Prvi kontingent od 4.800 doza Fajzerove vakcine protiv koronavirusa stigao u Srbiju

Prvi kontigent sa 4.800 doza vakcina protiv koronavirusa kompanija Fajzer-BioNTek stigao je danas u Srbiju. U toku dana trebalo bi da se održi i prva radna sednica Nacionalnog koordinacionog tima za imunizaciju protiv kovida19, na kojoj bi trebalo da usvoji Operativni plan pripreme i sprovođenja imunizacije stanovništva u našoj zemlji.

Dolazak prvog kontingenta vakcine Fajzer/Biontek za koronavirus Foto: Vlada Srbije

Na aerodrom Nikola Tesla danas pre podne dopremljna je prva količina Fajzer-BioNTek vakcina protiv koronavirusa, a kako prenosi RTS u prvoj isporuci nalazi se 4.800 doza.

Kako je javio RTS danas se održava prva radna sednica Nacionalnog koordinacionog tima za imunizaciju protiv kovida19, na kojoj bi trebalo da usvoji Operativni plan pripreme i sprovođenja imunizacije stanovništva u našoj zemlji.

Vlada Srbije usvojila je opšte ciljeve plana imunizacije u Srbiji i predvidela aktivnosti za ostvarenje tih ciljeva, što stoji u Akcionom planu koji je izradio Institut "Batut".

Ministar zdravlja formirao je Nacionalni koordinacioni tim za imunizaciju protiv kovida 19, čiji je predsednik Mirsad Đerlek, državni sekretar. Članovi tima, pored predstavnika ministarstava, čine lekari i epidemiolozi.

Insajder je ranije pokušao da dođe do odgovora na pitanje ko odlučuje o imunizaciji, redosledu i logistici, ali su pitanja MInistarstvu zdravlja i Vladi ostala bez odgovora.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek juče je rekao da je Koordinacioni tim za imunizaciju  ministar zdravlja formirao prošlog petka.

S druge strane, u petak je pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković na pitanje Insajdera koji je tačno plan imunizacije, kojim redosledom će biti vakcinisani građani, kada će početi vakcinacija odgovorio da tu odluku donosi Ministarstvo zdravlja na osnovu predloga Radne grupe za imunizaciju koja radi već skoro tri meseca.

Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije prošle nedelje je dala saglasnost za uvoz Fajzerove i Biontekove vakcine protiv koronavirusa.

Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva rekao je juče da je se dozvola Agencije odnosi na 20.475 doza vakcina.

On je istakao da je vakcina efikasna 95 odsto, kako i piše u dokumentaciji, da su ispitivane i na novim sojevima i da štite i od novih vrsta koronavirusa.

Izvor: RTS, Insajder