Prva saslušanja bivših pripadnika OVK pred Specijalnim tužilaštvom u Hagu

Ispitivanje bivšeg komandanta Oslobodilačke Vojske Kosova Rustema Mustafe - Remija počelo je danas pred Specijalnim tužilaštvom Kosova za ratne zločine u Hagu, prenosi Radio Slobodna Evropa. On će odgovarati na pitanja tužioca do utorka, dok je od srede planirano da bude ispitan i bivši komandant OVK Sami Ljuštaku. Kako je potvrđeno, njega će u slučaju da bude optužen braniti bivši tužilac Haškog tribunal za Jugoslaviju Džefri Najs, koji je bio i glavni tužilac u predmetu protiv Slobodana Miloševića.

Sud za zločine OVK

Kako su objavili prištinski mediji, danas je završen prvi deo ispitivanja Rustema Mustafe o okolnostima pod kojima su se dogodili zločini OVK tokom i posle sukoba na Kosovu. Saslušanje Mustafe, koji je u Hag pozvan u svojstvu “osumnjičenog svedoka”, biće nastavljeno sutra, a zatim će se pred tužiocem pojaviti Sami Ljuštaka.

Kosovski advokat Arianit Koci je objasnio da će ispitivanje ove dvojice bivših komandanata OVK biti odvojeno jer imaju istog advokata, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Rustem Mustafa i Sami Ljuštaku su bili komandanti operativnih zona u toku oružanih konflikta na Kosovu, a nakon rata su se aktivirali u politici u okviru Demokratske partije Kosova. Mustafa je bio poslanik u kosovskoj skupštini, a Ljuštaku je godinama obavljao funkciju gradonačelnika Srbice.

Obojica su već prošli kroz sudski proces za ratne zločine u kosovskim sudovima. Rustem Mustafa je već odslužio jednu zatvorsku kaznu, dok je Ljuštaku proglašen nevinim.

“Najs će biti deo odbrane Ljuštakua”

U slučaju da Sami Ljuštaku bude optužen, njega će pred Specijalnim sudom braniti Džefri Najs, bivši tužilac Haškog tribunala, koji je bio glavni tužilac u predmetu protiv Slobodana Miloševića. To je medijima potvrdio Driton Lajči, šef Kancelarije za odbranu optuženih pred Specijalnim sudom u Hagu.

„Džefri Najs je angažovan i sada će biti deo odbrane komandanta zone Drenice Sami Ljuštakua“, rekao je Lajči za prištinsku kablovsku televiziju T7. 

Kako su prethodnih dana objavljivali kosovski mediji, pozive za saslušanje do sada je dobilo desetak bivših pripadnika OVK, uključujući i Sokolja Dobrunu, Hazifa Mehmetija, Safta Šalju i Sabajdina Cenu, ali i prva žena pripadnica OVK Raimonda Reci. Među pozvanima su se i bivši oficir OVK Remzi Šalja, koji se od uručenja poziva nalazi u bekstvu.

Zbog narušenog zdravstvenog stanja u Hag nije otišao ni bivši glavnokomandujući OVK Suljejman Seljimi. Naime, Seljimi se nalazi na lečenju u Kliničko-bolničkom centru Kosova od 4. januara, a kako je izjavio direktor ORL klinike u Prištini Hajdin Tači, u Hag moće da otputuje samo uz lekarsku pratnju.

Potpredsednik Skupštine Kosova Džavit Haljiti rekap je da će pred Specijalnim sudom biti ispitani svi koji se pominju u izveštaju Dika Martija, ako za to budu obezbeđeni dokazi. Kao vođa kriminalne mreže u Martijevom izveštaju pominje se Hašim Tači, kosovski predsednik.

Na pitanje Insajdera da li će on biti pozvan na saslušanje, portparol Specijalnog tužilaštva Kris Benet nije želeo da odgovori.

„Ne možemo da govorimo o statusu istrage i o operativnim pitanjima. U izveštaju Dika Martija ima mnogo toga i mi vršimo sveobuhvatnu istragu njegovog sadržaja“, rekao je Benet.

Vukčević o radu Specijalnog suda: Optimista sam

Bivši srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je da je zadovoljan što je Specijalni sud počeo da radi. On je naveo da je optimista, te da je počelo nešto da se radi, jer je reč o „najmonstruoznijim zločinima koji su izvršeni na teritoriji bivše Jugoslavije“.

Kako prenosi Kossev, Vukčević nije želeo da se izjašnjava o navodima da bi pred Specijalnim sudom mogli da se pojave kosovski predsednik Hašim Tači i predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji.

„Ja znam, otprilike, kada se prvi put pojavio uopšte Tači kao lice koje je eventualno učestvovalo u nekim zločima, da je to Amerikancima, kojima sam ja to pokazao, jedno veliko uzbuđenje izazvalo“, rekao je Vukčević, ali je dodao da kao profesionalac ni na kakav način ne bi smeo da stvari prejudicira.

On je naveo da ne zna koliko će tačno biti optuženih pred Specijalnim sudom. Vukčević, međutim, kaže da su u pitanju celi timovi, tzv. Drenička grupa, „koja je bila sve i svja na ratnim prostorima, bila je vrlo surova“.

„Zaštita svedoka je bolna tačka i mislim da će to i dalje biti“, naveo je nekadašnji tužilac za ratne zločine.

Specijalni sud i Specijalno tužilaštvo su institucije koje su formirane zakonom usvojenim u Skupštini Kosova 2015. godine kao rezultat izveštaja švajcarskog senatora Dika Martija koji je 2011. godine prihvaćen kao dokument Saveta Evrope. U Martijevom izveštaju se navodi da su pripadnici OVK počinili zločine, ubistva, kidnapovanja, nehuman tretman, a najozbiljniji navodi se tiču sumnje o trgovini organima.

Iako je Sud formiran još pre tri godine, do danas nije podignuta nijedna optužnica.

Izvor: RSE, Kossev, Beta, Insajder