Prve doze Fajzerove vakcine dobili korisnici gerontoloških centara u Beogradu i Novom Sadu

Vakcinacija protiv koronavirusa korisnika domova za smeštaj odraslih i starih počela je danas u podne u Gerontološkom centru Beograd. Prve doze vakcine potom su stigle i u Vojvodinu gde je u Gerontološkom centru u Novom Sadu vakcinisano 98 korisnika i dva zaposlena.

Vakcine protiv koronavirusa spremne za transport u gerontoloske centre, Foto: Betaphoto/Kancelarija za saradnju sa medijima Vlade Srbije/Slobodan Miljević

Prema rečima v. d. direktora Gerontološkog centra Beograd dr Srđana Dimitrijevića, biće vakcinisano 105 korinisika te ustavnove i 45 korisnika privatnih domova za stare u Beogradu, preneo je RTS.

"Svi oni su stariji od 65 godina i nisu preležali koronu, a medicinski timovi pre vakcinacije utvrđuju njihovo stanje", rekao je Dimitrijević novinarima ispred Gerontološkog centra Beograd.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek rekao je novinarima da će Fajzer, osim prvog kontigenta vakcina koji je u Srbiju stigao pre dva dana, u januaru, februaru i martu na nedeljnom nivou isporučivati Srbiji vakcinu protiv koronavirusa.

U januaru bi, prema njegovim rečima, trebalo da bude isporučeno 78.000 vakcina, u februaru 98.000 i u martu 114.000 vakcina protiv kovida19.

"Tako da će paralelno sa imunizacijom najstarijih korisnika staračkih domova biti vakcinisani i medicinskih radnici", rekao je Đerlek novinarima ispred Gerontološkog centra Beograd, gde je danas počela vakcinacija korisnika te ustanove.

Prvih 100 doza „Fajzerove“ vakcine stiglo je i u Vojvodinu, gde su prvi vakcinisani lekarka Gerontološkog centra „Novi Sad“ zadužena za objekat na Limanu dr Branka Vajagić, specijalista neurologije i 82-godišnji korisnik Doma, pukovnik u penziji, J.D, aopštila je pokrajinska Vlada.

Navode da je ukupno vakcinisano 98 korisnika Gerontološkog centra „Novi Sad“ i dvoje zaposlenih.

Imunizacija protiv koronavirusa u Srbiji je počela ranije danas kada su vakcinu primili prvo predsednica Vlade Ana Brnabić, a potom i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević i epidemoilog Predrag Kon.

Premijerka je nakon vakcinacije izjavila da se u najskorije vreme očekuju i vakcine od kineskog Sinofarma i ruska vakcine Sputnjik V.

Najavila je da će početkom drugog kvartala sledeće godine Srbija dobiti i vakcine kompanije Astra Zeneka, ali i da se pregovara i oko vakcine Moderne.

Od Fajzera se, prema njenim rečima, u januaru očekuje još 16.000 doza, a zajedno sa drugim vakcinama tokom prvog kvartala ukupno oko dva miliona doza, od čega ćemo u januaru dobiti milion.

Izvor: RTS, Insajder