za Srbiju. Na protestu koji je završen u 20 sati nije bilo incidenata.

Građani u Boru podržali proteste širom Srbije

Građani Bora protestovali su danas na pešačkoj zonom u ulici Moše Pijade izražavajući negodovanje zbog, kako su naveli, "odnosa državnog vrha prema epidemiološkoj situaciji u Srbiji, manipulacijama sa brojem zaraženih i samovolje predsednika države u donošenju odluka".

Ivan Djurić, jedan od okupljenih, rekao je agenciji Beta da su se Borani okupili u svojstvu gradjana, bez nacionalista, huligana i političara.

"Ovo nije politički protest, ovo je podrška protestima svih gradjana širom Srbije", rekao je on.

Protestno okupljanje zakazano je danas preko društvenih mreža. Na njemu nisu bili prisutni lokalni političari i nije bilo stranačkih obeležja.

Protestna šetnja i u Zrenjaninu

Protest je večeras održan i u centru Zrenjanina, a okupilo se nekoliko stotina Zrenjaninaca.

Obraćanja nije bilo, poziv na skup upućen je preko društvenih mreža.

Okupljeni građani, pretežno mladi, nosili su transparente "stop diktaturi" i tražili ostavku predsednika Srbije, a kako se moglo čuti nezadovoljni su i zbog brojnih problema koji godinama muče Zrenjanince, među kojima je i nedostatak zdrave pijaće vode.

Posle okupljanja ispred Gradske kuće u tom gradu, krenuli su u šetnju glavnom gradskom ulicom, do zgrade u kojoj su kancelarije SNS, a deo njih vratio se do Gradske kuće.

Protest je održan i u Kraljevu.

Izvor: Beta