Prva dva ruska mig-29 stigla u Srbiju

Dva lovca "mig 29" stigla su na vojni aerodrom Batajnica avionom ruskog vazduhoplovstva "Antonov 124", saopštilo je večeras Ministarstvo odbrane. Kako su mediji ranije preneli, plan je da svih šest lovaca stigne u Srbiju do petka, 6. oktobra.

Avion ruskog vazduhoplovstva "Antonov 124".

Kako prenosi RTS, "migove" je dočekalo nekoliko oficira Vojske Srbije i tehničari, koji će ubuduće svoje radno vreme posvetiti isključivo tim moćnim mašinama koje već neko vreme sa nestrpljenjem iščekuju.

Ruski "migovi" nedavno su osveženi novom bojom u avio-zavodu u Moskvi, a nakon toga rastavljeni, kako bi u delovima bili dopremljeni u Srbiju, prenosi RTS.

Sa "migovima" stižu i ruski tehničari, koji će raditi na sklapanju aviona zajedno sa srpskim kolegama, javlja Sputnjik.

Očekuje se da će avioni "mig 29" iz Rusije javnosti biti pokazani 20. oktobra, na proslavi Dana oslobođenja Beograda.

Potom sledi remont lovaca čiji detalji, zbog specifičnosti ugovora, nisu poznati.

Ugovor o donaciji za MiG-ove 29 s Ruskom Federacijom je tajna, pa je javnosti nepoznato na šta se sve Srbija obavezala. Ono što je poznato je da će ceo posao remonta, modernizacije i održavanja u toku radnog veka MiG-ova koštati građane Srbije 185 miliona evra.

Isporuku šest polovnih ruskih borbenih aviona MIG-29 najavio je krajem 2016. godine sadašnji predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kada je u svojstvu premijera boravio u Moskvi.

Na pitanje Insajdera zašto je ceo ugovor tajna kada građani iz budžeta plaćaju toliki novac, tadašnji ministar odbrane Zoran Đorđević u junu ove godine je rekao da „građani znaju za šta se novac daje“, a da je javnosti ugovor nedostupan jer je tako tražila ruska strana.

Izvor: RTS, Insajder