PSG: Doseljavanjem birača vlast menja izbornu volju građana (VIDEO)

Pokret slobodnih građana tvrdi da je u proteklih nekoliko meseci u dve beogradske opštine broj upisanih građana u birački spisak povećan za oko 15.000 dovođenjem birača iz unutrutrašnjosti. Time se, prema njihovoj oceni, prekraja biračka volja građana na predstojećem gradskim izborima. Na pitanje novinara Insajdera zašto Pokret slobodnih građana ne bojkotuje izbore imajući u vidu iznete tvrdnje, lider ovog Pokreta Saša Janković navodi da je bojkot najlakše rešenje i da bi vlast to najviše želela. Janković međutim najavljuje da će zajedno sa građanima pokušati da izbori fer uslove za predstojeće izbore.

Saša Janković i Božo Prelević

Na konferenciji za novinare, objavljeni su dokumenti dobijeni na osnovu Zakona o pristupu informacijama od javnog značaja na kome se može videti da je u poslednja četiri meseca na opštini Vračar broj upisanih građana povećan za 5.000, dok je na Zvezdari povećan za oko 10.000.

Božo Prelević, poverenik Pokreta slobodnih građana (PSG) za Beograd nakon predstavljanja podataka rekao je da ovo dokazuju kako se pre izbora prekrajaju izborni rezulati. Na pitanje kako dokazati da su to ljudi iz unutrašnjosti, iz PSG odgovaraju "da su to informacije dobijene od građana Vračara i da se među ljudima tačno zna ko su novi glasači".

Prelević je rekao da Pokret samo traži poštene i fer izbore, i to traži u ime građana.

„Ako vlast može da pobedi u poštenim, fer i slobodnim izborima, pokret njima to nikako neće osporiti. Mi samo tražimo poštene i fer izbore i to tražimo u ime građana“ poručio je Prelević.

Na pitanje na koji način će Pokret tražiti fer i poštene izbore, Janković navodi da je prvi način javni pritisak, jer kako je naveo „mi institucije više nemamo“.

U petak protest posvećen borbi za fer, slobodne i poštene izbore

Pokret je najavio da će u petak, 6. oktobra na Trgu republike organizvati skup posvećen stvaranju uslova za održavanje fer, slobodnih i poštenih izbora. Na pitanje novinara da li se očekuje dolazak nekih predstavnika opozicije, Janković navodi da je tema skupa pravo građana na fer, poštene i slobodne izbore, a svi su dobrošli.

“Svi su dobrodošli- svi koji žele da biraju i da budu birani pošteno.” poručio je Janković neodgovarajući na pitanje da li se i sa kim pregovora povodom nastupa na sledećim beogradskim izborima.

"Tema na koju želimo da ukažemo je pravo na fer i poštene izbore. Nismo u situaciji da pravimo političke saveze ako o rezultatima izbora ne odlučuju građani" dodao je Janković.

On je naveo i da se na skupu neće obraćati lideri i predstavnici političkih stranaka.

Najavio je da će na na tom skupu biti i dvojica mladića kojima je nedavno policija napisalo prekršajne prijave zbog učešća na protestu protiv diktature kao i aktivista Filip Vukša koji je ispaštao jer je po Beogradu radio ono što je trebalo da radi gradska vlast.