Protokol Makedonije i NATO: Punopravno članstvo verovatno u junu

Ambasadori 29 zemalja članica potpisali su danas Protokol o pristupanju Makedonije NATO, čime je i zvanično pokrenuta procedura ulaska ove države u Alijansu. Kako su objavili makedonski mediji, punopravna članica trebalo bi da postane već u junu, do kada će svih 29 zemalja NATO u parlamentima ratifikovati pristupni protokol.

Nikola Dimitrov, ministar spoljnih poslova Makedonije i Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO na potpisivanju protokola u Briselu Foto: AP Photo/Geert Vanden Wijngaert/Betaphoto

Ceremoniji potpisivanja Protokola o pristupanju NATO u Briselu prisustvovali su ministar spoljnih poslova Makedonije Nikole Dimitrov i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg. Iako pristupne protokole sa budućim članicama uglavnom potpisuju šefovi diplomatija, u ovom slučaju to su učinili ambasadori zemalja članica pri NATO, ne bi li se ubrzala integracija te zemlje u Alijansu. Oni su po abecednom redu, jedan po jedan, prilazili da potpišu dokument.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je nakon potpisivanja pristupnog protokola na svom Tviter profilu ocenio da je "danas istorijski dan".

"Svi NATO saveznici potpisali su Pristupni protokol sa Makedonijom koji će doneti više sigurnosti i prosperiteta čitavom regionu", napisao je on i dodao kako se raduje danu “kada će se 30 zastava vijoriti ispred sedišta NATO".

Makedonija će pununopravna članica postati kada svih 29 zemalja tog vojnog saveza u parlamentima ratifukuju ovaj dokument, a do tada moći će da prisustvuje na svim sastancima NATO.

Zaev: Obezbedili smo sigurnost, bezbednost i mir

Makedonski premijer Zoran Zaev povodom potpisivanja Protola o pristupanju NATO izjavio je kako je sedanjem za isti sto sa saveznicima u NATO Makedonija obezbedila trajnu stabilnost i prosperitet, dodajući da su napredak i razvoj sada nezaustavljivi, prenosi Beta.

"Danas nam je naveći bezbednosni savez na zemlji rekao: dobrodošli. Danas smo seli rame uz rame s našim saveznicima, za isti sto, u istoj alijansi. Srećni smo i treba da budemo, jer smo obezbedili trajnu stabilnost za našu zemlju. Obezbedili smo sigurnost, bezbednost i mir. Progres i razvoj su sada nezaustavljivi", naveo je Zaev u pisanoj izjavi.

On je poručio kako je danas “veliki istorijski dan za sve građane" i ocenio da će pristupanje NATO-u omogućiti da sadašnje i buduće generacije žive bolje.

Prema Sporazumu iz Prespe, predviđeno je da Grčka bude prva koja će Protokol ratifikovati, što, prema najavama, treba da se desi u petak, dok će sedam dana nakon toga Makedonija i formalno promeniti ime u Severna Makedonija.

Kako su preneli makedonski mediji najave iz Alijanse,  očekuje se da Severna Makedonija dobije punopravno članstvo u NATO u junu, što predstavlja izuzetak od uobičajenog procesa pristupanja koji traje oko 18 meseci.

Podsetimo, grčki parlament je Prespanski sporazum ratifikovao 25.januara, čime je završen spor sa Makedonijom dug 28 godina. Tim ratifikovanjem stupili su na snagu ustavni amandamni o promeni imena Makedonije koje je Sobranje prethodno usvojilo.

Sporazumom su Makedoniji omogućene integracije i pristup EU i NATO, što je Grčka ranije blokirala. Sa druge strane, Grčkoj taj dokument predstavlja garant očuvanja antičkog grčkog nasleđa i teritorijalnog integriteta severne provincije u Grčkoj- Makedonije.

Međutim, dogovor je u obe zemlje izazvao brojne proteste i negodovanja.

Izvor: Beta, Insajder