Pućdemon: Ne tražim azil u Belgiji, tražim pošteno suđenje u Španiji

Smenjeni katalonski vođa Karles Pućdemon izjavio je danas da treba "usporiti" katalonsku nezavisnost da bi se sprečili nemiri i dodao da nije došao u Belgiju da bi tražio politički azil.

Karles Pućdemon

On je poručio da "ne beži od pravde", ali da će u Briselu ostati na "neodređeno vreme" i da će se vratiti u Španiju ako dobije garancije o bezbednosti. 

Premijer Katalonije Karles Pućdemon izjavio je da se sklonio u Brisel jer su mu prava u Belgiji više garantovana nego u Španiji. Rekao je i da je spreman da ode u zatvor na 30 godina ukoliko bi u Španiji imao pošteno suđenje. 

Na konferenciji za novinare u Briselu, Pućdemon je rekao da će "nastaviti da radi uprkos nametnutim ograničenjima".

On je dodao i da su regionalni izbori najavljeni za decembar "izazov koji (katalonske vlasti) u potpunosti prihvataju".

Pućdemon je stigao juče u Brisel, isti dan kada su španski tužioci rekli da traže da budu podignute optužnice za podizanje pobune, odbijanja da priznaju centralnu vlast i proneveru protiv smenjenih katalonskih vođa, uključujući i Pućdemona.

Španski premijer Mariano Rahoj smenio je katalonsku separatističku vlast i raspisao vanredne regionalne izbore nakon što je parlament Katalonije u petak proglasio nezavisnost tog regiona od Španije.

Izvor: Beta, RT, BBC