Prvostepenom presudom Dulić osuđen na tri i po godine zatvora

Bivši ministar za zaštitu životne sredine Oliver Dulić proglašen je krivim pred Specijalnim sudom u Beogradu za zloupotrebu položaja prilikom izdavanja dozvola preduzeću Nuba invest i osuđen je na zatvorsku kaznu od tri i po godine. Ovo je prvostepena presuda, a Dulić je najavio žalbu

Oliver Dulić Foto: Srđan Ilić

Krivim su proglašeni i njegov zamenik bivši Nebojša Janjić i v.d. direktora "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak.

Janjić je prvostepeno osuđen na tri godine, a Drobnjak na godinu dana. 

Duliću i Janjiću je izrečena zabrana rada na javnoj funkciji od pet godina, dok je Drobnjaku zabranjeno da bude na funkciji tri godine.

Dulić i Janjić prisustvovali su izricanju presude, dok je Drobnjak dao punomoćje advokatu.

Oliver Dulić Foto: Srđan Ilić

U pitanju su nepravosnažne presude i svi optuženi imaju pravo žalbe. 

Prema optužnici, njih trojica se terete da su 2009. godine izdali lokacijske i građevinske dozvole za postavljanje mreže optičkih kablova na državnim putevima preduzeću "Nuba invest" iako ta slovenačka firma nije imala neophodnu dokumentaciju i na taj način pribavili imovinsku korist u iznosu od preko osam miliona dinara.

Optuženi su tokom postupka negirali krivicu.

Suđenje Duliću i ostalima nije trajalo dugo, s obzirom na to da je počelo počelo je u junu 2015. Problem je bio u optužnici koju je sud više puta vraćao na doradu i preciziranje. Prva optužnica podignuta je u već u aprilu 2013. Ali prema oceni suda nije bila dobra. Tek iz trećeg pokušaja Apelacioni sud je u februaru 2015. potvrdio optužnicu.

Oliver Dulić se tereti da je kao minister dao usmeni nalog Janjiću da se izdaju lokacijske i građevisnke dozvole za postavljanje optičkih kablova slovenačkom preduzeću "Nuba invest", iako ono prema navodima tužilaštva nije imalo neophodnu dokumentaciju u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji i Zakonom o javnim putevima.

Janjić je, prema optužnici, prihvatio usmeni nalog Dulića, a Drobnjak je 18. septembra 2009. izdao dozvole iako za to nisu bili ispunjeni neohodni uslovi.

Prema tvrdnjama Tužilaštva, izdavanjem zahtevanih dozvola omogućeno je "Nubi" da pristupi izgradnji optičke mreže kablova na državnim putevima kojima upravljaju "Putevi Srbije" i to na najvažnijim koridorima od Beograda do granice sa Hrvatskom, Mađarskom, Rumunijom, Bugarskom i Makedonijom.

Na taj način, prema stavu Tužilaštva, preduzeće "Nuba invest" je steklo dominaciju nad javnim putevima i njihovom eksploatacijom. Ono je steklo povlašćeni položaj u odnosu na druge zainteresovane investitore koji su se Ministarstvu obraćali.

Dulić: Nastaviću da se borim

Bivši ministar Oliver Dulić rekao je, nakon što mu je izrečena prvostepena zatvorska kazna zbog zloupotrebe položaja, da je očekivao oslobađajuću presudu.

"Sve okolnosti, svi dokazi izvedeni tokom ovih pet godina su ukazivali na to da ovde nema kršenja zakona", rekao je Dulić.

Kako je rekao, tokom izricanja presude se moglo čuti da je osuđen zbog primene Zakona o planiranju i izgradnji i zbog toga što "neke dozvole nisu perfektne".

"Sa tim ja, naravno, nemam nikakve veze. Ono što je važno je što se čulo da ovde nema nikakvih milijardi, Sejšela, aviona i kamiona i svega onoga što je pisalo u medijima. Radi se o sadržajima lokacijskih dozvola i tehničkim stvarima", rekao je Dulić.

Bivši ministar je naveo i da nije on pribavio nikakvu protivpravnu imovinsku korist, već da se govori o "uštedi firmama".

"Nastaviću da se borim. Siguran sam da nisam kriv, nikada nisam kršio zakon, niti bi mi palo na pamet da ja velikim telekomunikacionim kompanijama štedim na plaćanju nekih minornih taksi. Imamo pravo žalbe, koje ćemo svakako uložiti", rekao je Dulić.

Dulić je naveo da neće dalje komentarisati načine na koji nevin čovek može da bude oslobođen i naveo da ako takva odluka ne bude na drugom stepenu, da će o tome odlučivati i sudovi u inostranstvu.